La Nau projecta ‘Adéu, Amèrica’, el segon documental d’InfoTV sobre l’emigració de 15.000 valencians als Estats Units

Un dels fotogrames del documental.

L’Aula Magna del Centre Cultural La Nau acull aquest dimarts, 6 d’octubre, a les 19 hores, la projecció del documental ‘Adéu, Amèrica’. Es tracta del segon capítol de la sèrie ‘Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York’, una producció d’InfoTV sobre l’emigració cap als Estats Units i el Canadà de 15.000 homes i dones, sobretot de la Marina i la Safor, a les primeries del segle XX.

Dos documentals més, ‘La Guerra de Sempre’ i ‘Els Valencians d’Amèrica’, encara en fase de muntatge, tancaran el cicle abans que acabe l’any.
 
Si el primer llargmetratge de la sèrie, ‘Cap a la terra promesa’, contava els motius dels emigrants per anar-se’n, com van fer el viatge, en què van treballar i com es van adaptar a aquell món tan diferent, este segon explica, sobretot, com les crisis econòmiques del 1921 i el 1929 van fer tornar la majoria d’aquelles persones, obligats per la falta de faena i de diners. 
 
No obstant això, l’Amèrica va canviar per a sempre la vida dels afortunats que hi van poder treballar el temps suficient per omplir la butxaca i canviar de mentalitat. És cert que no van vindre rics, però amb els diners que havien estalviat, van comprar cases i bancals i van poder trencar la dependència que tenien dels jornals sovint massa prims que oferien els senyorets. I, amerats de la modernitat que els havia envoltat allà, la van empeltar poc o molt als seus fills i als pobles on van viure. 
 
Este segon documental té una durada de 56 minuts i, com la resta de la sèrie, està firmat pel periodista Juli Esteve, com a guionista i director, i per Esther Albert i Antoni Arnau, com a responsables de la imatge, l’edició i la postproducció.
 
‘Cap a la terra promesa’ i ‘Adéu, Amèrica’ es van estrenar respectivament el novembre i juny passat, a Dénia. Des d’aleshores, unes 12.000 persones han pogut els dos documentals en les 80 projeccions organitzades a un bon grapat de pobles i ciutats de les Comarques Centrals, les que més emigració a Nord-Amèrica van generar. 
 
La Universitat de València és un dels patrocinadors de la investigació prèvia i de la producció audiovisual posterior, juntament amb l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, la Diputació de València, la Universitat d’Alacant, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i 38 ajuntaments de la Marina, la Safor, el Comtat, la Vall d’Albaida, la Ribera i la Plana. 
 

Data d'actualització: 5 de d’octubre de 2015 10:51.

Llista de notícies