Tomás Llorens repassa les nocions de modernitat i avantguarda en l’art, en una conferència a La Nau

Tomás Llorens.

L’historiador i crític d’art Tomás Llorens Serra oferirà la conferència ‘Modernitat i avantguarda’, hui dijous, dia 5 de maig, al Centre Cultural La Nau. Tomás Llorens, que va ser primer director de l’IVAM i té d’una dilatada trajectòria en el món de l’art –reconeguda amb la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts l’any 2007–, oferirà la conferència a les 19 hores, al Paranimf, en un acte que es podrà seguir en directe a través de http://mediauni.uv.es/vcultura/

En aquest acte, emmarcat dins la commemoració del primer centenari del Col·legi Major Sant Joan de Ribera de Burjassot, Llorens, que va iniciar la seua formació precisament en aquest col·legi, convida a la revisió del mateix concepte de modernitat i la seua influència, no solament en la creació i recepció de l’art, sinó també en el discurs historiogràfic. 

Des de la seua perspectiva multidisciplinària, reflexionarà sobre la modernitat en la vida artística del segle XX, entesa com un criteri normatiu comparable a la noció de bellesa en el Renaixement. 

Igual que passaria amb aquesta noció, la manera d’entendre la modernitat ha evolucionat amb els temps influint en la tasca de l’historiador i en la representació de l’art del passat pròxim. Les deformacions més greus són degudes probablement a la confusió sistemàtica entre modernitat i avantguarda.

Aquesta reflexió sobre els canvis en la manera d’entendre l’art i construir el discurs historiogràfic entorn seu, se suma així al cicle de conferències celebrat a La Nau pel centenari del Col·legi Major Sant Joan de Ribera i que donen veu a referents en diferents àmbits del coneixement que van ser en el seu moment col·legials de la institució.

Sobre Tomás Llorens Serra

La biografia intel·lectual de Tomás Llorens Serra (Almassora, 1936) es pot entendre com la fusió d’una accentuada passió per l’art amb un clar compromís amb la societat. La seua intensa trajectòria vital entorn de la cultura possibilita qualificar-lo de múltiples maneres (teòric, historiador i crític de l’art; creador i director de museus; professor universitari…), sense que aquesta diversitat implique que no haja estat màxima i valuosament productiva la seua dedicació a cada una d’aquestes facetes. Va estudiar els primers quatre cursos de la carrera de Dret com a col·legial becari de l’aleshores anomenat Col·legi Major del Beat Joan de Ribera, a Burjassot, i es va titular finalment a la Universitat Central de Madrid. Posteriorment emprengué els estudis de la llicenciatura en Filosofia i Lletres, aquesta vegada de nou a la universitat valentina. Ha estat professor d’estètica a les escoles d’arquitectura de València, Portsmouth, Barcelona i Alacant.

També ha ensenyat teoria i història de l’art a la Universitat de Girona. Va exercir de director general de Patrimoni Artístic en la Generalitat Valenciana. Va ser l’inspirador i primer director de l’IVAM, i director del MNCARS i conservador  en cap del Museu Thyssen Bornemisza. Ha escrit nombrosos articles i llibres sobre art i arquitectura. També publica habitualment en mitjans de premsa d’àmbit nacional. Ha comissariat exposicions d’extraordinària rellevància a Espanya i a la resta d’Europa. Va ser guardonat amb la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts l’any 2007 i investit doctor honoris causa per la Universitat d’Alacant en 2013, any en què també va ser nomenat fill adoptiu de la ciutat de València.

Més informació sobre el cicle: http://www.sanjuanderibera.es/

Data d'actualització: 5 de de maig de 2016 08:00.

Llista de notícies