L’Orquesta Universitaria de Murcia recrea el pas de Mozart per la seua ‘alma mater’ en el festival Serenates 2015

L’Orquesta Universitaria de Murcia.

El festival Serenates 2015 acull el tercer concert emmarcat en el congrés SINERGIA, un projecte de la Universitat de València per a la creació d’una xarxa espanyola d’orquestres universitàries. Aquest dijous, 2 de juliol, a les 22:30 hores, actuarà al Claustre de La Nau l’Orquesta Universitaria de Murcia, sota la batuta de Jorge Losana.

L’agrupació murciana oferirà un concert format, fonamentalment, per música del classicisme. Dividit en dues parts, el programa arranca amb ‘El barber de Sevilla’, de Giovanni Paisiello (1740 – 1816), “una de les òperes més conegudes i famoses de l’època i en la qual Mozart es va basar per a escriure ‘Les noces de Fígaro’”, explica Losana.
 
A Paisiello li seguirà el ‘Concert per a flauta en re menor, Wq. 22’, de Carl Philipp Emanuel Bach (1714 – 1788), en el qual intervindrà com a solista David Gutiérrez (flauta). “És músic de l’Orquesta Universitaria de Murcia, la qual crea unió entre els seus membres i es configura com una plataforma de llançament per a ells, per açò ens agrada apostar pels seus components i els oferim la possibilitat d’aparèixer en el programa com a solistes. David Gutiérrez ha acabat enguany els seus estudis en el Conservatori Superior de Jaén, ara acaba el cicle i ens agradava que el solista fóra ell a manera de comiat de tots nosaltres”, apunta el director de l’orquestra.
 
No obstant açò, l’obra central del concert serà la protagonista de la segona part: la ‘Serenata Posthorn en re major K 320 (Selecció)’, de Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791). “Ha sigut la triada perquè va ser composta per encàrrec per al final de curs de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Salzsburg. El nostre concert s’emmarca en el projecte SINERGIA i en el festival Serenates, així que hem cregut que aquesta peça, la qual suposa un moment importantíssim de la vida de Mozart en la universitat, era perfecta per a interpretar en el Claustre de La Nau”, reconeix Jorge Losana.
 
Segons indica el director de l’orquestra universitària murciana, el programa és característic pel contrast que ofereix entre ambdues parts. Primer, el concert per a flauta amb solista i, després, la Serenata de Mozart. En definitiva, serà un espectacle audaç, plagat de moviments Sturm und Drang (en la seua traducció de l’alemany, ‘tempesta i impuls’).
 
D’altra banda, Losana, que per primera vegada dirigirà l’orquestra al Claustre de l’edifici històric de la Universitat, s’ha referit a aquest entorn com “el marc ideal per a interpretar la Serenata de Mozart de nit a l’aire lliure”. Així mateix, al seu judici, “SINERGIA és la iniciativa que esperaven totes les orquestres universitàries espanyoles i és un encert l’aposta de la Universitat de València per impulsar noves activitats en conjunt”.
 
L’Orquesta Universitaria de Murcia i el seu director
L'Orquesta Universitaria de Murcia va ser fundada el 1996 i ha estat dirigida per José Dolz i José Ignacio Pellicer. Des de llavors, ha col•laborat amb diferents entitats musicals de la Regió de Múrcia i ha participat en diverses edicions del Festival Internacional de Orquestas Jóvenes de Múrcia.
 
Des de l’any 2002, el seu director musical és Jorge Losana, que desenvolupa un programa d’activitats entorn de quatre grans blocs: projectes orquestrals, música de cambra, activitats de formació i organització de concerts.
 
El seu repertori se centra en la música barroca, el classicisme i el romanticisme primerenc. A més, potencia l’oportunitat dels seus integrants d’intervindre en recitals i en concerts com a solistes al costat de l’orquestra. El principal objectiu d’aquesta formació és fomentar el gust per la música entre el públic universitari, juvenil i infantil, per la qual cosa també organitza tallers dirigits a afeccionats i a estudiants de música. La música de cambra tampoc falta en el seu repertori.
 
El seu director musical, Jorge Losana, és diplomat en Educació Musical per la Universitat de Múrcia i llicenciat en Direcció de Cor pel Conservatori Superior de Música de Múrcia, on també es va iniciar en la Direcció Orquestral. En l’actualitat, cursa el Màster en Recerca Musical de la Universitat de Múrcia i el Màster d’Interpretació de la Música Antiga de l’Escola Superior de Música de Catalunya. Ha estudiat a Mannheim (Alemanya) i ha dirigit l’Schola Cantorum Alfons X el Savi, l’Escolania de la Catedral de Múrcia i el Grup Vocal Cororao, entre altres agrupacions.
 
Losana també ha realitzat produccions discogràfiques com a cantant i director per a Deutsche Gramophon, Carus Verlag o Rondeau Production, i treballa habitualment com a director de cor en els projectes participatius que organitza l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia.
 
És director titular de la Coral Universitària i l’Orquestra Universitària de Múrcia.
 
Entrades
Enguany, Serenates ofereix 11 concerts, del 24 de juny al 6 de juliol, al Claustre del Centre Cultural La Nau. Tots comencen a les 22:30 hores i, per a evitar les cues que es formaven en l’accés als espectacles, les entrades es poden adquirir en la web de La Tenda o en La Tenda del Centre Cultural La Nau a un preu de 3 euros. També es poden comprar les entrades el mateix dia de l’espectacle en la taquilla habilitada en l’accés de La Nau a partir de les 20 hores.
 
El dia 3 de juliol se celebrarà l’últim concert dins del marc de SINERGIA i serà a càrrec de l’Orquestra de la Universitat de Granada. 
 
El pròxim dia 5 actuarà el quintet de metalls Spanish Brass, juntament amb l’Ensemble de metalls i percussió de l’Orquestra Jove de la Generalitat Valenciana. El festival acabarà el dia 6 de juliol amb un concert del grup renaixentista Capella de Ministrers amb el programa ‘El plant d’amor: música per a llegir Roís de Corella’.
 
Serenates 2015 té la col·laboració de l’Ajuntament de València, l’AVL, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, la Fundació Bancaixa, la Fundació Banc Sabadell i Heineken España.
 

Data d'actualització: 1 de de juliol de 2015 07:00.

Llista de notícies