El rector reclama la revisió de les mesures excepcionals aplicades a les universitats amb motiu de la crisi

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha reclamat la revisió de les “mesures excepcionals i conjunturals’ que el Govern va aplicar a les universitats amb motiu de la crisi. En especial, la puja de les taxes, la política de beques i la modificació de les condicions laborals de professors i treballadors d’administració. Les paraules del rector es van escoltar divendres 12 en l’obertura oficial del curs 2014-2015, celebrat a La Nau. En la sessió es va lliurar la Medalla de la institució a la prestigiosa oncòloga Ana Lluch.

Durant la seua intervenció, el rector va anticipar que el curs 2014-2015 “no serà un més”: “Diversos esdeveniments recents i les expectatives de canvis acadèmics per als propers mesos, marcaran el futur de la vida universitària. Un inici de curs, per tant, que apareix –una vegada més– enterbolit pel profund malestar, molt majoritari, de la comunitat universitària, i que no pot dissociar-se de les difícils circumstàncies econòmiques i socials en què vivim immersos”.  Esteban Morcillo va assenyalar: “Comença un nou curs acadèmic emmarcat en la complexa crisi econòmica i social, una realitat amb una enorme influència sobre la vida universitària”. Per a concretar: “Em referisc a l’impacte dels retalls salarials i la modificació de les condicions laborals del professorat i del personal d’administració i serveis i el canvi en el règim de dedicació docent, mesures que han rebut el ferm rebuig del sistema universitari públic valencià i de la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública. Mesures que van ser presentades com excepcionals i conjunturals i que per tant haurien de ser revisades, tal i com ha assenyalat recentment la CRUE. I molt particularment en quant a la substancial pujada de taxes i als canvis substantius en la dotació de beques pel ministeri”.

A continuació, el rector es va referir a l’impacte de les retallades sobre l’activitat investigadora a curt, sinó a mitjà i llarg termini, que posen en risc “l’important avanç experimentat pel nostre sistema científic al llarg de les darreres dècades i, a més, situant els nostres futurs investigadors en una posició precària i abocada a l'emigració científica, amb el que això comporta d'ineficiència del sistema, pèrdua de talent, i dèficit per a configurar una societat del futur intensiva en coneixement”.

El discurs del rector es pot llegit íntegrament en: http://links.uv.es/1g5Cwj2

La sessió es va iniciar amb la lectura d’un resum de la Memòria del curs 2013-2014, a càrrec de la secretària general de la universitat, María José Añón. D’acord amb les dades presentades, en la Universitat de València hi ha 3.561 places de personal docent i investigador, 1.628 llocs de treball per al personal d’administració i serveis, i 52.265 estudiants totals matriculats en primer i segon cicle (durant el curs 2013-2014). Els estudis de grau van ser cursats per 43.397 estudiants. A més, 4.919 van optar per estudis de màster. També 3.949 es van inscriure en estudis de doctorat. 

Quasi 2.000 estudiants de la Universitat de València van gaudit de programes de mobilitat i d’intercanvi. D’aquests, el nombre d’estudiants Erasmus entrants fou de 1.710 i el d’estudiants ixents de 1.460. La Universitat de València continua, així, sent la segona d’Europa en recepció d’erasmus.

La Memòria del curs es pot consultar clicant ací

La Lliçó Magistral, llegida per la doctora Lluch, portava per títol ‘Nous reptes en el tractament i la investigació sobre el càncer’. En la Lliçó, va remarcar que la lluita contra el càncer “no pot ser fàcil ni comparable amb altres problemes mèdics habituals: una lluita contra les nostres pròpies cèl·lules no pot ser una altra cosa que un veritable malson”. I va afegir: “Aquest malson només es pot combatre amb un instrument: el Coneixement. L’antídot perfecte contra aquesta malaltia no és un altre que conèixer els seus punts febles per a poder combatre-la amb èxit. Aquest coneixement es pot extraure fonamentalment de l’estudi i la investigació que ofereixen les universitats”.

La doctora Lluch va efectuar a continuació un repàs històric dels avanços científics i terapèutics en el tractament del càncer, i va fer propostes concretes per a millorar les teràpies. Entre les conclusions de la Lliçó va afirmar: “Els tractaments a aplicar als malalts han de ser precedits d’una correcta i veraç informació, única manera de respectar els drets i la dignitat dels mateixos. El pacient ha de poder decidir amb total autonomia, sense pressions, i amb el coneixement suficient, salvaguardant amb açò els seus drets i la seua dignitat com a persona.

El text íntegre de la Lliçó Magistral es pot consultar en: http://links.uv.es/k0KdBos

El catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular Juan Viña va pronunciar la ‘laudatio’ sobre Ana Lluch. Viña va resumir les qualitats i el treball de la doctora Lluch: “La lluita contra el càncer de mama, una vocació de servei a la societat des de la medicina pública i un respecte pels pacients i el seu entorn, que permet a aquests enfrontar-se als seus problemes amb decidida actitud de victòria sobre la malaltia”. També ha manifestat: “La nostra oncòloga té totes les qualitats fonamentals dels grans metges: preparació bàsica excel·lent, dedicació, imaginació, intel·ligència i una gran passió per conèixer els mecanismes de funcionament dels éssers vius i dels processos patològics”.

La intervenció de Juan Viña es troba en el següent enllaç: http://links.uv.es/bbLHO3g

A la sessió va assistir una àmplia representació de la comunitat universitària i de la societat civil. El director general d’Universitat, Estudis Superiors i Ciència de la Generalitat, Felipe Palau, va intervindre en la sessió, moment en què alguns dels presents van exhibir cartells reivindicatius.

Prèviament, a les portes de La Nau es va concentrar un grup de persones de la comunitat universitària per protestar contra les retallades i contra el desmantellament del model públic d’ensenyament superior. Dins del Paranimf, el president de l’Assemblea General d’Estudiants de la Universitat, Jordi Caparrós, va llegir un comunicat elaborat per la Plataforma de Defensa de la Universitat Pública. En el manifest es va criticar els governs central i autonòmic per les retallades que han portat a un “escenari devastat” en l’ensenyament superior. Especialment crític es va manifestar contra la política de taxes i beques, que ha provocat “el desnonament del sistema públic” de molts estudiants. Finalment, va criticar els privilegis de les universitats privades. El Manifest es pot llegir clicant ací.

Sobre Ana Lluch

Ana Lluch (València, 1949) és catedràtica de Medicina en la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València i cap del Servei d’Hematologia i Oncologia de l’Hospital Clínic Universitari.

Especialista en càncer de mama, cerca un coneixement profund a nivell molecular d’aquesta malaltia per tal d’oferir als seus pacients un tractament personalitzat.

Llicenciada i doctora en Medicina per la Universitat de València, obtingué el premi extraordinari de doctorat. Ha estat investigadora invitada en prestigiosos centres internacionals com l’Instituto per lo Studio e la Cura dei Tumori (Milà Itàlia) i el MD Anderson Cancer Center (Houston, Estats Units).

Investigadora principal en 10 projectes del Fondo de Investigación Sanitaria del Instituto de Salud Carlos III, ha col·laborat també en altres 16 projectes d’investigació competitius. És autora de més de 200 articles en revistes nacionals i internacionals i ha dirigit més de 20 tesis doctorals.

La doctora Lluch és acadèmica de número de la Reial Acadèmia de Medicina i Ciències de la Comunitat Valenciana, i membre, entre altres, de la Sociedad Española de Oncología Médica, de la European Society for Medical Oncology i de la American Society of Clinical Oncology. Avaluadora i membre del comité editorial de nombroses revistes cientí¬ques i comités relatius al càncer de mama, ha sigut vicepresidenta de la Sociedad Española de Senología.

Ha estat guardonada amb nombrosos premis, entre altres el premi Isabel Ferrer de la Conselleria de Benestar Social, el Premi Salut i Societat de la Conselleria de Sanitat i l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Científic.

Data d'actualització: 15 de de setembre de 2014 08:00.

Llista de notícies