La Universitat commemora el Dia Internacional de la Dona

Una concentració a les portes del Rectorat de la Universitat de València i altres nombroses activitats han conmemorat aquest dimarts 8 de març el Dia Internacional de la Dona. Els sindicats CCOO, STEPV, UGT i CGT van desplegar una pancarta amb el lema 'Per la igualtat'. A l'acte va seguir una sessió en la Sala de Juntes. També s'ha programat un cicle de concerts protagonitzats per ‘A Cau d’Orella’, un grup de dones amb una àmplia formació musical, tant vocal, com instrumental. També hi ha cine, poesia... i un premi.

El personal de la Universitat havia estat convocat per a una concentració a les portes del Rectorat. A continuació hi havia una taula redona a la Sala de Juntes del mateix edifici, amb les intervencions de l’oncòloga Ana Lluch (qui ha explicat com les primeres dones universitàries es van llicenciar en Medicina); Ester Barberá, directora de l’Institut d’Estudis de la Dona; Olga Quiñones, directora de la Unitat d’Igualtat; Brenda Portilla, estudianta del màster d’Estudis de Gènere; i el rector Esteban Morcillo.

El cor ‘A Cau d’Orella’ es va formar arran de la proposta de Mònica Perales, que n’és la directora. El cor es va presentar al públic pel març de 2006 a la Capella de la Sapiència de la Universitat de València i és un dels grups residents de la institució. El cicle inclou tres concerts. Tots els concerts són a les 19:30 hores i l’entrada és gratuïta i limitada a la capacitat del recinte.

Dins de la II Setmana per la Igualtat que organitza la Unitat d'Igualtat a la Universitat de València, es podrà gaudir del cicle cinematogràfic 'Temps de dones'. En col·laboració amb l'Aula de Cinema, Espai Cinema i Transformació, col·lectiu d’estudis de gènere, el cicle planteja tres pel·lícules contemporànies on es pot apreciar l'avanç dels drets de les dones a les societats occidentals. Totes les sessions seran al Col·legi Major Lluís Vives a les 18: 30, en V.O.S., en digital, i amb presentació prèvia i col·loqui posterior.

El cicle comença dimecres 30 de març amb la projecció de Las mujeres de verdad tienen curvas (Real Women Have Curves, Patricia Cardoso, 2002). Amb aquesta pel·lícula amable i divertida es plantejarà un debat sobre la diferència d'oportunitats entre generacions, especialment per a les dones que provenen de famílies treballadores. Presentaran la pel·lícula Ofelia Vila, Secretaria de Cooperació y Moviments Socials de CCOOPV i Álvaro Yebra, membre de l'Aula de Cinema de la Universitat. A continuació, el dijous 31, es projectarà Las horas (The hours, Stephen Daldry, 2002). Paula de Felipe, membre de l'Aula de Cinema de la UV i Irene Martín de Vidales, membre de Transformació, col•lectiu d'estudis de gènere, presentaran el film i dirigiran el debat amb el públic sobre l'evolució de la situació de les dones al llarg del segle XX, que il·lustra la pel·•lícula. Per últim, tancant el cicle, es podrà veure Mataharis (Icíar Bollaín, 2007). En aquest film, Icíar Bollaín retrata tres generacions de dones espanyoles treballadores, el seu dia a dia, les seues relacions de parella, dificultats per conciliar vida personal i professional, etc. La presentació serà a càrrec d'Áurea Ortiz Villeta (Professora d'Història del Cinema a la Universitat) i Frederic Fasquelle membre de l'associació Transformació, col•lectiu d'estudis de gènere de la Universitat.

L’Aula de Poesia de la Universitat de València també ha preparat activitats per commemorar el Dia Internacional de la Dona:

Dimarts, 8 de març (18 hores):-Lectura de poemes de Clara Janés. Presenta: Antònia Cabanilles. Lloc: sala de Juntes César Simón (Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació).

Dijous, 10 de març (11h.):-Lectura bilingüe (anglés/espanyol) de poemes de Donald Wellman. Presenta l'acte: Miguel Teruel. Lloc: aula 403 (Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació).

Dijous, 10 de març (de 17h. a 20h.). -Sessió de S.E.M.P.E.R. amb Jaume Pérez Montaner (Capella de la Sapiència. La Nau. Seminari només per inscrits).

Dijous, 10 de març (20.30h): -Recital de Jaume Pérez Montaner a Ca Revolta (C/Santa Teresa, 10).

La Universitat de València també ha convocat la primera edició del Premi Olimpia Arocena Torres amb l’objectiu d’incentivar l’elaboració de materials i recursos docents per a la formació en igualtat i amb perspectiva de gènere en totes les modalitats de la docència.

A més a més, per donar compliment al I Pla d’Igualtat de la UVEG, la Unitat d’Igualtat vol destacar les aportacions de les dones a la institució universitària i en concret «Recuperar la memòria històrica de les dones a la Universitat (2.5.2.)». En aquest sentit, es recupera el nom d’Olimpia Arocena, una de les primeres dones que accediren a la Universitat de València i la primera professora en aquesta institució. Les bases del premi es poden consultar clicant ací.

Olimpia Arocena (La Laguna, Tenerife, 19 de juliol de 1902 - València, 1 de desembre de 1971) es va llicenciar en Filosofia i Lletres el 28 de novembre de 1929 amb premi extraordinari. Va ser la primera professora de la Universitat de València a la Facultat de Filosofia i Lletres, en la secció d’Història. Va participar en els treballs del Seminari de Filologia Valenciana durant la República i la Guerra Civil, i es va doctorar en Filosofia i Lletres el 1949 amb la tesi «Nuevas aportaciones a la historia de Valencia». 


 

Data d'actualització: 7 de de març de 2011 09:57.

Llista de notícies