Manuel Broseta: "La col·laboració de la Universitat amb l'empresa ha passat de ser desitjable a indispensable"

Imatge de grup dels premiats.

La cooperació entre les universitats i les empreses és un dels vectors que marcaran les línies d'avanç de la competitivitat valenciana. Així ho ha afirmat aquest dimarts, durant el lliurament dels XIX Premis Universitat-Societat del Consell Social, el seu president Manuel Broseta. “En uns temps especialment convulsos com els que travessem, en els quals és necessari establir un nou patró de desenvolupament, la col·laboració de la Universitat amb l'empresa ha passat de ser desitjable a, directament, indispensable”, ha afirmat el president del Consell Social de la Universitat de València i d’ADEIT.

L'acte de lliurament dels XIX Premis Universitat-Societat, que ha comptat, a més, amb la presència del rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i del conseller de Sanitat, Manuel Llombart, ha reunit a la seu d’ADEIT a nombrosos representants de l'àmbit empresarial, universitari i de l'Administració i ha servit per reivindicar la importància de la cooperació universitat-empresa per fer la transició cap a un model econòmic més competitiu. “Per eixir de la crisi, la nostra societat requereix un canvi de model productiu, un model productiu intensiu en coneixement. I la Universitat, primera institució generadora de recerca de l'Estat, es converteix en un actor principal per proporcionar una transferència de coneixement”, ha assenyalat el rector de la Universitat de València durant la seua intervenció.
 
Esteban Morcillo ha subratllat el paper de la Universitat i ha posat l'accent, especialment, en el seu treball al servei de la societat que –ha dit– representa la «principal missió» d'una universitat pública que “defensa la seua història, cultura, llengua i patrimoni i, al mateix temps, és la segona d'Europa en internacionalització. Una Universitat que investiga, que genera docència, pensament crític, transfereix coneixement al teixit productiu i està al costat de les persones”, ha assenyalat el rector de la Universitat de València. 
 
En aquest sentit, Manuel Broseta ha destacat els excel·lents resultats recollits per la Universitat de València, que se situa entre les primeres d'Espanya en els rànquings internacionals, així com el treball desenvolupat per la seua Fundació Universitat-Empresa en els àmbits de les pràctiques en empreses, la formació de postgrau i l'emprenedoria, entre altres. “Tenim una gran Universitat i hem d'aprofitar-la”, ha conclòs.
 
Entre els reptes de la societat valenciana, Manuel Broseta ha apuntat la necessitat de continuar apostant per la formació i l'especialització com la millor via per lluitar contra l'atur, d'augmentar la intensitat innovadora del teixit empresarial a través de la transferència de coneixements, de promoure la creació d'empreses per part dels titulats universitaris i d'augmentar la qualificació dels nostres empresaris i emprenedors. En tots ells –ha dit– la Universitat juga un paper fonamental.
 
Guardonats de tots els àmbits
En la modalitat Empreses i Institucions, el Premi a la Trajectòria de Col•laboració s'ha atorgat a la cooperativa valenciana CONSUM com a reconeixement a l'exemplar desenvolupament i implementació dels programes de cooperació que la firma té amb la Universitat de València. Des de 1996 ambdues institucions col·laboren estretament a través de convenis de pràctiques d'estudiants, programes d'estades per a professors en l'empresa, participació en jornades, fòrums i patrocinis.
 
En la categoria de Recerca i Desenvolupament, que busca reconéixer projectes en R+D entre equips de la Universitat de València i empreses o institucions en els quals s'estableix una relació de cooperació model, el guardó ha recaigut en la col·laboració que mantenen la Fundació de l'Institut Valencià d'Oncologia (IVO) amb l'equip de recerca ‘Personalitat i Salut’ de la Universitat de València. La relació data de 1985 amb el primer projecte de recerca a l'àrea de la psico-oncologia finançat a Espanya. Aquesta relació es tradueix, a més, en la cooperació amb el desenvolupament de dos cursos propis de postgrau de la Universitat de València, el Màster en Psico-Oncologia i el Diploma d'Atenció Psicosocial al Pacient Oncològic
 
Reconeixement al talent universitari
La principal novetat d'aquesta edició ha estat la incorporació de la categoria Alumni Plus, amb l'objectiu de reconéixer l'excel·lència professional, acadèmica i/o empresarial d'un antic alumne de la Universitat de València. En aquest apartat, a proposta del jurat, s'ha premiat a Vicente Todolí, comissari i expert en art que ha ocupat nombrosos llocs d'importància en destacades organitzacions com la Tate Modern Gallery de Londres, el IVAM, l'ICA d' Ámsterdam, el MuseuSerralves d'Art Contemporani a Porto o el Museu Nacional d'Art Regna Sofia.
 
A més, aquesta categoria també està dirigida a reconéixer l'aportació d'idees i projectes innovadors del col·lectiu d'estudiants de la Universitat de València en el marc de la col·laboració entre Universitat-Societat. En aquest àmbit s'ha premiat als estudiants Raquel Baixauli, a l'Àrea d'Humanitats, i a Carlos Gómez, a l'Àrea de Ciències Socials.
 
D'altra banda, dins de la modalitat Excel·lència Docent, uns premis dirigits a professors universitaris i reconeguts per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, els professors premiats han estat: Mª Amparo Blázquez, del departament de Farmacologia; Francisco José Climent, del departament d'Economia Financera i Actuarial, i Rosa Mª García Lopera, del departament de Química Física.
 
Aquesta edició dels Premis Universitat Societat ha comptat amb un jurat compost per Manuel Broseta, Esteban Morcillo, Joaquín Molla-Angeler, Carlos Pascual, José Vicente González, Emèrit Bono i Joan Llinares.
 

Data d'actualització: 17 de de desembre de 2014 08:00.

Llista de notícies