Un nou dispositiu obté imatges en 3D a partir de radiografies

Un equip d'investigadors del CSIC, la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València ha patentat un sistema que obté imatges 3D a partir d'un imatge radiogràfica. La tècnica reconstrueix el cos del pacient a partir d'una imatge bidimensional i mitjançant realitat augmentada; evita sotmetre al pacient a elevades dosis de radiació i redueix el nombre de proves necessàries per al diagnòstic. La patent ha rebut el Segell d'Excel·lència de la Comissió Europea.

Un equip d'investigació de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-Universitat de València), en el Parc Científic, i l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM), de la Universitat Politècnica de València, ha patentat un sistema que obté imatges 3D a partir d'una imatge radiogràfica. El dispositiu reconstrueix el cos del pacient a partir d'una imatge bidimensional mitjançant tècniques de captació del moviment usades en realitat augmentada.

“La realitat augmentada, utilitzada en jocs com Pokémon Go, millora el diagnòstic mèdic que s'obté mitjançant una simple radiografia en unir la imatge d'un entorn físic real amb informació externa virtual”, explica Francisco Javier Albiol (IFIC). “Es tracta d'una nova línia de recerca per a la física de partícules, i permet l'ús de detectors com els utilitzats en el Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) del CERN en altres disciplines tals com la medicina”, conclou. A més, la reconstrucció basada en geometria projectiva (tècnica que permet establir correspondències entre dues imatges com en el cas de la visió estereoscòpica o entre la imatge i el contorn) possibilita l'obtenció de mesures exactes del cos.

Aquest mètode evita sotmetre el pacient a elevades dosis de radiació, com les que requereixen altres tècniques de diagnòstic per imatge, com ara la Tomografia Axial Computeritzada (TAC), en la qual es realitzen múltiples radiografies del pacient en diferents plànols per a reconstruir després una imatge completa en 3D. El nou sistema permet extraure la informació necessària d'una sola presa.  L'objectiu és aplicar aquest sistema als dispositius existents en els hospitals per a realitzar radiografies


Reducció de costos 
Aquesta nova tècnica suposa un estalvi de costos. D'una banda, redueix el nombre de proves necessàries per al diagnòstic. Açò va d'acord amb les recomanacions establides per diverses administracions sanitàries a nivell mundial, entre aquestes la FDA nord-americana, per a desenvolupar noves tècniques que reduïsquen la radiació ionitzant que reben els pacients. A més, el dispositiu patentat pot instal·lar-se en equips de rajos X ja existents mitjançant una adaptació i calibratge, amb el consegüent estalvi econòmic.
Aquest treball complementa altres sistemes de reconstrucció d'imatge desenvolupats pels investigadors de l'Institut de Física Corpuscular, que compten amb experiència en el disseny i construcció de detectors per a la investigació bàsica en física de partícules com l'experiment ATLAS del LHC. Tant en aquests treballs previs com en la llicència de la patent del nou sistema, els investigadors de l’IFIC han comptat amb el suport del Centre Nacional de Física de Partícules, Astropartícules i Nuclear, i de la Universitat de València, mitjançant programa VLC-BIOMED.

Més informació, ací.

Data d'actualització: 2 de de desembre de 2016 09:50.

Llista de notícies