La Universitat desenvolupa un model d’observació de la Terra basat en dades via satèl·lit dels arrossars

D'esquerra a dreta, María Amparo Gilabert, Mirco Boschetti i Javier García Haro.

La Universitat de València participa en el projecte europeu Ermes, l’objectiu del qual és desenvolupar un model d’observació de la Terra basat en dades obtingudes via satèl·lit d’arrossars de la conca mediterrània. Entre les eines tecnològiques que es crearan, destaca una aplicació per a dispositius mòbils amb la qual es millorarà la gestió agrícola en temps real. La iniciativa, finançada pel Seté Programa de Recerca Marc de la Unió Europea, disposa d’un pressupost de 3,5 milions d’euros.

La reunió anual dels investigadors que participen en Ermes, que compleix ara el primer dels tres anys de trajectòria, l’acollirà hui i demà el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València. Aquestes jornades pretenen, entre altres, “posar en comú els resultats preliminars de l’estudi i presentar la iniciativa als potencials usuaris d’aquesta eina innovadora amb capacitat de generar beneficis econòmics en l’agricultura, ja que aquesta recerca implicarà un salt sense precedents en l’observació de la superfície terrestre”, argumenta el professor del Departament de Física de la Terra i Termodinàmica Javier García Haro, investigador principal d’Ermes a la Universitat de València.
 
El consorci del projecte Ermes (‘an Earth Observation Model based Rice Information Service’) involucra diversos membres amb experiència, tant en observació via satèl·lit, com en models agronòmics, i està coordinat per l’italià Instituto per il Rilevamento Elettromagnetico dell’ Ambiente del Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR-IREA). Hi participen, a més de la Universitat de València, la Universitat Jaume I, la Universitat de Milà, la Universitat Aristòtil de Tessalònica (AUTH), l’Istituto di Metodologie per l’Analisi Ambientale (CNR-IMAA), el Cereal Institute –Hellenic Agricultural Organization ‘Demeter’– i l’empresa privada de Suïssa Sarmap.
 
Teledetecció i meteorologia
La professora María Amparo Gilabert, de l’‘Environmental Remote Sensing Group’ del Departament de Física de la Terra i Termodinàmica, apunta que la Universitat de València serà l’encarregada a Ermes “de tots els aspectes vinculats amb la teledetecció, inclosa la part de dades meteorològiques”. Gilabert explica que el projecte europeu requereix la disponibilitat de diversos paràmetres, com ara agronòmics (varietat d’arròs, data de sembra, fenologia), biofísics (índex de la superfície foliar, factor de radiació fotosintètica) i agrometeorològics (humitat, temperatura, precipitació, radiació solar).
 
La directora tècnica de l’Oficina de Projectes Europeus de la Universitat de València, Àngels Sanchis, comenta que la participació de la institució acadèmica en aquest projecte “mostra un exemple més de la col·laboració multidisciplinària per a obtindre resultats i crear productes molt útils per a públics i actors diferents i amb objectius diversos”.
 
Sostenibilitat econòmica i ambiental
Per la seua banda, el coordinador d’Ermes, l’investigador italià Mirco Boschetti, recorda que la web del projecte europeu ja està activa, perquè “tant agricultors com autoritats locals i regionals, emprenedors i ciutadans en general puguen seguir els avanços de la nostra recerca, ja que una de les prioritats d’aquesta iniciativa és aportar solucions innovadores per als diferents usuaris i promoure criteris de sostenibilitat econòmica i ambiental en la producció agrícola”.
 
+Info: http://www.ermes-fp7space.eu/
 

Data d'actualització: 26 de de març de 2015 14:04.

Llista de notícies