Estudiants de Batxillerat s’introduiran en la Física de Partícules de la mà de l’IFIC

Cartell de la iniciativa.

Més de 80 estudiants de Batxillerat de la Comunitat Valenciana participaran els pròxims dies 2 i 8 de març en la ja tradicional masterclass ‘Hands on particle physics’, una activitat divulgativa internacional promoguda pels principals laboratoris de física de partícules del món –CERN i Fermilab inclosos– i destinada a estimular les vocacions científiques. L'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-Universitat de València) organitza i acull el seminari.

Els estudiants procedeixen de 28 instituts de la Comunitat Valenciana. L’activitat, de caràcter internacional, pretén estimular les vocacions científiques. Els alumnes se submergiran en la física de partícules de la mà d'investigadors de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-Universitat de València), centre pioner en la realització d'aquesta activitat divulgativa des de fa més d'una dècada. A més de cercar partícules amb dades del major accelerador de partícules del món –el LHC– els estudiants valencians compartiran els seus resultats per videoconferència amb participants de França, Itàlia, Alemanya i Romania, coordinats pel CERN.

La masterclass internacional ‘Hands on particle physics’ és una iniciativa organitzada pel grup internacional de divulgació de la física de partícules (IPPOG) i promoguda pels principals laboratoris de física de partícules del món, entre els quals es troben el CERN (Suïssa) i Fermilab (Estats Units). Participen 210 laboratoris i centres de recerca en 45 països, entre ells nous participants d'Argentina, Eslovènia, Índia, Perú i Veneçuela.

L'Institut de Física Corpuscular, centre d'excel·lència Severo Ochoa amb una important participació en el LHC i els seus experiments, ha participat en aquesta activitat des dels seus començaments l’any 2004. Des de fa dues edicions, l’IFIC organitza dues sessions, una amb dades de l'experiment LHCb i una altra amb dades d'ATLAS. En tots dos casos, grups de 40 alumnes de primer o segon de Batxillerat es desplacen al centre de recerca per a introduir-se al món de la física de partícules de la mà d'investigadors de l’IFIC que participen directament en aquests experiments.

La sessió de dimecres 2 de març es dedica a l'experiment LHCb, que estudia les diferències entre matèria i antimatèria en l'univers i que en 2015 va anunciar el descobriment de partícules compostes per cinc quarks. Es proposa als alumnes mesurar el ‘temps de vida’ d'una de les partícules produïda en les col·lisions de LHCb, el mesó D0. Estudiant la seua desintegració, els científics pretenen resoldre un dels enigmes de la física actual: Per què vivim en un univers fet de matèria i no d'antimatèria?
 
Després de l'exercici realitzat en la Facultat de Física de la Universitat de València, els alumnes compartiran els seus resultats per videoconferència amb estudiants de secundària en centres de recerca de Marsella (França), Suceava (Romania), Ferrara i Pisa (Itàlia), en una sessió moderada per científics del CERN des de la seua seu a Ginebra. A més de reproduir el mètode de treball de les grans col·laboracions en física de partícules (amb milers de científics repartits pel món), es posa de manifest la importància d'acumular estadística per a poder aconseguir resultats fiables en ciència.

La sessió de dimarts 8 de març es realitza amb dades de l'experiment ATLES, un dels majors del LHC on es va descobrir el bosó de Higgs. L'exercici consisteix a demostrar que el protó, un dels constituents del nucli de l'àtom, té una estructura interna formada per quarks, les ‘rajoles’ de la matèria. A més, ocults en les dades d'ATLAS, els estudiants poden trobar algun dels bosons de Higgs que rares vegades es produeixen en l'experiment. A la vesprada, els alumnes compartiran els seus resultats per videconferència amb Friburg (Alemanya), Saclay i Clemont-Ferrand (França), amb la mediació de científics del CERN.

Més informació i contacte:
http://ific.uv.es/masterclass/index.php
http://physicsmasterclasses.org/index.php
http://physicsmasterclasses.org/index.php?cat=country&page=sp_valencia

Lloc: 
L'exercici pràctic amb dades dels experiments del LHC es realitza tots dos dies al llarg del matí, de 9:30 a 13:00 hores, a la sala d'Informàtica de la Facultat de Física, Campus de Burjassot, Universitat de València.

La videoconferència on es comparteixen resultats amb altres estudiants europeus se celebra a la vesprada, de 16 a 17 hores, a la seu de l’IFIC, Parc Científic de la Universitat de València (C/ Catedràtic José Beltrán, 2, Paterna).
 

Data d'actualització: 29 de de febrer de 2016 11:00.

Llista de notícies