Els professors Inmaculada Revuelta i Ernest Cano analitzen al Jardí Botànic les claus dels Horts Urbans

Imatge d'un hort urbà.

Més de 100 persones han assistit a la jornada 'Els Horts Urbans. Una resposta social', que s’ha celebrat al Jardí Botànic de la UV aquest dijous 11 de setembre. A banda de les dues ponències dels docents de la Universitat, ha hagut també una taula rodona en la que diversos especialistes locals han compartit amb el públic les seues experiències en la posada en marxa d’horts comunitaris.

El fenomen dels horts urbans a la província de València s’ha convertit en un moviment amb gran arrelament al llarg de la última dècada. Cada volta més, gaudeixen d’un gran recolzament per part d’associacions i moviments socials, que estan posant en marxa nombroses xarxes d’horts urbans i planejant iniciatives per a aconseguir que continuen creixent. 

Front a aquesta conjuntura, el Vicerectorat de Participació de Projecció Territorial de la UV, en col·laboració amb IMELSA i el Jardí Botànic, han organitzat aquesta jornada de reflexió entorn al fenomen dels horts urbans i la repercussió social i mediambiental que tenen al nostre territori. El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, la Directora del Jardí Botànic, Isabel Mateu, i el diputat de Medi Ambient, Salvador Enguix, han inaugurat el cicle de conferències. 

Inmaculada Revuelta, Titular de Dret Administratiu de la Universitat de València, ha oferit una ponència titulada “Horts urbans: consideracions conceptuals, funcionals i normatives”. La professora ha explicat les distintes denominacions d’un mateix concepte, doncs es pot conèixer com a hort urbà, periurbà, d’oci, familiar o social, en funció de la seua legislació i d’altres aspectes com l’organització, funcionament, producció...

El segon ponent ha sigut Ernest Cano, professor titular del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de València, que ha reflexionalt al voltant de “Els horts urbans comunitaris en el context de l’actual crisi”. Ernest Cano, que a més és Degà de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València i membre dels Horts Veïnals de Benimaclet, ha explicat que fins al 2006 el conreu d’aquests tipus d’horts va créixer molt lentament, però amb el començament de la crisi econòmic-financera l’increment dels horts urbans va ser dràstic: mentre que al 2006 el número de ciutats o municipis que tenien zones d’horts urbans era de 14 i ocupaven una superfície de 26 hectàrees, al 2014 el número de ciutats s’ha multiplicat arribant a 216 i la superfície ocupada ascendeix a més de 166 hectàrees. 

La jornada ha conclòs amb una taula redona en la que diversos especialistes han compartit experiències i actuacions d’horts urbans. A la taula, moderada pel vicerector Jorge Hermosilla, ha intervingut: Enrique Aguilar, president del Tribunal de les Aigües de la Vega de València; Vicente Parra, regidor d’obres i urbanisme de l’Ajuntament de Xàtiva i president de la Mancomunitat la Costera-Canal; José Vicente Ubeda, tècnic superior de Medi ambient a la Diputació de València;  i Myriam Mestre, tècnica a la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana.

Finalment, s’han presentat les conclusions de la jornada, segons les quals, els horts urbans, periurbans, socials o d’oci, són un fenomen que al nostre territori no podem ignorar, doncs està molt relacionat amb l’activitat econòmica tradicional valenciana, l’agricultura. Així mateix, són una resposta a la crisis econòmica i al desarrelament social, que a més compleixen una funció ambiental i paisatgística, tenen una vesant d’economia social relacionada amb el cooperativisme i evidencien el fet que la població està exigint una forma ecològica de producció agrícola que respecte el medi ambient i tinga en compte noves fórmules de gestió i comercialització. Així doncs, es fa necessari el desenvolupament d’una estructura normativa adaptada a les noves necessitats, amb ordenances municipals que eviten els conflictes urbanístics o econòmics que puguen sorgir i que faciliten la convivència d’actuacions d’horts urbans d’iniciativa popular, institucional, col·lectiva o particular.  

 

Data d'actualització: 11 de de setembre de 2014 13:00.

Llista de notícies