Les fundacions espanyoles presenten, a La Nau, una bateria de propostes per a impulsar el sector

Antonio Ariño (esquerra) i Javier Nadal.

El president de l’Associació Espanyola de Fundacions (AEF), Javier Nadal, ha presentat aquest dimarts, a l’Aula Magna de La Nau, una bateria de propostes als partits polítics valencians per a impulsar el sector fundacional a la Comunitat. Nadal ha estat acompanyat pel vicerector de Cultura i Igualtat i vicepresident executiu de la Fundació General de la Universitat de València, Antonio Ariño.

Javier Nadal ha demanat a les forces polítiques valencianes que treballen en el “desenvolupament de criteris uniformes, clars i senzills per part dels protectorats”, que servisquen així mateix per a “simplificar procediments i fer del registre de fundacions un dels principals instruments de la transparència del sector”. 
 
El president de l’AEF ha posat l’atenció sobre l’especial situació del sector fundacional valencià, atés que “la crisi econòmica ha afectat en major mesura a les fundacions valencianes”, que “han utilitzat el seu capital i han desinvertit amb l’objectiu de mantindre l’activitat fundacional, malgrat la reducció dels seus ingressos”. 
 
És per açò que des de l’AEF es demana “dotar de la rellevància que mereix un sector com el fundacional”, mitjançant el desenvolupament de “propostes polítiques concretes que fomenten el desenvolupament i estabilitat d’un sector clau en la seua economia i en el desenvolupament de la Comunitat”. En aquest sentit, Nadal ha destacat que les fundacions valencianes representen el 7,2% del total d’entitats del sector a Espanya, que suposa (el sector fundacional) el 0,9% del PIB espanyol. 
 
El president de l’AEF ha proposat així mateix que es promoga “la participació de la societat civil i es contribuïsca a incrementar el finançament privat de les entitats sense fi de lucre”, mitjançant la implementació de deduccions en el tram autonòmic de l’IRPF per donacions realitzades a entitats sense fi de lucre acollides a la Llei 49/2002, així com amb la “revisió de les deduccions ja existents a la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu d’incentivar totes les finalitats d’interés general i no solament alguns”. 
 
Antonio Ariño, per la seua banda, ha declarat que les fundacions “són el pont entre la societat civil i les estructures de l’administració; i en el segle XXI tenen encara un paper més important en la promoció de valors que hem de defensar en la contesa política”.
 
En la roda de premsa celebrada a València, Nadal ha proposat “la racionalització de l’activitat administrativa sobre el sector fundacional i la millora de la seua transparència”, mitjançant la modificació dels decrets que regulen el funcionament del Protectorat de Fundacions de la Comunitat Valenciana i la substitució del règim d’autorització administrativa prèvia -que per la seua major càrrega burocràtica ralenteix l’activitat de les fundacions- “per un sistema de comunicació simplificat, que se sustente en la rendició anual de comptes davant el Protectorat per a exercir la necessària supervisió de les mateixes”.
 
Referint-se a l’àmbit nacional, el president de l’AEF ha assenyalat que és necessària la posada en marxa d’un protectorat únic, com l’existent a la Comunitat Valenciana, en aquelles comunitats autònomes en què encara es troba dividit entre diferents conselleries i a l’Estat. 
 
+Info: www.fundaciones.org
 

Data d'actualització: 5 de de maig de 2015 14:53.

Llista de notícies