El Rector Peset acull la iniciativa ‘Desembre europeu. Les fronteres d’Europa’ per a fomentar l’intercanvi cultural

Imatge de la iniciativa 'Desembre Europeu'.

El Vicerectorat de Cultura i Igualtat, el Centre de Documentació Europea, l’Aula Cinema, el MuVIM i l’Institut Français han organitzat, de l’1 al 18 de desembre, al Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València la iniciativa ‘Desembre europeu. Les fronteres d’Europa’. L’objectiu és fomentar el debat sobre el futur d’Europa com a espai comú d’intercanvi cultural i social, a través de taules redones, una exposició, concerts i cinema.

Aquest projecte té el seu origen en l’impuls i la coordinació de diversos organismes al si de la Universitat de València: Vicerectorat de Cultura i Igualtat, Centre de Documentació Europea, Aula de Cinema i Col·legi Major Rector Peset; i és fruit de la col·laboració amb diverses institucions i organismes públics com el MuVIM, l’Institut Français, la Direcció General de Relacions amb la UE i el Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València.
 
Europa es troba actualment acuitada per profunds canvis geopolítics, econòmics, socials i culturals, un horitzó que gens recorda a l’Europa de fa 30 anys, la globalització aplicada a l’economia, el canvi de tendència en el creixement demogràfic, l’envelliment de la població o la política immigratòria són alguns dels grans desafiaments actuals als quals sembla no donar-se resposta política des dels organismes competents. A aquesta situació se li solapa els moviments socials que manifesten el descontentament evident amb els líders polítics i les alternatives poden girar cap a moviments populistes o extremistes. Davant aquesta situació sembla oportú obrir una línia de programació que acoste la ciutadania a aquests interrogants polítics i a les cultures comunitàries amb un esperit crític i de reflexió.
 
Es presentaran dos debats, ‘Europa i la crisi dels refugiats’ (dia 9, 19 hores) i ‘El dret d’asil per motius d’orientació sexual i/o identitat de gènere’ (dia 16, 19 hores), amb la participació de diferents representants d’ONG i entitats de la societat civil vinculades a la defensa dels drets dels refugiats.
 
També hi haurà dos concerts amb grups destacats del panorama internacional, MIST (dia 3, 20 hores) i ABOVE THE TREE (dia 11, 20 hores).
 
Aquest primer any, la programació gira entorn de les ‘Fronteres’ i l’exposició fotogràfica d’Ignacio Evangelista tractarà de les fronteres oblidades després del Tractat de Shengen (inauguració: dia 10, 20 hores).
 
D’altra banda, l’Aula de Cinema de la Universitat de València projectarà el cicle ‘En terra estranya. La immigració al cinema francés’ al Rector Peset; i com a complement a aquest cicle, l'Institut Français de València oferirà en la seua sala també una programació cinematogràfica al voltant de les fronteres europees i la immigració. L’entrada a aquestes sessions és de 2 euros.
 
Programació completa
 

Data d'actualització: 30 de de novembre de 2015 11:11.

Llista de notícies