Més de la meitat de les europees eviten situacions per temor a l’assetjament físic o sexual

Cartell de la jornada.

Més de la meitat de les dones de la UE (53%) procuren evitar certs llocs o situacions, almenys en ocasions, per temor a ser víctimes d’agressions físiques o sexuals, una cosa que no passa amb els homes. Aquesta és una de les principals conclusions de la major enquesta sobre violència de gènere realitzada a Europa i que hui s’analitzarà al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Amb aquest tema, que s’ha agreujat recentment per la tendència alcista d’aquest estiu, comença la temporada de debats a La Nau.  

Hui dimarts, 23 de setembre, el director de programes de l’Agència de Drets Fonamentals de la UE, Albin Dearing, analitzarà a l’Aula Magna (19 hores) els resultats de la ‘macroenquesta’ elaborada per aquest organisme per a estudiar el problema de la violència de gènere a tot Europa (es pot consultar íntegra al bloc del Vicerectorat de Cultura i Igualtat http://nauxxi.uv.es). En l’enquesta, hi han participat 42.000 dones dels 28 estats membres de la UE, amb una mitjana de 1.500 entrevistes per país. És la primera enquesta d’aquest tipus que s’ha realitzat fins l’actualitat i respon a una petició de dades sobre la violència contra les dones realitzada pel Parlament europeu. 

Els resultats són representatius de les experiències i les opinions de dones amb edats compreses entre els 18 i els 74 anys residents a la UE. Les entrevistes comprenien preguntes sobre violència física, sexual i psicològica, victimització durant la infància, fustigació i assetjament sexual, inclosos els nous mitjans per a cometre abusos, com ara internet. Les conclusions que se n’extraguen tenen el propòsit de donar suport als responsables de la formulació de polítiques i altres parts interessades en abordar la violència contra les dones a la UE. 

Aquesta conferència, que es podrà seguir en directe (http://mediauni.uv.es/tv), s’inscriu en la programació de Claustre Obert, l’espai de reflexió creat pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat i ‘El País’ per abordar temes d’actualitat. 

L’acte estarà moderat pel vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño, i presentat per Elena Martínez, professora titular de Dret Processal de la Universitat de València, i està organitzat pel Màster Oficial en Dret i Violència de Gènere d’aquesta universitat (http://links.uv.es/Qqw582j) amb la col·laboració de la Unitat d’Igualtat.

Violència sexual
L’enquesta ofereix dades tan reveladores com que el 18% de les dones ha estat objecte d’assetjament a partir dels 15 anys, un 5% de les dones ho havien experimentat en els dotze mesos previs a l’enquesta i una de cada vint dones (5%) ha estat violada des dels 15 anys. 

Pel que fa a aquesta última dada, atés que per violació s’entén mantindre relacions sexuals mentre la subjectaven o feien mal, l’abast de la violació a la UE pot superar de llarg el 5%, perquè la definició legal de violació, d’acord amb el marc normatiu de cada país, varia d’un lloc a un altre. Aquesta és només alguna de les diferències que es perceben entre els països.

 

Data d'actualització: 23 de de setembre de 2014 08:00.

Llista de notícies