El Fòrum de Debats de la Universitat recorda Antoni Llidó i Miguel Enríquez, 40 anys després de la seua desaparició

Antoni Llidó, a l'esquerra, amb Salvador Allende (dreta).

El Fòrum de Debats de la Universitat de València fa dos actes aquesta setmana en homenatge al sacerdot valencià Antoni Llidó i al secretari general del Movimiento de Izquierda Revolucionaria (MIR) de Xile, Miguel Enríquez, víctimes de la dictadura xilena i amb motiu dels 40 anys de la seua desaparició.

En la taula redona de hui dilluns dia 20, titulada ‘Antoni Llidó en la memòria: 40 anys de la seua desaparició’, intervindran Joaquim Bosch, portaveu de Jutges per la Democràcia, l’advocat Joan Garcés, l’historiador i periodista Mario Amorós (autor de sengles biografies de Llidó i Enríquez), i Ferran Zurriaga, de l’Associació Cultural Antoni Llidó. La taula redona serà moderada per Fernando Llagaria, de Casa Xile-València.

Un any després del colp d’estat encapçalat pel general Augusto Pinochet l’11 de setembre de 1973, Antoni Llidó (Xàbia, 1936) va ser detingut i torturat en dues presons secretes. Des del final de l’octubre del 1974 se’n desconeix el parador i forma part de la nòmina de milers de desapareguts de la dictadura xilena. Durant quatre dècades, els seus familiars i els seus amics de València i Xile van lluitar per aconseguir que els responsables de la seua desaparició foren condemnats. Avui, alguns dels més cruels agents de Pinochet compleixen penes de presó per aquest i altres casos.

Dimarts, 21 d’octubre, es presentarà el documental ‘Calle Santa Fe’, de la destacada documentalista i companya de Miguel Enríquez,  Carmen Castillo, i el llibre ‘Miguel Enríquez. Un nombre en las estrellas’, de Mario Amorós, amb la presència de tots dos.

Tots dos actes se celebraran a les 19 hores, a La Nau, a l’Aula Magna (Antoni Llidó) i Aules Seminari (Miguel Enríquez) i estan organitzats amb la col·laboració de l’Associació  Antoni Llidó i Casa Xile-València. L’entrada és lliure fins a completar la capacitat del local.

Miguel Enríquez (Talcahuano, 1944), metge, va ser assassinat el 1974 després de rebutjar l’asil polític i lluitar des de la clandestinitat contra la dictadura de Pinochet. Secretari general del MIR des del 1967 fins a la seua mort, el 5 d’octubre de 1974, era fill d’Edgardo Enríquez Frödden, metge, professor d’anatomia, rector de la Universidad de Concepción entre el 1969 i el 1972 i ministre d’educació del president Salvador Allende el 1973. La justícia xilena investiga avui les circumstàncies de la seua mort en un enfrontament armat, en solitari, contra desenes de repressors.

 

Data d'actualització: 20 de d’octubre de 2014 08:00.

Llista de notícies