PhotOn Festival rescata el drama dels refugiats a La Nau

Una de les imatges que es poden veure al Claustre de La Nau dins del PhotOn Festival.

Entre els dies 3 i 7 de maig, els grans noms del fotoperiodisme nacional i internacional tenen una cita al Centre Cultural La Nau, seu per sisé any consecutiu del festival internacional PhotOn Festival, que en aquesta edició tindrà lloc també a altres dos centres de la Universitat de València: el Col·legi Major Rector Peset i el Palau de Cerveró. El Museu Valencià d’Etnologia forma part del circuit que integra juntament amb la Sala Lametro o el Centre Octubre de Cultura Contemporània, des d’enguany Espai Amic PhotOn.

La programació detallada de tots els espais l’han presentada aquest dimarts, 3 de maig, a La Nau el vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño; representant a Olleros Abogados, Ignacio Aparicio; el president de la Fundació Cañada Blanch, Juan López Trigo; el cofundador del PhotOn Festival, Xaume Olleros; i la cofundadora i directora del festival, Tania Castro.

Durant la setmana d’activitats del festival, La Nau concentrarà el gruix de la programació, que comprén exposicions, tallers, conferències, un cicle de cinema i projeccions nocturnes, tot amb l’objectiu de reflexionar sobre fotoperiodisme com a forma de comunicació i eina vital per al canvi social.

En ‘Refugiats’, que es mostrarà al Claustre de La Nau entre el 3 de maig i el 5 de juny, els fotorreporters macedonis Georgi Likovsky i Marco Risovnik retraten la situació dels refugiats que migren per la ruta dels Balcans, una dolorosa realitat que tots dos coneixen d’a prop. Les imatges mostren l’enorme duresa del recorregut, amb xiquets consolant els seus pares, trens en els quals viatgen amuntegades centenars de persones o la impassibilitat de les xarxes mafioses de tràfic d’éssers humans. L’exposició inclou, a més, un vídeo cedit per l’organització Human Rights Watch, primera col·laboració d’aquesta organització amb el festival. L’exposició es complementarà amb una conferència a càrrec de Lichovski dissabte 7 de maig a l’Aula Magna. 

Una altra de les seus de la Universitat, el Palau de Cerveró, acollirà entre el 3 de maig i el 17 de juliol la mostra del ‘Premi Internacional Luis Valtueña de fotografia humanitària’, convocat per Metges del Món. La cooperació internacional, l’exclusió social, la vulneració dels drets humans, els conflictes armats, els desastres naturals, les poblacions refugiades, immigrants o els col·lectius exclosos són sempre els protagonistes de les imatges premiades. En la seua XIX edició reconeix el treball d’Olmo Calvo, amb una sèrie d’imatges sobre l’èxode de persones sirianes, iraquianes i afganeses a Europa en la qual les fronteres de Sèrbia, Macedònia, Grècia i el camp de Roszke d’Hongria serveixen d’escenari.

‘El cost humà’, de l’argentí Pablo Ernesto Piovano exposat al Col·legi Major Rector Peset entre el 3 de maig i el 24 de juny, llança llum sobre la catàstrofe dels agroquímics utilitzats en els cultius de soia argentins, que multipliquen la mitjana nacional de les taxes de càncer i altres malalties greus en treballadors agraris i pobladors, que pateixen malformacions o afeccions respiratòries i en la pell. L’argentí Pablo Ernesto Piovano s’endinsa en els territoris agrícoles víctimes d’un sistema d’ús massiu d’aquestes substàncies altament tòxiques que estan deixant gravíssimes seqüeles en la població. Malformacions, malalties degeneratives, trastorns hormonals… Les fotos de Pablo Ernesto Piovano enfronten ara l’espectador a un altre horror proper, amb un respecte absolut alhora que una sinceritat commovedora.

Guardonats del World Press Photo o el Nacional de Fotografia, a La Nau
Dins de les activitats del PhotOn, l’Aula Magna de La Nau acollirà un cicle de conferències els dies 5, 6 i 7 de maig, de 17:30 a 21 hores, pel qual passaran figures de primera línia del periodisme. Entre elles, destaquen el guardonat amb el tercer lloc en la passada edició del World Press Photo, Gianfranco Tripodo, que obrirà el cicle el dia 5 (17:30 hores), o Gervasio Sánchez, que intervindrà a les 19:30 hores. 

El famós fotoperiodista, reconegut amb nombrosos premis com l’Ortega y Gasset (2008) o el Premi Nacional de Fotografia (2011), torna a La Nau després de l’èxit de la seua exposició ‘Dones. Afganistan’, visitada per més d’11.000 persones a la Sala Acadèmia.

La segona jornada de debats, el dia 6 de maig, comptarà amb les intervencions del també guardonat amb el World Press Photo, fotoperiodista de referència de l’Associated Press des de 2009, Daniel Ochoa, i la recentment guardonada amb el premi Julia Margaret Cameron dirigit a dones fotògrafes, Judith Prat. 

Finalment, Ernesto Piovano i Georgi Likovsky, els treballs dels quals s’exposaran durant el festival, oferiran els seus testimoniatges el dia 7. 

Les projeccions audiovisuals d’aquests fotoperiodistes protagonitzaran l’última jornada de projeccions del festival, programades del 3 al 7 de maig al Claustre de La Nau, a les 22 hores. Aquestes projeccions es complementen amb un cicle de cinema que se celebrarà durant aquesta setmana. 

La part formativa sempre ha tingut un pes important en aquest festival. Per açò les diferents seus ofereixen ‘workshops’, com el que enguany impartirà el guanyador de la passada edició de la beca PhotOn, Javier Cors, destinat a ajudar els fotògrafs en la gestió dels seus projectes. 

L’accés a les exposicions, conferències i projeccions és lliure i gratuït fins a completar l’aforament.
 

Data d'actualització: 3 de de maig de 2016 11:47.

Llista de notícies