La història de Vilafamés i del seu museu excepcional, activitat estrella d’Alumni UV en maig

Vista de Vilafamés.

El col·lectiu Alumni UV ha programat cinc activitats per a maig, entre les quals destaca la visita a Vilafamés, dins del cicle Alumni Comparteix. En aquest viatge, els Alumni coneixeran el casc antic de la localitat i el seu museu d’art contemporani (MACVAC), el qual es va constituir d’una manera excepcional a finals dels anys 60. A més, aquesta eixida (21 de maig) es farà de la mà de tot un expert, l’Alumni Vicent Álvarez, president de l’Associació d’Amics del Casc Antic de Vilafamés i membre de la Junta Directiva del Museu del municipi.

Álvarez és llicenciat en Dret per la Universitat de València i, a més, va ser president de la Comissió Jurídica i membre de les comissions de Llegat Històric i de Ciències del Consell Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana.

Des d’Alumni UV expliquen que els orígens del MACVAC, situat al Palau del Batlle, un esplèndid edifici del gòtic civil valencià del segle XV, es remunten a l’any 1968 quan va proposar la seua constitució Vicente Aguilera Cerni, qui va quedar captivat pel poble de Vilafamés i el seu entorn durant una visita familiar.

Segons assenyalen els organitzadors de l’activitat, la primera exposició es va inaugurar el 1970. Conformada per 23 obres, que també s’exhibiren al Museu del Vi, aquesta era una representació d’artistes vinculats d’alguna manera a la localitat. Concretament, se’ls va exigir posseir casa a Vilafamés i, per aquest motiu, molts artistes començaren a comprar i restaurar cases al barri vell del poble. D’ací la seua magnífica conservació.

En l’actualitat, el museu disposa de 29 sales on s’exposen més de 300 obres representatives de l’art contemporani des dels anys 20, però els fons del museu són el doble: vora 600 obres que representen uns 500 artistes.

Així mateix, en aquesta eixida es visitarà el nucli antic de Vilafamés, declarat Bé d’Interés Cultural el 2005, on es podran contemplar la muralla, els carrerons estrets i sinuosos de la vella medina àrab, els carrers de la reconquesta aragonesa, el Castell, l’església de la Sang i l’església de l’Assumpció, entre altres indrets.

Clubs Alumni UV i passejades per València i el territori
El Club de Lectura (activitat gratuïta) s’endinsa aquest mes en l’obra més famosa de l’escriptor xinés Yu Hua, ‘Vivir’, una novel·la que celebra la inalterable voluntat de viure per damunt de les desgràcies i dels colps del destí. El Club es reunirà el dia 3 de maig, a les 18 hores, a la Biblioteca Municipal ‘Palau de l’Exposició’.

D’altra banda, el Club Gastronòmic estarà dedicat en aquesta edició als sistemes de cocció aplicats a plats com ara rosbif de vedella amb el seu suc i puré de moniatos rostits, bacallà a la llauna, clòtxines a la papillot i pastís de carlota amb crema de cítrics. L’encontre del Club tindrà lloc, com sempre, a les cuines de Valencia Club Cocina (San Felipe Neri 6B, València), el dia 11 de maig, a les 19:30 hores.

Les passejades i eixides pel territori, organitzades pel Club de Viatges Fil-per-Randa, completen la programació del mes. El dia 7 de maig, es farà un passeig rural per l’entorn de Vilafranca i el seu paratge de pedra seca, i el dia 15, Alumni UV recorrerà el cor de la ciutat de València per a visitar les obres, les fonts i els monuments de Mariano Benlliure.

+Info: www.uv.es/amics
 

Data d'actualització: 30 de d’abril de 2016 07:00.

Llista de notícies