Guillermo Mínguez, de la Universitat de València, guanyador del XI Premi Cientificotècnic Ciutat d’Algemesí per a joves investigadors

El jurat dels premis Ciutat d'Algemesí.

Un treball de Guillermo Mínguez Espallargas, investigador de la Universitat de València, sobre el control dels gasos de CO₂ ha sigut el guanyador de l’11a edició del Premi Cientificotècnic Ciutat d’Algemesí per a joves investigadors. Guillermo Mínguez desenvolupa el seu treball a l’Institut de Ciència Molecular (ICMOL), que ha obtingut recentment l’acreditació d’excel·lència ‘María de Maeztu’, sota la direcció del professor Eugenio Coronado.

El treball guanyador d’aquesta edició del premi cientificotècnic pertany a l’àrea de química inorgànica i parla de la modificació de la transició d’espín a través d’absorció selectiva de CO₂. El treball de Guillermo Mínguez analitza una de les propietats magnètiques més intrínseques dels materials (com és la transició d’espín) d’un polímer cristal·lí que s’ha dissenyat de manera que afavoreix la formació de cavitats internes on es poden allotjar molècules de gas com el CO₂. El disseny i l’anàlisi d’aquest material pot tindre una aplicació molt notable en la fabricació de filtres de CO₂, un gas que té un impacte molt important en la contaminació atmosfèrica i és un dels factors que més prevalen en el canvi climàtic.

Altres dues investigadores de la Universitat de València han sigut premiades en aquesta convocatòria. Mercè Gomar (UV-ERI BIOTECMED) s’ha fet amb el tercer accèssit pel seu estudi sobre l’anàlisi Funcional del Factor Transcripcional de resposta a estrés ambiental del llevat ‘Saccharomyces cerevisiae’. D’altra banda, Alba Sanchis (INCLIVA) ha estat reconeguda amb la primera Menció Honorífica per un treball desenvolupat en el marc de les malalties rares.

En aquesta edició dels premis Ciutat d’Algemesí s’han presentat 27 treballs de les més diverses especialitats. El premi científic està premiat amb 5.000 euros.

Premi a la millor recerca d’un jove de la Ribera
El premi a la millor recerca d’un jove de la Ribera ha sigut per a Jorge Lorente Giner, d’Algemesí, pel seu treball sobre l’eliminació de sorolls en entorns controlats. 

El premi per a joves investigadors de la Ribera, dotat amb 1.500 euros, se centra en el processament de senyal adaptatiu per a so multicanal usant computació d’altes prestacions i s’emmarca en l’àrea de teoria del senyal i comunicacions.

El jurat
El jurat està format pels doctors Francisco J. Mora Mas, rector de la Universitat Politècnica de València; Pilar Campins, vicerectora d’Investigació i Política Científica de la Universitat de València; José Vicente Castell, director de la Fundació per a la Recerca de l’Hospital Universitari La Fe; José Pío Beltrán, delegat del CSIC a València i director del Laboratori de Biologia Reproductiva i Biotecnologia de Plantes de l’IBMCP; els doctors Salut Botella i Santiago Felici Castell, així com els regidors de Cultura, Pere Blanco, i Joventut, Palma Egido, i l’alcaldessa Marta Trenzano. El doctor Jaume Segura ha actuat com a secretari del tribunal.

El tribunal ha considerat que s’han d’atorgar tres accèssits remunerats als treballs presentats per José Ramón Cabrero Antonino,i Marc Coronado Puchau i Mercé Gomar Alba.

D’altra banda, les mencions d’honor són per a Alba Sanchis Juan, Vicent Martí Centelles, Ximo García Domínguez i al treball presentat per Luisa Liu Xu i Fernando Fornés Sebastià. 
 

Data d'actualització: 9 de de febrer de 2016 13:02.

Llista de notícies