L’Organització d’Historiadors Americans premia Aurora Bosch pel seu llibre sobre els EUA davant la II República i la guerra civil

La catedràtica d'Història Contemporània Aurora Bosch.

Aurora Bosch, catedràtica d’Història Contemporània en la Universitat de València, ha sigut guardonada amb el 2013 Willi Paul Adams Award pel seu llibre ‘Por a la democràcia. Els Estats Units davant la Segona República i la guerra civil espanyola’ (2012, Editorial Crítica). El premi li ha sigut atorgat per l’Organització d’Historiadors Americans (Organization of American Historians –OAH–) aquest dissabte, 13 d’abril, a San Francisco (Califòrnia).

L’OAH lliura aquest guardó cada dos anys al millor llibre d’història americana publicat en llengua estrangera. El comité del 2013 Willi Paul Adams Award ha premiat aquest treball per “la seua important contribució a la comprensió de les polítiques americanes adoptades cap a Espanya en els anys de la Segona República i durant la guerra civil”.

Segons ha assenyalat el jurat del premi, en aquesta obra, Aurora Bosch “produeix un ric retrat de les complexes interaccions dels fets que donaren forma a la política americana respecte a Espanya durant aquest període”. Però el més important d’aquest treball és que la catedràtica valenciana demostra com els assumptes de política interna van absorbir Franklin Roosevelt, concretament la defensa del New Deal en un moment de vulnerabilitat percebuda i la preservació de la coalició que el va donar suport, alguns elements de la qual eren hostils a l’Espanya republicana i, per tant, el van distraure d’un compromís seriós amb l’assumpte espanyol i van limitar la seua llibertat d’acció. El resultat, doncs, va ser una política d’estricta neutralitat cap a les dos parts enfrontades en el conflicte i que Roosevelt reconegué, més tard, “errònia”. Per al comité del premi americà, “aquest llibre ens ajuda a apreciar, des d’una perspectiva més completa, un episodi crucial de la història americana i europea del segle XX”.

Una carrera de recerca
Aurora Bosch (València, 1954) ha gaudit d’estades com a investigadora visitant en les universitats de Londres, UCLA i Berkeley. Les seues recerques han girat entorn de la Segona República i la guerra civil espanyola, la història política i social dels Estats Units i la història comparativa. Ha escrit diversos llibres, entre els quals destaquen ‘Ugetistas y libertarios’ (1983), finalista del Premi Nacional d’Història; ‘Estudios sobre la Segunda República’ (1993); ‘Historia de Estados Unidos, 1776-1945’ (2005 i 2010), i ‘Miedo a la democracia. Estados Unidos ante la Segunda República y la guerra civil española’ (2012).

Actualment, és investigadora principal del projecte d’I+D+I sobre ‘Democràcia i cultures polítiques d’esquerra a l’Espanya del segle XX: desenvolupaments i limitacions en un marc comparatiu’ i del grup de recerca d’excel·lència, emmarcat en la iniciativa Prometeu, Grup d’Estudis Històrics sobre les Transicions i les Democràcies (GEHTID); i està treballant en el segon volum de la història dels Estats Units.

Ha escrit rellevants articles en els diferents àmbits de la seua investigació en publicacions periòdiques com ara Estudis d’Història Agrària, Recerques, Ayer, Historia Contemporánea, Historia Social, New Left Review, The Journal of Iberian Studies i Radical History Review; i ha col·laborat en la realització de nombrosos llibres col·lectius.

L’OAH
Fundada en 1907, l’Organització d’Historiadors Americans és una societat professional dedicada a l’ensenyament i l’estudi del passat americà. L’OAH promou l’excel·lència a través de beques, l’ensenyament i la presentació de la història americana. Entre els seus membres hi ha professors universitaris, estudiants, mestres, arxivers, directors de museus i altres historiadors que treballen per a l’Administració pública i el sector privat.
 

Data d'actualització: 15 de d’abril de 2013 11:55.

Llista de notícies