Especialistes debaten sobre planificació i desenvolupament territorial en València

València

El saló d'actes de la Facultat de Geografia i Història acollirà els propers dies 29, 30 de juny i 1 de juliol un simposi en el qual diversos especialistes, acadèmics, tècnics i polítics, realitzaran un diagnòstic de l'espai metropolità valencià i presentaran els plans d'acció previstos. Aquest acte s'inscriu en el programa d'activitats de la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana de la Universitat.

Aquestes jornades estan dirigides al públic en general, estudiants, tècnics, experts, acadèmics i responsables de la presa de decisions, i tots aquells interessats a conèixer millor l'espai metropolità valencià. La matrícula és gratuïta, però es requereix inscripció prèvia (www.projeccio.uv.es). 

Dimecres 29 de juny el fòrum començarà amb una presentació institucional de la Càtedra ‘Cultura Territorial’, que va ser creada el passat mes de març per conveni entre la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, i la Generalitat Valenciana, mitjançant la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori. 

L'obertura i presentació de l'acte serà a càrrec del secretari autonòmic d'aquesta Conselleria, Josep Vicent Boira, del vicerector de Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, i del director de la Càtedra, Joaquín Farinós.
La primera sessió se centrarà en el ‘Paisatge, patrimoni i cultura: L'Horta com a matriu territorial’. Obrirà aquest bloc temàtic el catedràtic de Geografia Humana de la UV, Joan Romero. A continuació serà el director general d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge, José Luis Ferrando, l'encarregat d'exposar l'avantprojecte de Llei i el Pla d'Acció Territorial (PAT) de l'Horta. La perspectiva europea l'oferirà Oliver Sykes, professor d'ordenació del territori en la Universitat de Liverpool, que explicarà la tradició britànica de les relaciones ciutat-camp.

La sessió vespertina del dimecres 29 abordarà la temàtica d'una nova governança possible per als espais metropolitans. Participaran Andreas Hildenbrand, assessor de la Secretaria General d'Economia de la Junta d'Andalusia; Joaquín Martín Cubas, director del Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l'Administració de la UV; i Eduardo García de Leonardo, tècnic superior d'Administració General de la Generalitat Valenciana. 

La mobilitat i accessibilitat en les àrees metropolitanes protagonitzarà les conferències del dijous 30. La primera intervenció serà a càrrec d'Andreu Ulied, que compartirà les seues experiències de gestió de mobilitat i accessibilitat sostenible com a director de Mcrit, una empresa de desenvolupament i implantació de sistemes d'ajuda per a la presa de decisions en planificació urbana, de transport i de medi ambient. Sergio Aguado, cap d'atenció al client de Ferrocarrils de la Generalitat (FGV), mostrarà un nou model de futur per al transport ferroviari en l'àrea metropolitana de València. Finalment, Mª Dolores Pitarch, professora titular del Departament de Geografia de la UV, tancarà aquest bloc temàtic amb una conferència sobre els elements necessaris per a un model de mobilitat i accessibilitat sostenible.

La vesprada de dijous adoptarà un caràcter econòmic, doncs diversos experts analitzaran els espais metropolitans com a motors del desenvolupament econòmic. Antonio Serrano (president de Fundicot, associació interprofessional d'ordenació del territori) analitzarà els factors d'èxit i resistència de les àrees metropolitanes espanyoles. Aldert de Vries (geògraf i responsable de l'Agenda Urbana Nacional) exposarà reptes i qüestions per a una nova agenda metropolitana; i el professor Josep Vicent Pitxer (Departament d'Economia Aplicada de la UV) plantejarà propostes a partir d'un diagnòstic del sistema productiu. 

La jornada de divendres, 1 de juliol, es destinarà a la presentació del document d'inici del Pla d'Acció Territorial (PAT) Metropolità per part de la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, el secretari autonòmic de la mateixa Conselleria, Josep Vicent Boira, i el director general d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge, José Luis Ferrando. Després de l'exposició del PAT i posterior debat, el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i la consellera María José Salvador procediran a clausurar les jornades.
 

Data d'actualització: 28 de de juny de 2016 12:18.

Llista de notícies