Cirac afirma que la història mostra que l’accés a noves lleis de la natura permet aplicacions que “revolucionen la societat”

Acte d'investidura d'Ignacio Cirac.

“La història i l’experiència ens mostren que cada vegada que tenim accés a noves lleis de la natura, sorgeixen noves aplicacions que revolucionen la nostra societat”. Així ho ha manifestat aquest divendres el físic Juan Ignacio Cirac en rebre el doctorat ‘honoris causa’ per la Universitat de València. El catedràtic Germán de Valcárcel ha estat l’encarregat de llegir la ‘laudatio’. L’acte, impulsat per VLC-Campus, s’ha celebrat al Paranimf de l’edifici històric de La Nau.

En paraules de Juan Ignacio Cirac, “gràcies a l’avanç experimental de què hem estat testimonis els darrers anys, avui dia tenim accés a les noves lleis d'aquesta teoria que tant van pertorbar generacions de físics il·lustres”. I ha afegit: “Podem fer experiments amb uns pocs àtoms, fotons o electrons, i fer-los comportar-se tal com prediu aquesta teoria, i això dóna lloc a fenòmens realment sorprenents. La història i l'experiència ens mostren que cada vegada que tenim accés a noves lleis de la natura, sorgeixen noves aplicacions que revolucionen la nostra societat. Per tant, quines noves aplicacions poden sorgir? Bé, doncs tant l'estudi i la formalització dels aspectes més xocants de la física quàntica, així com la cerca de noves aplicacions, han estat l’objectiu fonamental de la meua recerca durant els últims vint anys”.
 
La intervenció completa de Cirac es pot llegir ací
 
Per la seua banda, el rector Esteban Morcillo ha reconegut l’esforç universitari perquè la producció científica i la transferència del coneixement siguen una realitat “en els temps de dificultats financeres que hem experimentat el conjunt de les universitats públiques, quan la inversió en investigació i desenvolupament ha sofert importants disminucions en els últims anys, posant en risc els nivells de producció científica aconseguits”.
 
Esteban Morcillo ha destacat “la passió del professor Cirac per la física quàntica”, la qual -ha dit- “el persegueix des dels seus inicis com a becari de recerca fins a treballar amb els equips internacionals més destacats, ocupant diferents posicions en institucions acadèmiques d’alt prestigi i reconeixement internacional”. 
 
Finalment, el rector ha assenyalat que el progrés del coneixement conduirà la investigació cap a la segona revolució quàntica “que ens permetrà donar un pas més endavant en la qualitat de vida de les persones arran de les seues aplicacions a la vida quotidiana”. “No oblidem que la funció última de la Universitat, la que la justifica i li dóna sentit, és la seua funció social, la seua contribució -a través del coneixement- al progrés i el benestar de la societat”.
 
La intervenció completa del rector Esteban Morcillo es pot llegir ací
 
En la ‘laudatio’, Germán de Valcárcel, catedràtic d’Òptica de la Facultat de Física, s’ha referit a la vinculació de Juan Ignacio Cirac amb la Universitat de València a través dels departaments de Física Teòrica i d’Òptica de la Facultat de Física, i també a la seua trajectòria docent, però s’ha centrat en la tasca investigadora del nou ‘honoris’, d’entre la qual ha destacat els seus treballs en Òptica Quàntica, Informació Quàntica i la Física Quàntica dels Molts Cossos, disciplines que deriven, a la fi, de la Mecànica Quàntica.
 
En concret, Germán de Valcárcel ha assenyalat la primera proposta d’ordinador quàntic físicament realitzable com a “una de les contribucions científiques més importants del doctor Cirac”, i ha subratllat altres investigacions com la idea de que els àtoms freds atrapats en xarxes òptiques poden ser utilitzats com a simuladors de sistemes quàntics, contribuint així a la comprensió de la interacció entre àtoms en situacions no convencionals.
 
Així, Valcárcel ha insisit en “l’imponent perfil científic del doctor Cirac dins del que ja s’anomena Segona Revolució Quàntica, en la qual les propietats més fonamentals de la naturalesa s’utilitzen per a trobar aplicacions reals”, i l’ha definit com a “un dels físics més influents del món”.
 
La intervenció completa del professor Germán de Valcárcel es pot llegir ací
 
Juan Ignacio Cirac Sasturain (Manresa, 1965) és llicenciat i doctor en Física per la Universidad Complutense de Madrid. Actualment, i des de 2001, és director de la divisió teòrica del Max-Planck-Institut für Quantenoptik (Institut Max-Planck per a l’òptica quàntica, a Alemanya).
 
Cirac ha estat professor titular de la Universidad de Castilla-La Mancha, investigador de la University of Colorado, i catedràtic del Institut für Theoretische Physik de la Leopold Franzens Universität Innsbruck.
 
Reconegut internacionalment pels seus treballs en òptica quàntica, informació quàntica i física quàntica, entre les seues aportacions més importants destaquen la primera proposta d’ordinador quàntic basada en un sistema físic realitzable al laboratori, i la idea que els àtoms freds atrapats en xarxes òptiques poden ser utilitzats com a simuladors de sistemes de matèria condensada.
 
Autor de més de tres-cents articles en les revistes més prestigioses en física, és un dels autors més citats en aquest àmbit. Ha rebut nombroses distincions i premis, entre els que destaquen la medalla de la Real Sociedad Española de Física, el Quantum Electronics Prize de la Societat Europea de Física, el Premio Príncipe de Asturias de Investigación Científica y Técnica, els premis ‘Wolf ’, nacional d’investigació ‘Blas Cabrera’, ‘Fronteras del conocimiento’ de la Fundación BBVA i les medalles d’honor del Niels Bohr Institutet i ‘Benjamin Franklin’ del Franklin Institute.
 
Encontre d’Excel·lència VLC/CAMPUS en Física 
Aquest dijous 29, el dia anterior a l’honoris causa, l’investigador Ignacio Cirac ha estat el convidat principal de la Trobada d’Excel·lència que ha tingut lloc a la Universitat de València. En aquesta Trobada, Cirac va impartir la conferència ‘Simuladors quàntics’, a la sala Charles Darwin del Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València.
 
La investigació del professor Cirac se centra en la teoria quàntica de la informació, en la qual ha desenvolupat un sistema de computació basat en mecànica quàntica que permetrà, en un futur, dissenyar algoritmes molt més ràpids i fer les comunicacions més eficients i segures. 
 
Els Encontres d’Excel·lència Internacional són una iniciativa del Campus d’Excel·lència Internacional (CEI) VLC/CAMPUS i estan finançats dins del programa CEI promogut pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. L’objectiu d’aquests programes anuals és fomentar el talent a través de conferències, reunions i diàlegs de premis Nobel i científics excel•lents amb investigadors en formació en les àrees d’especialització del CEI.
 

 

Data d'actualització: 30 de de gener de 2015 13:30.

Llista de notícies