Presentació del programa ESTALMAT, d’estímul del talent matemàtic, en el campus de Burjassot

Grup de joves participants en el nou curs ESTALMAT.

La sala Charles Darwin de l’aulari interfacultatiu del campus de Burjassot de la Universitat de València ha acollit aquest dissabte dia 6 la inauguració de la sisena edició del curs ESTALMAT 2012-2013 a la Comunitat Valenciana. Es tracta d’un projecte d’estímul del talent matemàtic per a xiquets i xiquetes amb especial capacitat per a aquesta ciència. En el projecte col·laboren les universitats públiques de València, Alacant i Castelló, i la societat de professors SEMCV Al-Khwarizmi.

L’activitat, patrocinada pel CSIC, la Fundació Vodafone Espanya i per la Real Acadèmia de Ciències, desenvolupa durant dos anys activitats extracurriculars que es realitzen els dissabtes. A la inauguració van acudir la vicerectora de Relacions Internacionals de la Universitat de València, Olga Gil; el degà de la Facultat de Ciències Matemàtiques i coordinador de ESTALMAT a la Comunitat Valenciana, Rafael Crespo; el coordinador institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, José Pío Beltrán; i el representant de la Fundació Vodafone Espanya, Raúl Ramón.

La vicerectora de Relacions Internacionals de la Universitat de València, Olga Gil, va destacar “la importància d’un projecte que permet detectar l’excel·lència precoç”. Per la seua banda, el coordinador de ESTALMAT a la Comunitat Valenciana, Rafael Crespo, va ressaltar el necessari d’estimular el talent dels joves participants i va recordar que “la nostra principal responsabilitat és transmetre el coneixement per a poder deixar aquest món millor que com ens ho trobem”.

A l’acte van assistir tant alumnes de primer curs com de segon acompanyats pels seus familiars i representants de les institucions col•laboradores i professors. El curs va començar amb un campament celebrat a Requena. Per a aquesta edició s’han seleccionat vint-i-cinc xiquets i xiquetes de la Comunitat Valenciana nascuts entre 1999 i 2000. També està previst continuar el programa biennal de veterans per a alumnes ja egresados.

En els parlaments es va animar als participants a aprofitar l’activitat, present en deu seus repartides a Espanya. El representant de la Fundació Vodafone Espanya, Raúl Ramón, va insistir en la rellevància del “projecte en el qual participen junts tant el sector públic com l’empresa privada”.

Finalment, el coordinador del CSIC, José Pío Beltrán, va insistir en “la immensa importància que tenen aquest tipus d’iniciatives de suport a l’excel·lència en els joves en aquests moments que la ciència conta cada vegada amb menys suports”. Beltrán també va parlar del “paper de la ciència en l’evolució de la societat i va animar als participants a convertir-se en els científics del matí”.

El professor d’investigació del CSIC, José Pío Beltrán, de l’Institut de Biologia Cel·lular i Molecular de Plantes, va donar una xarrada titulada Los Cultivos Biotecnológicos, la Salud y las Matemáticas.
 

Data d'actualització: 10 de d’octubre de 2012 08:58.

Llista de notícies