La Universitat i els instituts d’estudis comarcals valencians debaten sobre medi ambient i desenvolupament territorial

Inauguració del congrés IDECOS 2014.

La segona edició d’un congrés organitzat pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial i la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals Valencians (FIECOV) se celebra hui divendres, 21 de novembre, en la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació. La intenció d’aquesta segona convocatòria és promoure l’intercanvi d’experiències en matèria de recuperació i salvaguarda del medi ambient amb la finalitat de dinamitzar el desenvolupament territorial valencià.

Inauguraran el congrés el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; el diputat de Medi Ambient, Salvador Enguix; el degà de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, Jesús Alcolea; el president de FIECOV, Josep Vicent Frechina; i el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, a l’Aula Magna de la Facultat, a les 9:30 hores.
 
La jornada arrancarà amb dues ponències, la primera a càrrec de la professora Immaculada Revuelta Pérez (Dpt. Dret Administratiu i Dret Processal) sobre l’impacte de la protecció ambiental en l’ordenació del territori’. El director del Departament de Geologia, Héctor Botella Sevilla, i la conservadora del Museu de Geologia de la Universitat de València, Anna Maria García Forner, oferiran la segona conferència titulada ‘El potencial de la Paleontologia per al desenvolupament rural de la Comunitat Valenciana’. 
 
A continuació, començarà la sessió de comunicacions, dividides en tres blocs: el primer tractarà sobre patrimoni i desenvolupament econòmic, el segon sobre patrimoni i turisme, i el tercer sobre gestió de l’aigua. S’exposaran vint-i-tres comunicacions que recopilen estudis, experiències i/o casos pràctics d’especialistes locals, docents, investigadors, tècnics municipals, associacions, estudiants, etcètera, totes elles amb un nexe comú: reflexionar entorn del desenvolupament territorial valencià fonamentat, entre altres factors, en la sostenibilitat mediambiental, és a dir, en la protecció del medi físic, la riquesa biòtica o el patrimoni natural i paisatgístic. 
 
La sessió vespertina s’iniciarà amb la presentació del llibre ‘Història de la indústria paperera valenciana”, de Federico Verdet, president de l’IEC Foia de Bunyol-Xiva. A continuació, el catedràtic Joan Romero impartirà una ponència titulada ‘Cultura, territori i paisatge’. Seguidament, es realitzarà una taula redona, moderada per Josep Vicent Frechina (president del FIECOV), en la qual Vicent Sales (Centre d’Estudis de l’Horta Nord), Màrius Fuentes (Institut d’Estudis Comarcals del Camp del Túria) i Rosella Castellano (Centre d’Estudis dels Serrans) debatran sobre el diagnòstic i escenari mediambiental de present i futur de les comarques a les quals representen. Finalment, el vicerector Jorge Hermosilla, el president del FIECOV i Marcos Benavent (gerent d’IMELSA) clausuraran el congrés. 
 
Si bé és el segon amb format congressual, es tracta de la quarta trobada entre la Universitat de València i la xarxa de centres d’estudis territorials comarcals i municipals. Una col·laboració que aferma el projecte comú de treball que es va traçar entre les dues institucions a la tardor de 2010, i impulsa el compromís conjunt de fomentar la convivència, l’intercanvi d’experiències i el desenvolupament d’actuacions futures entre la comunitat universitària (docents, investigadors, estudiants) i les principals agrupacions que arrepleguen les diferents sensibilitats locals del territori valencià.
 
Presentació de dues publicacions de la Universitat
Aquest congrés serà també l’escenari de la presentació de dos llibres editats pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial i comercialitzats pel Servei de Publicacions de la Universitat de València. La Unitat de Suport ha sigut la responsable de les tasques tècniques de la seua edició.
 
D’una banda, els assistents tindran l’oportunitat de conèixer la publicació que porta el mateix títol que el congrés, ‘Medi ambient i desenvolupament territorial. Segon congrés Universitat de València-Instituts d’Estudis Comarcals’, i recull la totalitat de ponències i comunicacions que s’exposaran al llarg de la convenció. 
 
El mateix dia, a les 16 hores, es presentarà el llibre ‘Història de la indústria paperera valenciana’, a càrrec de l’historiador Federico Verdet. Una publicació impulsada per aquest Vicerectorat en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Comarcals de la Foia de Bunyol-Xiva.
 
Programa del congrés
 

Data d'actualització: 21 de de novembre de 2014 12:00.

Llista de notícies