Una professora de la Universitat relaciona l’Astronomia amb la Parasitologia en un article publicat en 'Science'

La Dra Galán-Puchades en un symposium sobre l’espècie Taenia asiàtica celebrat en Corea del Sur.

La parasitòloga María Teresa Galán-Puchades relaciona la imatge del planeta nan Plutó amb el paràsit Tènia, conegut com la solitària. Encara que a priori semble complicat relacionar dues ciències tan dispars com ho són l'Astronomia i la Parasitologia, la professora de l'àrea de Parasitologia del Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica i Parasitologia de la Universitat de València, ho ha aconseguit en una curiosa publicació apareguda recentment en la revista Science, titulada ‘Planet Pluto vs. Taenia eggs’.

La doctora Galán-Puchades porta anys treballant en les malalties produïdes per paràsits del gènere Taenia (conegudes com a solitàries) en humans, açò és, en taeniasis i cisticercosis, amb especial èmfasi en l'espècie Taenia asiàtica, en col·laboració principalment amb la Universitat de Granada, la Chungbuk National University de Corea del Sud i el Center for Disease Prevention and Control de Guangxi, Xina. Com a fruit d'aquesta col·laboració internacional, Galán-Puchades va liderar una publicació sobre les primeres dades de la ultraestructura dels ous de Taenia asiàtica mitjançant estudis de microscòpia electrònica de transmissió i d'escombratge (TEM, SEM) (Galán-Puchades et al. Parasitol Cap de bestiar 2016.doi: 10.1007/s00436-016-5165-4).

A la seua vegada, la superfície del planeta Plutó, donada la seua peculiar estructura poligonal, està sent motiu de nombroses publicacions, moltes d'elles aparegudes en la revista Science. La doctora Galán-Puchades, amb el suport dels seus col·laboradors, va trobar una evident similitud entre les imatges facilitades per la NASA de l'estructura de la superfície de Plutó, un planeta situat a milions de Km de la Terra amb un diàmetre de 2.732 Km, i les imatges d'escombratge per ells obtingudes de l'estructura de la superfície de l’embriòfor (capa gruixuda constituïda per nombrosos blocs que envolten a l'embrió del paràsit) dels ous de Taenia, que mesuren escassament 30-40 micres. 

En paraules de la professora Galán-Puchades, amb aquest article en Science la Parasitologia fa l'ullet a l'Astronomia, ciències que mai van semblar pogueren estar pròximes i, no obstant açò, l'ou de Taenia podria perfectament considerar-se el xicotet Plutó de l'univers dels paràsits.
 

Data d'actualització: 20 de de juliol de 2016 09:16.

Llista de notícies