Rap i Drets Humans, en una conferència d’El Chojin a la Nau

El Chojin.

El músic de hip-hop Domingo Antonio Edjang Moreno, més conegut com El Chojin, impartirà aquest dimecres, 10 de desembre, a les 19 hores, una conferència en la Nau per a commemorar l’aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans, que se celebra aquest dia. El conegut raper explicarà com el hip-hop és també un vehicle per a parlar dels drets humans, dels problemes d’intolerància, violència de gènere, desigualtat, racisme, xenofòbia, persecució del diferent, i de com reaccionar davant aquests fenòmens.

El títol de la conferència és ‘Allò correcte front a allò incorrecte... açò és Hip-Hop’. El Chojin estarà presentat per Cristina García, directora del Màster en Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional, i per Javier de Lucas, catedràtic de Filosofia del Dret, Moral i Política i investigador de l’Institut de Drets Humans (IDH) de la Universitat de València. Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat, moderarà la sessió.
 
La conferència, que tindrà lloc a l’Aula Magna de l’edifici històric de la Universitat de València, se celebra en el marc de Claustre Obert, un espai de debat i reflexió creat pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat i el diari ‘El País’, per a analitzar els temes més rellevants de l’actualitat social, cultural i econòmica. A més, l’acte s’emmarca en un cicle de conferències organitzat per l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València i el Vicerectorat de Cultura i Igualtat, que té per títol ‘Una altra mirada sobre els drets humans’ i que cada dos mesos proposa una conferència-col·loqui amb una personalitat del món de l’art, la literatura, la música, el teatre o el cinema. Així, al llarg de 2015, estan previstes conferències de Juan Diego Botto, Juan Mayorga, David Trueba, Nicolás Castellà i Olga Rodríguez.
 
El passat mes de novembre, El Chojin va rebre el Premi compromís contra la intolerància, ja que una de les principals temàtiques que aborda aquest músic de hip-hop en les seues lletres i en la majoria dels seus LP és la discriminació, el maltractament i la injustícia en general. La lluita contra la violència de gènere i la conscienciació de cara al fenomen de la immigració està també present en la seua obra. I és que El Chojin va nàixer i es va criar a Espanya, però coneix perfectament aquesta problemàtica a causa dels seus arrels africans i ha enarborat en multitud d’ocasions aquesta causa. De fet, tal com reflecteix en els temes ‘Yo no soy de esos’, ‘Mami el negro está rabioso’ o ‘Cara sucia’, ell mateix ha patit aquesta discriminació en les seues pròpies carns a causa del color de la seua pell. En 2009 es va convertir ‘oficialment’ en el raper més ràpid del món en aconseguir un Record Guiness després de ser capaç de rapear 921 síl·labes en 60 segons. En 2010 va aconseguir ficar la música rap en el Telenotícies de la 2 de TVE, en desgranar un editorial rimat en el qual setmanalment el raper oferia la seua visió sobre els esdeveniments d’actualitat. El Chojin escriu poesia, articles i diferents textos. Ha sigut el presentador del programa setmanal ‘Ritmo Urbano’, que La 2 de TVE ha dedicat durant quatre temporades a la cultura hip-hop.
 
Sobre l’IDH
Creat en l’any 2005, i dirigit en l’actualitat per la professora Consuelo Ramón, l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH) ha rebut del Ministeri d’Educació l’Esment d’Excel·lència pel seu programa de Doctorat Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional. L’IDH va obtindre en 2008 una ajuda dins del programa Consolider-Ingenio 2010. L’institut forma part d’un projecte en el qual participen dotze grups d’investigació de diferents universitats espanyoles, coordinat per l’Institut de Drets Humans Bartolomé de las Casas de la Universidad Carlos III de Madrid. El projecte seleccionat es denomina ‘El temps dels drets’ i el seu investigador principal ha estat el professor Gregorio Peces-Barba. Consolider-Ingenio 2010 és la principal via de finançament del Pla Nacional d’Investigació Científica, Desenvolupament i Innovació Tecnològica 2008-2011 per a projectes d’alta qualitat. Va ser la primera ocasió en què un equip format per investigadors pertanyents a l’àmbit jurídic va obtindre una ajuda d’aquest tipus, majoritàriament dirigida a contextos científics allunyats de les Humanitats i de les Ciències Socials.
 

Data d'actualització: 9 de de desembre de 2014 09:17.

Llista de notícies