Rosa María Calaf i Lorena Ros, protagonistes a La Nau de la taula redona ‘Dones, fotoperiodisme i comunicació’

Lorena Ros.

La periodista Rosa María Calaf i la fotoperiodista Lorena Ros, professionals de la informació amb una trajectòria dilatada i amb nombrosos premis recollits en reconeixement a aquesta tasca, participen hui dilluns, 20 d’abril, en la taula redona ‘Dones, fotoperiodisme i comunicació’, que el col·lectiu Objectives de dones fotoperiodistes organitza a partir de les 18:30 hores a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau, de València, amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, a través de la Unitat d’Igualtat.

La cita, emmarcada com a activitat paral·lela a l’exposició fotogràfica ‘Diverses: històries de superació’, que acull el Claustre de la Nau des del passat 10 de març fins al 26 abril, pretén aportar les claus en les quals les professionals de la comunicació exerceixen la seua tasca informativa a partir de l’experiència compartida por les dues convidades. L’exposició està organitzada i produïda pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València i té la col·laboració de l’Ajuntament de València.
 
Rosa María Calaf i Lorena Ros
Rosa María Calaf, guardonada amb nombrosos premis i reconeixements al llarg de la seua trajectòria professional, va ser la degana dels corresponsals de RTVE. En l’ens públic va ser al capdavant de les corresponsalies, entre altres, de Nova York, a la del Moscou de la URSS i Rússia, Buenos Aires, Roma, Viena, Hong Kong o Pequín. Des de gener de 2009 comparteix la seua experiència en diverses col·laboracions audiovisuals i a través de ponències com la que ara la porta a València de la mà del col·lectiu Objectives de dones fotoperiodistes.
 
Per la seua banda, Lorena Ros va començar a exercir com a reportera gràfica l’any 2001. Des de llavors, la fotoperiodista ha publicat en capçaleres internacionals de reconegut prestigi com Newsweek o The  Sunday Estafis Magazine; ha treballat per a diferents ONG, com ara Metges del Món o Human Rights Watch, i ha rebut nombrosos premis, com el World  Press Photo (2001, 2004 i 2008). Actualment compatibilitza el seu paper de mare amb un projecte relacionat amb Bollywood, que l’obliga a viure amb la seua parella entre Barcelona i Bombai. Les seues fotografies de la immigració a Espanya, de les víctimes del tràfic de persones a Nigèria o els seus retrats de supervivents de l’abús sexual infantil han donat la volta al món i l’han convertida en una de les reporteres gràfiques de referència en l’àmbit internacional.
 
‘Diverses: històries de superació’
Les fotoperiodistes valencianes, reunides per segona vegada sota el segell d’Objectives. Dones fotoperiodistes, exposen al Claustre de la Universitat de València (La Nau), la mostra ‘Diverses: històries de superació’, un recorregut per les vides d’onze dones que viuen en paral·lel a la realitat quotidiana. 
 
Las 11 fotògrafes d’aquest col·lectiu de fotoperiodistes han realitzat un seguiment personalitzat a les 11 dones protagonistes de l’exposició. Per a això, han conviscut amb elles, les han acompanyades als escenaris de les seues rutines no estereotipades i han immortalitzat les seues causes, vides o reivindicacions. Com a resultat, l’espectador troba les 66 instantànies que ara presenten a València i que s’exposaran en sales de tot Espanya.
 
Mónica Torres (El País), Emma Ferrer (agències), Eva Máñez (València Plaza, FAV i agències), Consuelo Chambó (freelance), Provi Morillas (Levante-EMV), Almudena Torres (agències), Eva Ripoll (Palau de la Música de València i freelance), Amparo Simó (Diari Marca i freelance), Irene Marsilla (Las Provincias), Raquel Abulaila (Diputació de València) i Marga Ferrer (Levante-EMV, editorials i 360gradospress.com) són les 11 fotoperiodistes d’aquest col·lectiu.
 
Les fotògrafes plasmen la vida d’Aïssatou, senegalesa que busca un lloc en la nostra societat sense perdre els seus senyals d’identitat; d’Esther, una violinista de l’Orquestra de València; de Maleni, gitana que va a la universitat i que trenca els prejudicis de la societat cap als gitanos; de Begoña, una transportista, una dona amb professió d’home; de Paca, amb sis fills, deu néts i un marit que l’acompanya des de fa cinquanta anys; de Fide, una persona que lluita de manera constant per trobar respostes a la seua malaltia rara; d’Elvira, una dona amb osteogènesi imperfecta (ossos de vidre); de Maider, una futbolista i una institució al món del futbol femení; de Rosa, agricultora, mare emprenedora i lluitadora; d’Elena, una odontòloga cooperant, compromesa i solidària amb qui més ho necessita; de Paula, activista de classe mitjana, treballadora i mare soltera que lluita contra el desnonament. 
 

Data d'actualització: 20 de d’abril de 2015 09:00.

Llista de notícies