La monografia de palmeres del Jardí Botànic, reconeguda internacionalment

Jardí Botànic de la Universitat de València.

La IPS (International Palm Society) ha publicat recentment en la revista ‘Palms’ una elogiosa ressenya sobre la monografia de palmeres escrita per Manuel Costa i José Plumed i publicada pel Jardí Botànic de la Universitat de València. En ella es ressalta l’interés d’una obra basada en la col·lecció de palmeres del Jardí, que per la seua gran diversitat i qualitat, permet que l’interés de la publicació resultant vaja més enllà del coneixement del patrimoni del propi Jardí.

La col·lecció de palmeres del Jardí Botànic és una de les més interessants d’Europa, fet notable tenint en compte la grandària limitada d’aquest jardí urbà que no arriba a les cinc hectàrees. El ‘palmetum’ consta de tres-cents trenta-cinc exemplars, molts d’ells monumentals, pertanyents a huitanta espècies i reunits en els trenta-nou gèneres que es descriuen al llibre. Aquest treball conté valuosa informació sobre els usos i aprofitaments de les diferents espècies i les seues àrees naturals de distribució, a més de les descripcions dels gèneres representats al Jardí, i constitueix una eina pensada tant per al públic en general com per a l’especialitzat, ja que el seu objectiu és la difusió del coneixement científic i l’estímul de la fascinació per aquestes plantes.
 
Per la seua condició de jardí històric, el Botànic compta amb molts exemplars de palmeres de notable grandària, entre les quals destaquen els sabals (‘Sabal domingensis’, ‘S. Palmetto’), la palmera blava (‘Brahea armata’), la palmera datilera de Senegal (‘Phoenix reclinata’), a més de diversos exemplars monumentals de palmera datilera (‘Phoenix dactylifera’), palmera canària (‘Phoenix canariensis’), Washingtonia (‘Washingtonia filifera’ i ‘W. Robusta’) o palmera excelsa (‘Trachycarpus fortunei’). Entre les palmeres datileres monumentals sobreix un exemplar masculí centenari amb nom propi, ‘la carcassa’, amb vint-i-set braços. Aquesta col·lecció conjuga la monumentalitat de plantacions i jardins antics, amb la diversitat pròpia d’una col·lecció científica que continua el seu procés d’expansió. Al costat d’aquestes grans palmeres, poden també visitar-se altres espècies com ara ‘Bismarkia nobilis’ i ‘Ravenea rivularis’, que són rarament conreades a altres jardins.
 
D’entre les col·leccions del Jardí, el ‘palmetum’ és una de les més extenses i diverses i per açò el Jardí Botànic inicia amb ella la publicació de una sèrie de monografies sobre les seues col·leccions de plantes vives, que edita en valencià, castellà i anglés. La segona monografia de la sèrie, recentment publicada, està dedicada a la col·lecció de cítrics, en què igualment coincideixen l’interés científic, la tradició agrícola i el patrimoni cultural valencià.
 
Ràdio Universitat ha entrevistat l'autor del monogràfic, José Plumed. El programa es pot escoltar en http://mediauni.uv.es/4446

Data d'actualització: 26 de de desembre de 2014 07:00.

Llista de notícies