Una conferència sobre l’origen de l’Univers dóna pas a la primera trobada internacional sobre Teoria de Cordes i gènere

Cartell que anuncia la xarrada de la professora Achúcarro sobre el Big Bang.

La professora Ana Achúcarro, catedràtica de Física Teòrica a la Universitat de Leiden (Països Baixos) i a la Universitat del País Basc-EHU, imparteix la conferència ‘Observar el Big Bang’, divendres 3 de juliol, a les 19 hores, a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset (plaça Forn de Sant Nicolau, 4).

Achúcarro realitzarà una aproximació a l’origen de l’univers des de la Teoria de Cordes, disciplina que proposa que les partícules que componen la matèria formen part d’una estructura més bàsica en forma de filaments o cordes.
 
L’Any Internacional de la Llum compleix mig segle des del descobriment de la llum més antiga de l’univers, el Fons Còsmic de Radiació de Microones (CMB, per les seues sigles en anglés). El CMB mostra com era l’univers 380.000 anys després del Big Bang, la Gran Explosió que va donar origen a tot. Gràcies al seu estudi s’ha pogut saber que l’univers s’expandeix; s’ha pogut determinar la seua edat i composició, la història d’aquesta expansió i com s’han format les galàxies i tot el que ens envolta.
 
Achúcarro oferirà un recorregut per allò que sabem del Big Bang a la llum del CMB, així com de les sorpreses que guarda encara l’univers, format en la seua major part per matèria i energia fosques de naturalesa desconeguda. El treball d’Ana Achúcarro se centra en l’univers primitiu, la Teoria de Cordes, els solitons i els forats negres. Llicenciada en Ciències Físiques en la UPV-EHU, va rebre el Doctorat per la Universitat de Cambridge en 1989.
 
La seua tesi doctoral va suposar la introducció del terme “brana” en la literatura científica. Ha treballat a l’Imperial College (Londres) i a la Tufts University (Boston), i va ser elegida membre de l’Acadèmia Europea (2011).
 
La conferència, de lliure accés, serveix de preàmbul a la primera trobada sobre Teoria de Cordes i gènere, que se celebra els dies 6 i 7 de juliol a la seu de la Fundació Universitat-Empresa (ADEIT). En aquesta trobada, organitzada per l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV), experts internacionals reflexionaran sobre les causes de l’escassa presència de dones en llocs permanents en la investigació en física en general, matemàtiques i enginyeries.
 
La xarrada serà en castellà i dirigida a tots els públics.
 
Lloc: Col·legi Major Rector Peset (Plaça Forn de Sant Nicolau, 4). Sala de la Muralla. 
Data: Divendres 3 de juliol, a les 19 hores.
 
Més informació
 
 

Data d'actualització: 2 de de juliol de 2015 09:16.

Llista de notícies