La Universitat reafirma el seu compromís amb la igualtat en l’acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones

La Universitat de València ha commemorat el Dia Interncional de les Dones amb un acte institucional que ha tingut lloc al Rectorat aquest dilluns, 9 de març. Després d’una concentració de cinc minuts de silenci, el rector Esteban Morcillo ha llegit un manifest on ha ressaltat les línies d’actuació més destacades en matèria d’igualtat: la investigació amb perspectiva de gènere i els pressupostos igualitaris. Així, el rector ha reafirmat el compromís de la Universitat de València amb la igualtat.

Incorporar la perspectiva de gènere a la ciència implica desenvolupar un nou marc d’interpretació de la realitat des del qual comprendre els fenòmens objecte d’estudi. És per això, que, com ha anunciat el rector de la Universitat de València, es treballa des de la Unitat d’Igualtat per a la celebració d’unes jornades formatives per al personal docent i investigador de les diferents àrees de coneixement, de manera que puguen incorporar la perspectiva de gènere en les seues produccions científiques.
 
La formació impartida, programada per als tres campus el proper mes de juny, afavorirà que s’avance en l’eliminació de diferents formes de sexisme o biaixos sexistes que existeixen en la recerca, com poden ser l’androcentrisme o entendre el món en termes masculins i menysprear les experiències de les dones; la sobregeneralització o que es realitzen recerques prenent com a referència a un sexe (el masculí en general) i es generalitzen els seus resultats com si foren aplicables a tots dos sexes, la insensibilitat o ignorar que el gènere siga una variable rellevant en les recerques. 
 
El rector també ha avançat una nova línia d’actuació com és la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques generals a través del pressupost. Amb formació específica per a la Gerència de la Universitat i els serveis més directament implicats en l’elaboració dels pressupostos, la Universitat, en compliment del Pla d’Igualtat, mirarà d’evidenciar la desigualtat que encara existeix i comprometre els recursos públics en la seua eliminació. 
 
Premi Olga Quiñones
Finalment, s’han lliurat els guardons de la primera edició del Premi Olga Quiñones Fernández, als millors treballs finals de màster i final de grau estudis de dones i per la igualtat de gènere. El premi porta el nom d’Olga Quiñones Fernández, la primera directora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat i una dona lligada a aquesta institució i a la lluita per la igualtat de gènere. 
 
Nascuda a Salinas (Astúries) el 1940, va faltar el passat mes de juny a València. Va ser  professora titular del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València i havia desenvolupat la seua activitat a l’Escola Universitària de Magisteri Ausiàs March així com a la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València.
 
En reconeixement a la seua tasca i el seu compromís des de sempre en les polítiques d’Igualtat va rebre el Premi ‘Dona compromesa en les polítiques d’Igualtat’ de Dones Progressistes 2012.
 
El Premi Olga Quiñones s’estableix en compliment del Pla d’Igualtat i en concret a l’eix dedicat a Investigació i docència en la Universitat de València on es reafirma la voluntat de fomentar i consolidar la perspectiva de gènere en els estudis de grau i postgrau així com la perspectiva de gènere en els continguts de la investigació.
 
El rector ha lliurat el Premi Olga Quiñones 2015 al Treball Final de Grau per a Ana Maria Alfaro Cánoves pel seu treball ‘Las relaciones de género: ¿la educación , las condiciona?’. I, el Premi Olga Quiñones 2015, ex aequo, als Treballs Final de Màster, ‘Neo-princesas de tocador. Princelandia, la construcción del mito de la belleza a través del juego infantil’, de Sara Vierna Fernández; i, ‘Pràctiques de resistència  i recodificació de dispositius de poder: el cas de FEMEN i el cos com a ferramenta política’, de Laura Martín Torrente.
 
Dones i Història. El valor de la memòria
La segona part de l’acte institucional de commemoració del Dia de les Dones ha estat conduït per Isabel Morant, catedràtica d’Història Moderna de la Universitat de València i integrant de l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona. 
 
Juntament amb Guillermo Chismol i Elena Navarro, dos joves investigadors, han presentat un projecte de recerca sobre la visibilitat de la dona en la Universitat de València en el qual estan estudiant el procés històric pel qual les dones comencen a formar part del claustre universitari com a investigadores i docents en un primer moment i després ocupant càrrecs de gestió coincidint amb l’aprovació de la llei de reforma universitària (LRU). 
 
El projecte de recerca presentat i que s’acompanya d’una exposició que es pot visitar al vestíbul de l’edifici de Rectorat, tracta de conèixer com es va produir el procés de professionalització de les dones als espais acadèmics, els temps, els ritmes, els espais, les carreres..., com va canviar la vida de les dones i de l’estudiantat, què aportaren de nou i com han contribuït al progrés i la modernització. 
 
El programa complet de les activitats en contínua actualització es troba a:
http://www.uv.es/igualtat
 

Data d'actualització: 9 de de març de 2015 13:00.

Llista de notícies