La Nau presenta ‘La ciutat de les dones’, una exposició de set projectes fotogràfics que reflexionen sobre gènere i territori

Imatge del projecte ‘Dones rurals: Cor, pulmons i economia’. Foto: Marga Ferrer.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València inaugura aquest dimecres, 21 de setembre, a les 19 hores, l’exposició ‘La ciutat de les dones. Fotografia, espais i gènere’, una mostra que reflexiona, a través de set projectes de set fotoperiodistes valencianes, sobre la relació entre gènere i territori. L’exposició es podrà visitar a la Sala Oberta fins el 30 d’octubre. L’acte d’obertura comptarà, a més, amb l’actuació en directe de la dj Miss Yuls.

Organitzada i produïda pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, amb la col·laboració de la Fundació General d’aquesta institució acadèmica i l’Ajuntament de València, l’exposició ‘La ciutat de les dones’ proposa, a través del treball de set dones fotoperiodistes del col·lectiu ‘Objectives’, pensar la ciutat com a espai polític des d’una perspectiva de gènere, enfrontant-se així a la persistent exclusió femenina del públic i reivindicant la condició de ciutadania que han conquistat les dones. A més, recentment inaugurada coincidirà, els dies 29 i 30 de setembre, amb la celebració del Fòrum Internacional femUrbs al Jardí Botànic de la Universitat de València que tractarà, precisament, la ciutat i la territorialitat des d’una perspectiva feminista.

Al llarg dels set projectes, que en aquesta ocasió sobrepassen el llenguatge fotogràfic per a descobrir-ne uns altres com ara la instal·lació audiovisual, el vídeo o la cartografia, les autores narren múltiples històries mitjançant diferents dones i espais: els seus recorreguts, les seues accions diàries..., i es detenen per a reflexionar sobre el seu paper en la vida política, la vida pública, la seua territorialitat i la seua representació a l’espai urbà.

‘La ciutat de les dones. Fotografia, espais i gènere’ és el tercer projecte de dones fotoperiodistes del col·lectiu ‘Objectives’, després de ‘Diverses. Històries de Dones’, que es va exhibir al Claustre de La Nau el 2015, i ‘DonesxDones’, una mostra-homenatge a les dones treballadores del Mercat Central que va acollir l’any 2014 aquest edifici singular de la ciutat de València.

Les fotoperiodistes i les seues propostes
Eva Máñez (‘Valencia Plaza’, FAV i ‘El Temps’), Consuelo Chambó (‘freelance’), Provi Morillas (‘Levante-EMV’), Eva Ripoll (‘freelance’), Amparo Simó (diari ‘Marca’ i ‘freelance’), Raquel Abulaila (Diputació de València) i Marga Ferrer (‘360gradospress.com’ i ‘freelance’) són les set fotoperiodistes autores del projecte ‘La ciutat de les dones’, que una d’elles, Eva Máñez, descriu com a una “reflexió des del feminisme sobre la influència del territori en les dones i, al seu torn, d’aquestes sobre aquell”.

Desenes de fotografies en diferents formats, instal·lacions audiovisuals, vídeos i, fins i tot, un gran mapa són els recursos o les eines que han triat aquestes professionals per a comptar cadascuna la seua història sobre dona i ciutat.

Raquel Abulaila, que ha titulat el seu treball ‘Transpassant fronteres’, revela la complexa realitat del col·lectiu transsexual i transformista que va exercir la prostitució; Provi Morillas, amb ‘La soledat dels nombres’, ha preferit fer una gran metàfora sobre l’absència de la dona enfront del paisatge urbà i denunciar així diferents problemàtiques discriminatòries de l’esfera pública; Amparo Simó, amb el projecte ‘A través de l’espill’, se centra en els únics espais segregats que resten a la ciutat: els banys públics, per a la qual cosa utilitza el llenguatge més actual, el selfi o l’autoretrat; Marga Ferrer, amb el treball ‘Dones rurals: Cor, pulmons i economia’, s’endinsa en l’espai rural de l’horta o l’Albufera que envolta la capital, un entorn tradicionalment masculí; Consuelo Chambó, amb ‘Ella = Ella’, fa un recorregut pel dia a dia quotidià de dues dones amb vides molt diverses: una d’elles, una prestigiosa advocada, es dirigeix cada matí a la majestuosa Ciutat de la Justícia, mentre l’altra, aturada, visita a la mateixa hora les oficines del Servef en busca d’un treball remunerat; Eva Máñez, amb el projecte ‘Cabanyaleres. Cartografia dels sentiments de les dones del Cabanyal’, recorre els sentiments i les vivències d’aquestes dones en la seua lluita contra la planificació urbana que ha deteriorat i degradat, juntament amb l’especulació, aquest barri; i, per últim, Eva Ripoll, amb ‘Píxel a píxel he reconstruït el meu cor’, se centra en les dones artistes, la seua creativitat i la necessitat d’aquestes dones de conquistar nous espais.

El blog d’‘Objectives’
‘Objectives’, col·lectiu de dones fotoperiodistes, està present en internet a través del blog http://donesobjectives.com/, el qual funciona també com a quadern de bitàcola de totes les seues experiències artístiques i professionals, i inclou tota la informació sobre aquest projecte i els dos anteriors: ‘Diverses. Històries de Dones’ i ‘DonesxDones’.

+Info i horari de visites
 

Data d'actualització: 20 de de setembre de 2016 09:54.

Llista de notícies