La Nau inaugura temporada amb una exposició per a una subhasta solidària amb el Sàhara

Antoni Miró, Javier Calvo, Javier Mariscal, Joan Cardells, Manuel Boix, Rafael Armengol, Rosa Torres, Miquel Navarro... així fins a arribar a una nòmina que supera els 60 artistes, s’han aplegat a La Nau en la primera exposició que aquest centre de la Universitat de València ha programat aquest curs. L'exposició, titulada ‘Solidària. Artistes valencians amb el Sàhara’, s'ha inaugurat aquest divendres, dia 5 de setembre.

La iniciativa té un caràcter solidari: totes les obres donades pels artistes i que s'exposen a la Sala Acadèmia de l'edifici històric de la Universitat, seran subhastades el dia 15 de setembre, a les 19 hores. Els fons recaptats a través d'aquesta exposició, que evidencia el compromís de la cultura amb el conflicte històric del Sàhara Occidental, es destinaran a un projecte d'horts familiars de la població sahrauí. 

Organitzada per la Universitat de València per iniciativa de la FASPSPV (Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País València), que va contactar amb la institució, les més de seixanta peces conformen una destacada mostra d'obres plàstiques de l'actual panorama artístic valencià.

D'acord amb Román de la Calle, que ha col·laborat i prestat assessorament a aquest projecte, “no són obres que s'hagen donat així com així, sinó que són peces de col·lecció, emmarcades dins de l'actual context estètic valencià, que se subhasten amb l'objectiu concret de conscienciar responsablement i fomentar la participació, sempre amb el suport d'una sèrie d'institucions i de persones involucrades en un exemplar projecte que traspua humanitat i testimoniatge”.

Els artistes que hi participen pertanyen a diferents generacions i la majoria estan adscrits a l'horitzó vital valencià, bé per naixement o per residència. En uns casos gaudeixen d'una reconeguda trajectòria i d’un constatable currículum artístic. En uns altres casos es tracta de joves artistes que, al costat de la seua emergència professional, no obliden l'abast de la seua solidaritat en paral•lel amb el seu esdevenir creatiu. 

Precisament per aquesta diversitat generacional, les tendències estilístiques, les tècniques pictòriques i els procediments utilitzats són plurals, sobretot perquè hi ha obres de recent producció, però també peces de dates anteriors. En tots els casos, però, les obres són plenament representatives dels artistes involucrats.

Aquesta exposició, que ocuparà la sala més gran de l'edifici històric, la Sala Acadèmia, és la primera d'una temporada carregada de projectes expositius a la Universitat de València. 

+ informació: http://links.uv.es/4tc2h8o

El compromís de Lluch, Broseta i Tomás y Valiente i l'exili republicà, pròximament a La Nau 

Quan acabe a la Sala Acadèmia l'exposició ‘Solidària. Artistes valencians amb el Sàhara’, s'iniciarà el muntatge ‘Mestres de ciutadania: Manuel Broseta, Ernest Lluch i Francisco Tomás y Valiente’, una de les exposicions més ambicioses que la Universitat de València plantejarà aquest curs i que inaugurarà el proper 14 d'octubre a La Nau. Es tracta d'una gran exposició amb què la institució ret homenatge a tres dels seus professors que van compartir el compromís amb la democràcia, l'exemplaritat docent i també una destinació fatal, ja que van ser assassinats per ETA. 

Abans, però, el pròxim dia 30 de setembre s'inauguraran dues exposicions més al Centre Cultural de la Nau de la Universitat de València. La Sala Estudi General acollirà una mostra sobre l'exili republicà del Stanbrook, el carboner que el 1939 va transportar a Orà més de 2.600 persones que intentaven fugir de la repressió franquista des del port d'Alacant; a la Sala Oberta, mentrestant, 36 il·lustradors valencians, coordinats per Mac Diego, retraten alguns dels més coneguts exiliats pel franquisme. 

Més enllà de la Nau, però, altres centres culturals de la Universitat de València, com el Palau de Cerveró, comencen el mes muntant exposicions. Així, el proper dia 17 de setembre s'inaugurarà en aquest espai ‘Trencant barreres. Dones i ciències’, una exposició que pretén mostrar la contribució de les dones al món del progrés científic i la tecnologia, àmbits per als quals històricament elles i els seus descobriments han passat desapercebuts. 

 

Data d'actualització: 6 de de setembre de 2014 08:00.

Llista de notícies