José Manuel Leceta: “El problema d’Europa és l’envelliment del parc d’empreses innovadores”

“Fa un segle, Europa era un continent d’emprenedors on joves empresaris, com l’enginyer alemany Werner von Siemens, donaren nom a multinacionals de gran valor. Hui, el problema essencial d’Europa és l’envelliment del parc d’empreses innovadores”, ha dit el director de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia, José Manuel Leceta, durant l’acte commemoratiu del V Aniversari del Parc Científic, celebrat aquest dilluns.

Leceta, que ha centrat la seua ponència en el triangle Innovació-Empreses-Universitats, ha remarcat la importància de “reinventar l’Europa de la Innovació” i ha donat algunes claus a mode de premisses per a repensar el cas d’Espanya. “Innovar és apostar per les persones”, ha assenyalat. “Com la vida en general, l’emprenedoria i la innovació són un viatge que depén del contacte entre les persones. Precisament per això és necessari crear ecosistemes que faciliten aquest context idoni”, ha afegit.

En aquest sentit s’ha expressat també el rector Esteban Morcillo, qui ha presentat el Parc Científic de la Universitat de València com “un autèntic ecosistema per a la innovació, que en només cinc anys ha sigut capaç de reunir noranta empreses al seu entorn, creant prop de cinc-cents llocs de treball directament vinculats al conjunt d’activitats empresarials”. “Si l’objectiu de la creació del Parc Científic era produir sinergies en els processos d’investigació i d’innovació i consolidar nous sectors productius de base científica i tecnològica, hui dia podem afirmar que continuem avançant amb èxit en aquesta direcció”, ha conclòs.

Acompanyat per la consellera d’Educació, Cultura i Esport, M. José Catalá; el conseller de Sanitat, Manuel Llombart; l’alcaldessa de Paterna, Elena Martínez; i el director del Parc Científic, Juan A. Raga, Esteban Morcillo ha presidit un acte de celebració centrat principalment en la participació de dos destacats experts en Innovació dins l’àmbit de la UE, José Manuel Leceta i Román Arjona, economista en cap de la Direcció General de Recerca i Innovació de la Comissió Europea. Una jornada que ha comptat amb la presència de representants de les administracions municipal i autonòmica, com també de la comunitat universitària. 

La vicerectora d’Investigació, Pilar Campins, i el gerent de la Fundació Parc Científic Universitat de València, Fernando Zárraga, han lliurat distincions a les primeres empreses ubicades en aquest espai per a la innovació; dinou firmes de diferents sectors productius que iniciaren la seua activitat fa més de cinc anys al si d’un nounat Parc Científic.

Amb aquesta commemoració, el Parc Científic inicia una nova etapa marcada per estratègies encaminades a millorar els seus serveis i a desenvolupar noves accions per a la consolidació d’aquest ecosistema per a la innovació creat ara fa cinc anys.

El 4 de setembre de 2009, els aleshores Prínceps d’Astúries inauguraven oficialment el Parc Científic de la Universitat de València; un moment clau en la història d’aquest espai per a la innovació perquè suposava obrir les portes d’un gran complex d’edificis destinat a promoure la convivència entre científics i empresaris, dos mons que necessàriament s’havien d’entendre en pro de la transferència del coneixement, de la millora del teixit productiu i del desenvolupament econòmic i social.

Les noves infraestructures acollirien gran part del potencial científic dels instituts de recerca de la Universitat de València i del CSIC, centres que estaven donant excel·lents resultats d’investigació en l’àmbit mundial i que es trobaven a l’espera d’uns espais adequats per a desenvolupar la seua tasca de manera més eficaç. Acolliria empreses spin-off, derivades de la recerca universitària; projectes empresarials de base cientificotècnica, i permetria l’entrada de firmes d’alt valor afegit ja consolidades, atretes per l’oportunitat de treballar dins un context científic i acadèmic generador de coneixement.

Cinc anys després, el Parc Científic de la Universitat de València és ja un ecosistema d’innovació orientat cap a la rendibilització social del coneixement. Fidel a les característiques de la seua institució promotora –una universitat pública, global, històrica i de gran potencial investigador–, el PCUV treballa per vincular la recerca científica al sistema productiu, fomentant els processos d’innovació i afavorint un sistema productiu competitiu i capaç de contribuir a un desenvolupament econòmic i social basat en el coneixement. Aquesta és la principal raó de ser del Parc Científic i un dels pilars fonamentals per al compliment de la tercera missió de tota institució universitària al segle XXI: transformar el coneixement en valor econòmic i social.

Situat sobre un terreny de 200.000 metres quadrats als voltants del campus universitari de Burjassot-Paterna, el PCUV acull diferents instituts de recerca d’excel·lència, alguns centres singulars i un àrea empresarial en constant expansió i amb alts nivells d’ocupació. En l’actualitat, són prop de noranta empreses les ubicades al Parc Científic. La Biotecnologia i les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), l’Energia i el Medi Ambient, la Nanotecnologia, els Materials i els Serveis Avançats estan presents en l’àrea empresarial d’aquest espai universitari i empresarial que genera ocupació directa a 1.500 persones, majoritàriament titulats superiors. 

La Robòtica i les TIC, la Ciència Molecular, la Ciència dels Materials, la Biodiversitat i la Biologia Evolutiva, la Física Corpuscular, l’Agroquímica i la Tecnologia dels Aliments són les àrees que abasten els instituts d’investigació del Parc Científic, on també s’ubiquen l’Observatori Astronòmic de la Universitat, el Laboratori de Processat d’Imatges, el Servei Central de Suport a la Investigació Experimental i la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus. Tots generen un volum de treball al voltant de la ciència, la tecnologia i la Innovació, fonamental per a fer avançar les societats. Un treball que es dóna a conèixer als ciutadans mitjançant diferents accions de divulgació, com ara EXPOCIÈNCIA, la jornada portes obertes al públic que cada mes de maig se celebra al Parc Científic, reunint milers de persones i suposant una de les principals accions de divulgació social de la ciència i de la Innovació de la Universitat de València.

 

Data d'actualització: 3 de de novembre de 2014 15:00.

Llista de notícies