La revista L’Espill dedica un dossier a ‘Cultura, art i política’, i una secció al fotògraf Joan Fontcuberta

Portada del número 52 de L'Espill.

El número 52 de la revista L’Espill, que edita la Universitat de València, dedica un dossier a ‘Cultura, art i política’, i una secció al fotògraf Joan Fontcuberta. El dossier conté articles de Manuel Guerrero, del crític i teòric d’art Ignacio París, i de Manuel Borja-Villel (director del MNCARS). Inclou també una extensa conversa entre Manuel Guerrero i Xavier Antich.

Aquest número s’obri amb un article molt personal, ple de suggeriments literaris, de l'escriptor Francesc Serés sobre la premi Nobel Svetlana Aleksiévitx, que ha estat tota una descoberta. Gaspar Jaén i Marco Lucchini proposen tot seguit una aproximació al poeta J.V.Foix als anys trenta, des del punt de vista de l’estètica arquitectònica mussoliniana. Els filòsofs Carlos Thiebaut i Julián Marrades escriuen sobre l’experiència del dany i sobre infància i memòria en Walter Benjamin, respectivament. De la seua part, Carme Castells analitza, en un article molt divertit, les paradoxes dels drets d’autor, els canons, i altres qüestions relacionades amb la propietat intel·lectual. 

Les Illes Balears tenen una presència destacada en aquest nou Espill: Carles Cabrera explora les  raons per les quals el poble de Felanitx, a Mallorca, ha produït tants personatges  notables. És un cas singular, hi van náixer, entre molts altres, el pintor Miquel Barceló, l’historiador Miquel Barceló Perelló, el poeta Arnau Pons, el qui fou rector de la UIB Nadal Batlle…  Per la seua part, Vicenç M. Rosselló, catedràtic de Geografia de la Universitat de València durant quasi mig segle fa una anàlisi esplèndida i molt instructiva  del procés històric, polític i cultural de les Illes d’ençà de la Renaixença, en el marc dels Països Catalans. I l’escriptor Tomàs Escuder fa un “elogi del caminar solitari”, amè i suggeridor. 

Un apartat molt destacat del número 52 és el bloc dedicat al fotògraf Joan 
Fontcuberta, que inclou un article seu(“Museïtzar la natura”)  com a teòric de la fotografia (o de la “post-fotografia”) que és, una mostra de la seua obra recent, i un text d’Elio Grazioli sobre la seua concepció i praxis fotogràfica. Impactant.

A més a més, Francesc Viadel conversa amb Josep Fontana, que exposa punts de vista sempre interessants. Com a document, un text d’Agustín Rubio Vela sobre “el patriciat i la nació” a l’època medieval, amb presentació de Pau Viciano. En “Fulls de dietari” s’inclouen textos de Gustau Muñoz sobre una diversitat de qüestions a cavall entre cultura i política. I finalment, ressenyes de llibres com Catalunya. Assaig de Salvador Giner (per Xavier Ferré) o Historia de las Españas (edició a cura de Joan Romero i Antoni Furió, per l’historiador gallec Prudencio Viveiro, entre altres.

L’editorial (‘Un còctel explosiu’) tracta sobre la situació de la Unió Europea 
en el marc més ampli de la crisi de la globalització, del dèficit democràtic, del Brexit i de l’auge dels populismes de dretes, xenòfobs i autoritaris. Una deriva perillosa.

Tota la informació a www.uv.es/lespill

Data d'actualització: 23 de de setembre de 2016 08:14.

Llista de notícies