Els Paratges Naturals Municipals Valencians es sotmeten a debat al Jardí Botànic

Moment del col·loqui.

Investigadors de la Universitat de València i tècnics de la Diputació han analitzat aquest dijous l’estat actual i el futur Paratges Naturals Municipals. El Jardí Botànic ha sigut l’escenari del fòrum, on han participat especialistes acadèmics, tècnics de la Diputació i de les entitats locals, associacions i veïns de pobles relacionades amb la figura dels Paratges Naturals Municipals.

Aquesta sessió de conferències, titulada “Paratges Naturals Municipals. Una eina per a la conservació mediambiental?”, ha estat organitzada pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, en col·laboració amb IMELSA i el Jardí Botànic de la Universitat. El vicerector Jorge Hermosilla, la directora del Jardí Botànic, Isabel Mateu, i Salvador Deusa, cap de secció d’Avaluació i Planificació d’IMELSA, han inaugurat l’encontre.

La jornada ha arrancat amb la ponència de Jaime Güemes (conservador del Jardí Botànic) qui ha explicat la figura dels paratges municipals en el context dels espais naturals protegits valencians. Els Paratges Naturals Municipals estan constituïts per zones d’un o diversos municipis que presenten valors mediambientals o culturals d’interès local, i deuen promoure la conservació i millora dels seus valors naturals i culturals, contribuir al desenvolupament sostenible del municipi o a l’ús de l’entorn adequat. 

Com ha assenyalat el conservador Jaime Güemes, la diferència amb la resta d’espais naturals protegits és que, tant la iniciativa per a la declaració de Paratge Natural Protegit, com la seua posterior gestió, correspon als ajuntaments implicats, per això és tant important promoure uns valors de gestió sostenibles per part de les autoritats locals. 

La segona ponent de la jornada ha sigut Isabel Moya, tècnic del Servei de Medi Ambient de la Diputació de València, que ha incidit en l’impuls de la Diputació als Paratges Naturals Municipals, i ha explicat la necessitat de promocionar-los i posar-los en valor, doncs són una gran oportunitat per al desenvolupament local. A més de conscienciar a la població del gaudiment respectuós de la natura, s’ha d’impulsar un desenvolupament econòmic a través d’activitats lligades a la seua explotació (turístiques, gastronòmiques, educatives, etc), gestionades sempre d’una forma sostenible. 

Aquestos paratges es troben molt a prop dels ciutadans, per tant, en la seua gestió poden sorgir qüestions de tipus social, econòmic i cultural que afecten directament a les persones i a les seues activitats. Així doncs, la jornada ha finalitzat amb una taula redona, moderada pel vicerector Jorge Hermosilla, en la que diversos docents han debatut sobre les tensions, possibilitats i limitacions de la figura de protecció del Paratge Natural Municipal. Han participat a la taula investigadors i professors de la Universitat de València: Salvador del Saz Salazar (Dpt. Estructura Econòmica), Beatriz Santamarina Campos (Dpt. Sociologia i Antropologia Social) i Juan Salvador Monrós González (Dpt. Microbiologia i Ecologia). 

La jornada ha conclòs amb un debat entre el públic y els membres de la taula redona. Els assistents, entre els que hi havia associacions de ciutadans, tècnics i representants municipals que havien sigut convidats a la jornada, han intercanviat opinions i experiències amb els docents, investigadors i tècnics de la Diputació, de cara a millorar el futur dels Paratges Naturals Municipals i promoure un impuls sostenible.  

 

 

Data d'actualització: 18 de de setembre de 2014 13:14.

Llista de notícies