Els mitjans i l’agenda internacional per al desenvolupament humà, a debat a Gandia

Marco Gordillo.

La Universitat d’Estiu de Gandia ha acollit aquest divendres, 25 de juliol, la presentació dels cursos ‘Els mitjans de comunicació: veritat, ficció i entreteniment en la construcció de la cultura política democràtica’, amb la presència de la periodista Rosa Maria Calaf, i ‘La nova agenda internacional per al desenvolupament humà’, amb la participació de Marco Gordillo, de la Coordinadora d’ONG per al desenvolupament a Espanya.

Rosa Maria Calaf, reconeguda reportera i corresponsal de premsa i televisió, ha participat en el curs ‘Els mitjans de comunicació: veritat, ficció i entreteniment en la construcció de la cultura política democràtica’, coordinat per Francesc Martínez, professor titular de Periodisme en la Universitat de València.

Francesc Martínez ha explicat el contingut del curs amb l’objectiu clar, ha dit, de veure els mitjans de comunicació com a actors de primer ordre en un territori amb una política democràtica. Al curs s’han analitzat assumptes com què ocorre amb la interacció entre mitjans de comunicació i receptors a l’àmbit internacional, la crisi de la premsa escrita, la deriva dels mitjans audiovisuals cap a l’espectacle o la idea de “divertir-se fins a morir” obviant la tasca d’informar. 
 
D’altra banda, Rosa Maria Calaf, que ha participat en el curs amb la ponència ‘Del periodisme universal a la justícia universal: la democràcia dels altres”, ha culpat als poders d’estar darrere dels mitjans de comunicació amb l’objectiu “d’amagar al ciutadà una part de la informació en lloc de buscar l’excel·lència informativa”. Calaf ha assenyalat l’economia com el cos doctrinal de la societat “que frena el pas dels mitjans de comunicació i l’obri a la política”. 
 
La periodista ha insistit en la idea de que “l’empresa informativa està més interessada en fer caixa i, en el pitjor dels casos, en servir a certs interessos que en oferir al ciutadà una bona informació”. Però no sols tenen culpa els poders, també tenen certa responsabilitat els receptors ja que, segons ha indicat Calaf, “tots som lliures i podem decidir què veure o què escoltar”. D’aquesta manera, la corresponsal ha afegit que “el ciutadà hauria de ser molt més crític i fer-se més preguntes”. 
 
Calaf també ha parlat de les eines tecnològiques com a instruments que “si s’utilitzen bé ens poden dur a una millora del coneixement”. La periodista assegura que “hi ha gent que està fent coses fantàstiques en la xarxa, periodistes crítics i que busquen la veritat”, encara que “cal alertar que internet pot trencar aquest silenci o, en canvi, fer soroll i crear confusió”. Per últim, Calaf ha mostrat el seu pessimisme a l’hora de creure en que els mitjans convencionals recuperen la vocació informativa per damunt de l’explotació mercantil. 
 
Tant Rosa Maria Calaf com Francesc Martínez s’han mostrat d’acord a l’hora d’afirmar que el periodisme fa visible allò invisible i que hi ha interessos perquè el ciutadà no conega allò invisible. Ambdós no han volgut oblidar el paper que juga el periodista en tot aquest entramat com a nexe d’unió entre els dos extrems. Martínez ha remarcat la importància de que “la premsa siga concebuda com un quart poder, com el “perro guardián” i no permetre ingerències d’altres poders” i ha conclòs que “sense periodisme no hi ha democràcia”. 
 
Agenda internacional per al desenvolupament humà
Marco Gordillo és responsable d’incidència política de la CONGDE (Coordinadora d’ONG per al desenvolupament a Espanya). Gordillo ha sigut l’encarregat de presentar el curs ‘La nova agenda internacional per al desenvolupament humà. Què passarà després del 2015 amb els objectius de desenvolupament del mil·lenni’. Segons ha explicat, l’objectiu del curs ha sigut conèixer quins reptes ha d’abordar la nova agenda, què proposa contra la vulneració sistemàtica dels drets humans, la seguretat alimentària o l’atenció universal de la salut i l’educació en condicions de dignitat. 
 
El responsable d’incidència política de la CONGDE ha assenyalat que “la riquesa que es genera en el món, sols és possible generant desigualtats i a costa d’explotar els recursos ambientals”. És per això que Gordillo ha citat tres grans problemes als quals s’enfronta l’agenda: com afrontar la pobresa, com afrontar les desigualtats i com crear un món sostenible econòmicament i mediambientalment. 
 
Marco Gordillo ha assegurat que cal canviar la tendència: “En lloc de mesurar l’èxit per consum de masses i PIB, hauríem de parlar de benestar i prosperitat, a més de garantir a totes les persones unes condicions de vida dignes”. 
 
Respecte als punts que ha de tindre en compte l’agenda 2015, Gordillo ha fet referència a la universalitat, a l’existència d’una relació causal i a la necessitat de garantir drets com l’accés a la salut, a l’educació o a l’alimentació. Al respecte, Gordillo ha citat el paper fonamental que juguen els Estats en aquesta matèria en dir que “els Estats estan obligats a tindre un determinat nivell de responsabilitat, rendint comptes, fent partícips als ciutadans, amb un finançament clar i suficient i amb l’establiment d’unes regles mínimes que respecten els drets humans i asseguren el pagament dels impostos en els països en els quals es treballa”, entre d’altres mesures. 
 
Per últim, Gordillo ha fet referència als retalls que el Govern espanyol ha aplicat en temes de cooperació, cosa que ha qualificat de “sistema contrari a les obligacions i a una economia al servei de les persones”. 
 

Data d'actualització: 25 de de juliol de 2014 14:56.

Llista de notícies