La Mostra d'Art Públic per a Joves Creadors arranca amb sis projectes d’artistes innovadors

La Mostra d'Art Públic per a Joves Creadors, que organitza la Universitat de València dins del Festival de Benvinguda, ha obert aquest dilluns amb sis projectes d’artistes innovadors. Amb ‘Art Públic/Universitat Pública’, la Universitat pretén transformar el seu entorn en un lloc d’intervenció artística obert a la societat, tot implicant als joves artistes en les activitats de benvinguda al nou curs.

Aquesta XVII edició ha estat inaugurada aquest dilluns, 20 d’octubre, al Saló de Graus de la Facultat de Dret. La inauguració va acollir la conferència ‘L’art com a element útil en el fet públic i el social’, a càrrec d’Isidro López-Aparicio. Després, es presentà el catàleg amb les intervencions artístiques de la passada edició 2013, i es visitaren les instal·lacions d’aquesta edició.

En la Mostra, que estarà oberta fins al 24 d'octubre, participen aquest any set projectes artístics, sis d’ells de caràcter efímer als espais públics del Campus i un a l'espai web.

ARTISTES SELECCIONATS

COL·LECTIU CRÀTER. Mapa dels desitjos. Veus de la comunitat universitària

A partir d’una sèrie d’entrevistes realitzades a membres de la comunitat universitària, es crea un recorregut pel Campus dels Tarongers a través d’aquells desitjos alliberats de les pressions de l’eficàcia i l’eficiència per les quals ens veiem obligats en la nostra vida quotidiana. A través de codis QR es dibuixa un mapa dels desitjos que ens permet escoltar cadascun dels enregistraments.

RAMÓN ESPACIO/RODRIGO LOMBARDO. De cobais i tempestes. Amb la que està caient

Des de l’inici de la crisi els estudiants estan patint una sèrie de minves en els seus drets que afecten directament el seu futur. Pujades de taxes, disminució de beques i ajudes, desaparició d’assignatures optatives i reducció de personal docent han sigut la tònica imposada per les mesures i les retallades pressupostàries que ha provocat la crisi. Tots aquests factors es tradueixen en atacs a la igualtat d’oportunitats i a la qualitat de l’ensenyament.

ALEJANDRO BONNET DE LEÓN. Cases de paper (Urbanització postbombolla immobiliària)

En les circumstàncies actuals és tot un luxe tindre una vivenda en propietat. Encara que en la Constitució es reconeix el dret de cada espanyol a tindre accés a una vivenda digna, la nostra realitat és ben diferent. Els desnonaments s’han convertit en una notícia lamentablement habitual, vivendes que després resten buides per voluntat d’un banc, mentre alguns passen a dormir davall de cartons.

ANA NAVARRO TATAY. Precatur. Agència de viatges

Precatur és una falsa agència de viatges, convertida en una eina que critica l’actual situació de crisi social, econòmica i política de l’Estat espanyol, amb el propòsit de distingir entre els viatges de plaer i l’eixida forçada del país a la qual es veu abocada una part creixent de la joventut. La frivolitat amb la qual s’ha tractat la «mobilitat exterior» i la precarietat és l’eix al voltant del qual gira aquest projecte. http://precatur.wordpress.com/

GEMMA ALPUENTE ADAM/MARÍA ISABEL GARCÍA MUÑOZ. Be creative

Qualsevol que passege pel Campus dels Tarongers advertirà que es tracta d’un espai arquitectònic sobri, amb edificis que segueixen una pauta quadriculada, quasi monocroms i de formes repetitives. Be creative trenca la monotonia i busca recordar-nos que la creativitat es desenvolupa en tots els camps del pensament i en la vida quotidiana, com un suport més en el qual recolzar-nos per a revolucionar les possibilitats del real.

ZARVA BARROSO. Think TV

El còmic, entés com a art seqüencial en el qual s’alien la imatge i el contingut per a explicar una història que espera una resposta de qui el llig, és utilitzat per l’artista com un mitjà transformador amb el qual visibilitza realitats diverses i desigualtats socials, tot conduint a la reflexió de l’espectador. Think TV es planteja com un dispositiu que qüestiona la nostra actitud passiva davant la televisió.

COL·LECTIU TARONJAIROIG. Totes les postals arriben a Roma

La postal és el mitjà triat per a aquest projecte per les seues capacitats participativa i comunicativa. Una experiència de mail art posada a la disposició dels estudiants i del personal de la Universitat de València per a fer arribar a la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana les preocupacions de la societat sobre l’educació pública.

 

Data d'actualització: 21 de d’octubre de 2014 08:00.

Llista de notícies