La Universitat inaugura al Caire l'Observatori de Nutrició i Seguretat Alimentària

Imatge de l'Observatori inaugurat al Caire.

La Universitat de València ha inaugurat al Caire (Egipte) la seu del seu Observatori de Nutrició i Seguretat Alimentària per al Món en Desenvolupament. L'Observatori es va constituir en el tercer trimestre de 2007 mitjançant un projecte de recerca entre la Generalitat i la Universitat. Durant aquests anys s’han aconseguit un total de cinc projectes de recerca i ajudes per a programes de cooperació interuniversitària i investigació científica.

Un dels projectes prové de la Generalitat, i els quatre restants de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), per un import total d’uns 50.000 euros.

L'Observatori de Nutrició i Seguretat Alimentària per al Món en Desenvolupament-Universitat de València explica com a membre d’honor al doctor Jacques Diouf; exdirector general de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO).

Els projectes de recerca dirigits des de l’Observatori han permès implementar un laboratori d'anàlisi microbiològica al National Research Center (NRC) al Caire on radica la nova seu de l'Observatori. Els resultats d'aquests projectes han permès realitzar un ampli estudi microbiològic a Egipte sobre els aliments denominats "llests per a menjar" (ready-to-eat foods) que inclouen entrepans i una varietat d'aliments calents que són àmpliament distribuïts per venedors de carrer en xicotets llocs mòbils.

Aquests venedors utilitzen utensilis d'alumini, acer inoxidable i plàstic per a preparar i servir aquests aliments. El farciment d'aquests aliments es prepara amb aliments bullits o fregits, però habitualment els més demandats i consumits són mescles d'arròs, macarrons, llenties i ceba fregida a més de pasta fregida de fesols. 

Acompanyat d'aquest treball s'han realitzat sis publicacions, tres capítols de llibres; a més de diverses comunicacions a congressos internacionals.

La nova seu serà codirigida pel doctor El-Shenawy (que és a més professor en la Universitat d'Alexandria) i pel doctor José Miguel Soriano, professor del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València.

L'Observatori s'integra dins del living lab Food&HealthLab, promogut pel Campus d'Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS, mitjançant el programa de creació d'Ecosistemes Innovadors finançat pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i que també compta amb el suport de l'Oficina de Polítiques per a l'Excel·lència de la Universitat de València. Les activitats de l'Observatori compten amb el suport de la Clínica Universitària de Nutrició, Activitat Física i Fisioteràpia (CUNAFF) de la Fundació Lluís Alcanyís-Universitat de València, el Gastrolab de l'Institut de Ciència dels Materials-Parc Científic de la Universitat de València i la Unitat Mixta de Recerca en Endocrinologia, Nutrició i Dietètica Clínica de la Universitat de València-Institut de Recerca Sanitària La Fe.

Més informació: http://www.uv.es/foodhealthlab/

Data d'actualització: 28 de de maig de 2016 07:00.

Llista de notícies