Sami Naïr afirma que la globalització “no pot reduir-se únicament a l’economia”

Javier de Lucas, Sami Naïr, Esteban Morcillo.

El pensador Sami Naïr afirma que la globalització “no pot reduir-se únicament a l’economia: l’economia s’ha globalitzat però la política queda basada en el joc geopolític de les grans nacions”. Les paraules de Naïr s’han escoltat aquest dilluns en l’acte d’investidura com a ‘honoris causa’ de la Universitat de València. El rector Esteban Morcillo ha qualificat Naïr com a “una personalitat de referència internacional”. La ‘laudatio’ ha estat llegida per Javier de Lucas, catedràtic de Filosofia del Dret.

L’acte s’ha celebrat al Paranimf de l’edifici històric de La Nau, amb assistència de nombrosos membres de la comunitat universitària i de la política, la cultura i la societat civil valencianes. Durant la sessió s’han concedit els títols als nous doctors de la Universitat de València.

Les primeres paraules de Sami Naïr han estat per homenatjar la memòria de la Segona República, en una data com la del 14 d’abril: “Coincidir a València amb aquest aniversari és un privilegi per a mi, perquè el meu cor ha bategat amb la història de la II República espanyola, la República que volia instaurar la igualtat i que va fer de la transmissió de l’educació, a través de la seua magnífica xarxa de mestres republicans, un dels seus objectius centrals; aquesta mateixa República que, amenaçada, abandonada pels Estats democràtics en nom de la raó d’Estat, va rebre el suport de milers de brigadistes solidaris, procedents del món sencer. Em sent, a través dels fils invisibles de la història i de la memòria, vinculat al somni pedagògic de la República espanyola”.

En la primera part del seu discurs, el pensador europeu d’origen algerià s’han centrat en la relació entre la crisi actual i la globalització: “Hem passat de la internacionalització a la globalització de l’economia, però el sistema de poder segueix sent el del segle XX . Dit de forma més el·líptica: l’economia s’ha globalitzat però la política queda basada en el joc geopolític de les grans nacions, i això és el que s’explica fonamentalment la debilitat d’allò polític front a allò econòmic”. “La globalització no pot reduir-se únicament a l’economia”, ha conclòs.

A continuació, el discurs s’ha centrat en un camp, el de les migracions i la multiculturalitat, on es considerat una referència mundial: “Necessitem una política d’immigració seriosa: ha d’assentar-se sobre una estratègia pacient d’integració, basada en el respecte dels drets i dels deures; una justa política de gestió de les fronteres, respectant els drets humans d’estrangers, immigrants i refugiats; i, per fi, una estratègia de codesenvolupament forta i solidària, basada en els immigrants instal•lats al país d’acollida que afavorisca la solidaritat econòmica, a través dels propis immigrants, amb els països d’origen”.

Naïr ha afegit: “Crec que tots som conscients que s’ha obert una nova època de llarg abast, en la qual es fa cada vegada més necessari un nou vincle humà, doncs nosaltres, els éssers humans, no en tenim prou en viure únicament com a consumidors, una mena de suros flotant a la superfície de l’oceà mercantil.

El discurs complet es troba en:

http://www.uv.es/rectorat/discursos/honoris/saminair/LectioSamiNairVAL.pdf

Per la seua banda, el rector Esteban Morcillo ha qualificat Sami Naïr com “una personalitat de referència europea i internacional, i un vertader Mestre en el més profund sentit d’aquest terme, un magisteri, didascàlic, que no ha defugit estendre a les tasques polítiques el valor social del coneixement”.

En el seu parlament, el rector ha aprofitat per fer una defensa dels valors de les universitats públiques, i de la seua aposta per la construcció europea. I ha anunciat que les universitats públiques espanyoles emetran pròximament una declaració “en contra de les mesures que, afectant a tota la comunitat universitària, posen en risc l’actual model d’universitat pública construït al llarg de dècades sota governs de diferent signe polític”.

El discurs del rector està accessible en:

http://www.uv.es/rectorat/discursos/honoris/saminair/DiscursRectorSamiNair.pdf

En la ‘laudatio’, Javier de Lucas, ha recordat que Sami Naïr és un dels intel·lectuals europeus de referència. “Algú l'opinió del qual és sol·licitada i atesa en temes que corresponen a les preocupacions reals i prioritàries, per més que sobre elles existisca no poca confusió. Algú la veu del qual és reconeguda en debats crucials sobre el present i el futur de la Unió Europea, la crítica del model neoliberal de globalització –de mundialització–, o sobre les condicions de viabilitat de les nostres democràcies.

De Lucas ha indicat que la defensa dels drets dels immigrants és per a Sami Naïr “el far que ha d’orientar-nos en el debat sobre la identitat, el racisme i el multiculturalisme, així com la discussió sobre la integració i la ciutadania en les societats que reben la immigració”.

La ‘laudatio’ pot llegir-se íntegrament en:

http://www.uv.es/rectorat/discursos/honoris/saminair/LaudatioSamiNair.pdf

Sami Naïr (Tlemcen, Algèria, 1946) és catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat París VIII; director del Centro Mediterráneo Andalusí, de la Universidad Pablo de Olavide; i director de l’Institut d’Etudes et de Recherche Europe-Méditerranée (IEREM).

Doctor en filosofia política per la Sorbona en 1973, i doctor d’Estat en lletres i ciències humanes, també per la Sorbona, en 1979, ha impartit docència a les universitats Carlos III de Madrid, Pablo de Olavide, Lausana (Suïssa), de Bogotà i de Pasto (Colòmbia), d'Orà (Algèria), en la Wesleyan University (Estats Units) i en la Universitat de València.

Ha obtingut els premis Emilio Castelar a la defensa de les llibertats; Fundación Cristóbal Gabarrón de trajectòria humana, d'assaig Internacional Terenci Moix 2012 i LiberPress 2012. Conseller d’Estat francès en servei extraordinari, ha estat editor en cap de la revista ‘L’Evènement Européen’ i codirector de la revista ‘Les temps modernes’, i és columnista del diari ‘El País’.

Data d'actualització: 14 de d’abril de 2014 15:00.

Llista de notícies