Un menjador escolar de la Universitat de València a Sierra Leone acollirà orfes per l’èbola

Dues xiquetes, en el menjador de la Universitat de València a Sierra Leone abans del tancament.

Un menjador escolar de la Universitat de València, construït a l’Escola-Taller del poblat de Goderich (Freetown, Sierra Leone), haurà d’acollir desenes de xiquetes i xiquets refugiats per l’epidèmia de l’Èbola, una vegada s’inicie el curs escolar, suspés pel Govern de Sierra Leone com a mesura preventiva fins al pròxim gener.

El menjador escolar, també dotat amb una cuina, va ser posat en marxa per a l’Escola-Taller de Goderich per la Universitat de València, en col·laboració amb l’ONGD Diamond Child School of Arts and Culture, per a proveir més de 200 xiquets i xiquetes, segons les primeres previsions. La construcció de l’edifici i la seua posada en funcionament es va realitzar entre l’estiu de 2012 i el de 2013. Des de llavors fins al seu tancament provisional, el menjador estava garantint un menjar diari a 350 xiquets i xiquetes d’entre 5 i 16 anys.

L’edificació de la cuina-menjador s’emmarca en un projecte de cooperació impulsat pel catedràtic de la Universitat de València Federico Pallardó i Regina Bernabeu, del Servei de Prevenció i Medi Ambient, dins del Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat d’aquesta mateixa institució acadèmica.
 
Segons ha explicat el president de l’ONGD Diamond Child School of Arts and Culture, Anthony Zachariah Jalloh ‘Seydu’, “la interrupció del servei de menjador es deu al tancament del centre educatiu per una nova llei governamental que romandrà vigent fins que l’epidèmia de l’Èbola estiga baix control”. Aquesta llei afecta, així mateix, el transport públic, l’activitat del qual també ha sigut interrompuda per tractar-se de llocs que congreguen un nombre elevat de persones i, per tant, de risc per a l’expansió del virus.
 
Segons ha informat el principal responsable de l’ONGD, fins ara no s’ha detectat cap cas d’Èbola en la comunitat de Goderich, si bé aquest poblat, a causa de la seua fàcil connexió marítima, està rebent “per desenes” xiquetes i xiquets orfes per la malaltia. De moment, estan sent acollits per les famílies de la comunitat -una vegada ha sigut descartat el contagi-, però més endavant, quan es reòbriguen les instal·lacions educatives, seran atesos en el menjador. “Ara les precaucions són extremes perquè a Freetown sí s’està estenent el virus”, explica.
 
La cuina-menjador de Goderich
El projecte de cuina-menjador de Goderich, poblat de Freetown (Sierra Leone), s’emmarca en el Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat de la Universitat de València, promogut pel Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació d’aquesta institució acadèmica que, en l’actualitat, dirigeix Guillermo Palao. 
 
El projecte ha consistit en la construcció i equipament d’una cuina-menjador per a l’alumnat de l’Escola-Taller de Goderich. Amb aquesta iniciativa s’ha aconseguit proporcionar una dieta nutricional adequada als xics i xiques de l’escola de Goderich, millorant així la seua salut i el seu rendiment escolar. 
 
La cuina-menjador ha evitat que, a causa de l’escassetat de mitjans de la població, els menuts hagen d’eixir al carrer a cercar sustente. I és que la situació al país africà, assotat per les guerres civils i, ara, més afeblit encara per l’epidèmia de l’Èbola, és molt greu. La majoria dels xiquets i les xiquetes realitza un únic menjar diari i, moltes vegades, ni tan sols tenen recursos per a açò, motiu pel qual es desmaien amb freqüència en horari lectiu, durant les classes. A més, el rendiment acadèmic cau dràsticament si l’alumne està famolenc.
 
“El projecte ha sigut un èxit perquè es va fer un treball molt bo. Hem pretés abordar l’educació, utilitzant el menjador per a cridar als xiquets i les xiquetes al col·legi i així incrementar l’escolarització; la salut, seguint patrons adequats de nutrició; i, al mateix temps, hem dut a terme una acció social, integrant a xiquets excombatents, implicats en les guerres civils des d’edats molt primerenques”, explica Pallardó.
 
Així mateix, el projecte ha proporcionat ocupació a la població local, ja que les obres de construcció s’han realitzat, sempre que ha sigut possible, amb personal de la comunitat de Goderich i, més tard, es va contractar una cuinera, responsable d’elaborar els menús establits.
 
Després de finalitzar la construcció de l’edifici, va ser equipat amb els materials i utensilis necessaris (nevera, congelador, olles, paelles, coberteria, vaixella, taules i cadires). Al mateix temps, ha sigut elaborat un full de ruta, en col·laboració amb les mares, les quals exerceixen les tasques de servei i manteniment del menjador de forma voluntària; i s’han adquirit els aliments gràcies a la col·laboració conjunta de les ONGD Asociación por África, amb seu a Madrid, i Diamond Child School of Arts and Culture España.
 
La cuina-menjador ha permés, al seu torn, l’escolarització de més xiquets i xiquetes, ja que el nou edifici és utilitzat també com a aula fora de l’horari de menjador.
 
El marc d’aquest projecte és el Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat, de la Universitat de València, gestionat per la Comissió 0,7, creada l’any 1995 amb la missió d’establir les línies generals d’actuació en matèria de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València; distribuir el pressupost 0’7, que s’obté del 0’7% del pressupost de la Universitat, així com amb caràcter voluntari del 0’7% de les nòmines del seu personal i de les taxes de matrícula dels seus estudiants, entre els diversos programes de cooperació; controlar i supervisar aquest pressupost; i preparar i resoldre convocatòries de projectes propis de cooperació.
 

Data d'actualització: 30 de de setembre de 2014 08:40.

Llista de notícies