El nou número de la revista sobre cooperació ‘E-DHC’ analitza la comercialització de la migració internacional

Portada del número 2 de la revista 'EDHC, Quaderns Electrònics sobre el Desenvolupament Humà i la Cooperació'.

La revista ‘E-DHC, Quaderns Electrònics sobre el Desenvolupament Humà i la Cooperació’, editada per la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València i el Patronat Sud-Nord, aprofundeix, en el seu segon número, en la problemàtica dels moviments migratoris del Sud cap al Nord mitjançant una anàlisi de la comercialització de la migració internacional i els seus principals actors, que realitzen en un profund assaig l’antropòloga danesa Ninna Nyberg Sorensen i el jurista Thomas Gammeltoft-Hansen.

Aquesta revista vol ser un estímul transversal a totes les disciplines acadèmiques per a enfocar la recerca des de l’òptica del desenvolupament humà i sostenible. 

En aquest número, la migració internacional es planteja com a un dels majors desafiaments al qual s’enfronta el món en l’actualitat. D’una banda, les persones del Sud exerceixen fortes presions per tal de travessar les fronteres del Nord, mentre que, d’una altra, els països receptors estableixen cada vegada més dificultats a aquesta mobilitat bloquejant l’entrada mitjançant polítiques restrictives. Sense anar més lluny, un cas habitual i proper és el de Ceuta i Melilla, encara que el text de Ninna Nyberg i Thomas Gammeltoft-Hansen se centra, així mateix, en els interessos comercials i econòmics entorn d’un nou mercat humà.
 
La revista es completa amb tres articles més fonamentats en treballs de recerca predoctorals. Dos d’ells se situen en el context llatinoamericà i mostren la vulneració quotidiana dels drets a Brasil i Colòmbia. L’article dels professors Edson Ferreira de Carvalho i María Encarnación Fernández Ruiz-Gálvez aborda la problemàtica dels pobles indígenes de Brasil, afectats per models de desenvolupament que contribueixen a la destrucció de la seua cultura i del seu medi. L’article d’Angélica Zuluaga, màster en Intervenció Psicològica en Àmbits Socials per la Universitat de València, i de la professora Sofía Buelga mostra, per la seua banda, la violació dels drets de les persones afectades pel conflicte armat a Colòmbia. 
 
Tanca el número 2 d’E-DHC el text de l’estudianta de Postgrau de la Universitat de València Laura Mascarell sobre l’educació per al desenvolupament i el principi de la sostenibilitat ambiental en l’ensenyament de disciplines científiques.
 
‘Quaderns Electrònics sobre el Desenvolupament Humà i la Cooperació’ és una revista de publicació recent (acaba d’eixir el segon número) de divulgació de la investigació sobre cooperació al desenvolupament humà a través de les aportacions més noves d’experts en la matèria i els treballs més interessants dels joves investigadors. És una forma de “contribuir a una millor comprensió de la complexitat dels processos de desenvolupament i les accions de cooperació”, com explica el director de la publicació, el professor de la Universitat de València Joan Lacomba, en l’editorial d’aquest número.
 
La revista, com a instrument al servei de la investigació en cooperació, serà presentada en la primera setmana de la cooperació que se celebrarà a la Universitat el pròxim desembre.
 
Accés online a la revista:
E-DHC, Quaderns Electrònics sobre el Desenvolupament Humà i la Cooperació
 
 

Data d'actualització: 20 de d’octubre de 2014 12:31.

Llista de notícies