Filologia acull una conferència del president de l’Academia Aranesa dera Lengua Occitana

Jusèp Loís Sans Socasau.

Jusèp Loís Sans Socasau, president de l’Academia Aranesa dera Lengua Occitana, pronuncia aquest divendres (26 de maig) una conferència a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València. La intervenció de Jusèp Loís Sans començarà a les 16 hores a l’Espai Cultural del centre, i porta per títol ‘L’encaix de l’aranès en la normativa estàndar de l’occità’.

L’Institut d’Estudis Aranesi és la institució acadèmica que té per finalitat establir i actualitzar la normativa de l’aranès, i promoure’n la investigació i l’estudi. Creat el 2002, depèn del Consell General d’Aran, que el 2008 aprovà reconèixer-lo com a autoritat lingüística de l'aranès a la Vall d'Aran, confirmada el 2010 per la Llei de l’occità, aranès a l'Aran. Al gener del 2014 el Govern de Catalunya aprovà el decret pel qual s’estenia aquesta funció a la totalitat del territori català, on l’aranès és llengua oficial junt amb el català i el castellà, segons estableix l’Estatut d’Autonomia de Catalunya del 2006. Exerceix autoritat normativa sobre les administracions públiques i els organismes que en depenen, els centres d’ensenyament públics i privats i els mitjans de comunicació de titularitat pública.

Jusèp Loís Sans és diplomat en Professorat d’Ensenyament General Bàsic per la Universitat Autònoma de Barcelona, diplomat en Postgrau de Correcció de textos Orals pera Universitat de Lleida, diplomat de Mestre de Catall i de ‘capacitacion entar ensenhament der occitan dera Val d’Aran’. Coordinador de l’Oficina de Foment e Ensenhament der Aranés deth Conselh Generau d’Aran  (1996-2007), va ser director del ‘Programa entara creacion dera Oficina Occitan en Catalonha dera Secretaria de Politica Lingüística deth Departament dera Vicepresidéncia dera Generalitat de Catalonha (2007-2010). Cap de Politica Lingüística del Conselh Generau d’Aran (2011-2014), és autor de ‘Liéger Gascon (libre de texte-1997), ‘Ei Viu er Aranés’ (Cors de Sociolingüistica entl ESO-1997), ‘Er Aranés : Leis e Estudis’ (Libre texte - 1997), ‘Er Estudi ena Memoria (Edit Pages, 2006), ‘Occitan en Catalonha’ (Edit Pagés, 2008), i ‘Quina Academia entar aranés’ (Conselh Generau 2014).

Data d'actualització: 25 de de maig de 2017 09:11.

Llista de notícies