El psiquiatre Eduard Vieta adverteix que alguns aspectes de l’estil de vida actual predisposen als trastorns mentals

Eduard Vieta, Esteban Morcillo, i els padrins del nou honoris causa.

El psiquiatre Eduard Vieta ha advertit aquest divendres en la Universitat de València que alguns aspectes de l’estil de vida actual “predisposen cap al patiment de trastorns mentals”. Vieta ha estat investit com a nou doctor ‘honoris causa’, i ha afirmat que la millor assistència deriva de combinar la cura del malalt amb el treball en equip, la docència, i la recerca. Durant l’acte també s’ha realitzat un reconeixement a la llarga trajectòria investigadora, a l’experiència universitària, i al personal jubilat en la Universitat.

A la sessió hi han acudit els subsecretaris autonòmics Josep Joan Vidal (Educació) i Ricardo Campos (Sanitat), a més d’una àmplia representació de la comunitat universitària.

En la seua ‘lectio’, el nou ‘honoris causa’ ha explicat la seua llarga vinculació amb la Universitat de València. Entre altres dades, ha recordat: “Quan vaig començar a interessar-me pel trastorn bipolar, aquesta malaltia insòlita que porta els éssers humans al punt més alt i més baix de la seva autopercepció, vaig descobrir la figura del catedràtic de la Universitat de València Andrés Piquer i Arrufat, nascut a Fórnols de Matarranya el 1711, que va anomenar aquesta malaltia ‘affectio melancholico-maniaca’ més de cent anys abans que Falret i Baillarger la descrivissin com a malaltia mental específica”.

En opinió de Vieta, “la psiquiatria és encara vista amb certa prevenció i desconfiança, i això fa que molts pacients només acudeixin als professionals quan el seu problema està molt avançat. La nova psiquiatria haurà de fer molt èmfasi en la prevenció. Hi ha motius per a pensar que alguns aspectes del nostre estil de vida actual ens predisposen cap al patiment de trastorns mentals. Juntament amb l’obesitat, la hipertensió i la diabetis, els trastorns depressius i d’ansietat proliferen de manera alarmant, i es calcula que l’any 2020 seran la primera causa de discapacitat mundial”. I ha afegit: “Queda clar que la dieta, abundant en greixos, sucres i sal, i el sedentarisme, són part important dels factors de risc. També ho són per a alguns trastorns mentals, juntament amb l’elevada competitivitat social i l’entorn antinatural que ens hem creat els humans en molts llocs de la terra”.

La ‘lectio’ completa es pot consultar clicant ací.

La ‘laudatio’ ha estat a càrrec de Rafael Tabares-Seisdedos, catedràtic de la Universitat de València. Text complet ací.

En el seu discurs, el rector, Esteban Morcillo, ha fet referència a algunes de les preocupacions ètiques d’Eduard Vieta, com ara l’accés als medicaments en els països en desenvolupament. El rector ha recordat: “La nostra és una universitat compromesa que es troba en les primeres posicions en cooperació. Perquè contribuir al progrés i al desenvolupament humà i material i dels pobles es troba als Estatus de la Universitat de València, acordats per la comunitat universitària. Contribuir al progrés en un context de recursos escassos. L’assignació de recursos en l’àmbit de la salut ha estat assenyalat pel doctor Vieta com un dels reptes per als pròxims anys”.

Esteban Morcillo ha advertit: “Ens trobem en un moment de recursos escassos i de polítiques de consolidació fiscal que ens han conduit a l’emigració del talent a joves promeses del nostre sistema d’I+D+i i que han enterbolit el futur de línies d’investigació punteres”. I ha conclòs refermant  la reivindicació expressada pels òrgans de govern de la Universitat “d’un canvi d’aquestes polítiques i l’articulació d’un pacte per l’educació que abaste tots els nivells educatius, així com una política científica i d’investigació que ens permeta assolir noves fites en la recerca que suporten un nou vector de creixement.

El discurs del rector es pot llegir íntegrament clicant ací.

Eduard Vieta Pascual (Barcelona, 1963) és professor de Psiquiatria i Psicobiologia en la Universitat de Barcelona, cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, i subdirector científic del Centro de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental (CIBERSAM).

Llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, amb premi extraordinari de Doctorat, ha estat professor visitant a la universitat de Harvard (Estats Units) i assessor de la Presidència Europea en recerca en neurociències.

La seua investigació, que ha estat publicada en més de 600 articles científics i 32 llibres, s’ha centrat en les causes i el tractament farmacològic i psicològic del trastorn bipolar.

El treball del doctor Vieta ha rebut nombrosos reconeixements, entre ells els premis Colvin Price i Mogens Schou Award. Forma part de la llista ‘most influential scientifc minds’, elaborada per Thompson Reuters.

Data d'actualització: 17 de de juny de 2016 14:00.

Llista de notícies