La Universitat lidera un projecte internacional de reutilització d’aigües residuals signat en la Comissió Europea

La delegació valenciana amb Aurora Seco

La Comissió Europea ha seleccionat un projecte de la Universitat de València, coordinat per la professora Aurora Seco, per a la reutilització d’aigües residuals. La posada en marxa d’aquest projecte d’innovació s'ha firmat aquest divendres 7 d’abril a Brussel·les amb la presència d’Aurora Seco i de la vicerectora d’Investigació i Política Científica Pilar Campins. L’acció s’inclou en el marc dels Innovation Deals, iniciativa europea per a millorar la cooperació entre entitats innovadores i institucions.

Liderat per la catedràtica d’Enginyeria Química de la Universitat de València es tracta d’un projecte d’innovació sobre la tecnologia de membrana anaeròbica –que permet obtindre energia en forma de biogàs- i la seua incidència en la reutilització d’aigües tractades –aigua d’alta qualitat rica en nutrients que pot ser utilitzada per al reg de la terra- en el qual participen diferents grups d’interés nacionals, regionals i locals d’Espanya, França, Malta i Portugal. Aurora Seco explica que “el consorci està format per les autoritats nacionals i regionals pertinents, universitats, centres d’investigació, persones emprenedores, pimes, i usuaris finals. És a dir, socis del sur d’Europa que han sigut considerats com a membres prioritaris, donat el seu important problema d’escassesa d’aigua”.

‘Sustainable waste water treatment combining anaerobic membrane technology and wáter reuse’ és l’acord d’innovació que tracta sobre un canvi de paradigma del tractament convencional d’aigües residuals urbanes en una instal·lació de recursos hídrics. La tecnologia facilitaria l’extracció d’energia i nutrients, i pot incidir en la reutilització de l’aigua tractada per a reg. En aquest sentit, la professora Seco apunta que “aquesta reutilització de l’aigua augmentarà la disponibilitat de recursos d’aigua dolça per a altres usos com l’aigua potable”.

Dins de l’àrea de l’economia circular dels acords d’innovació de la Comissió Europea s’ha seleccionat aquest Innovation Deal, una proposta de la Universitat que va eixir del grup CALAGUA, Unitat Mixta d’Investigació de la Universitat de València i la  Universitat Politècnica de València que coordina la pròpia Aurora Seco.

D’entre 32 propostes d’interés d’’Innovation Deals’ en economia circular rebudes des de 14 diferents estats membres de la UE, la Universitat de València es coordinadora d’una de les dos úniques seleccionades. 

Els Innovation Deals, o acords d’innovació, pretenen de forma novedosa, a través de la cooperació voluntària entre diferents grups d’interés, abordar els obstacles que la pròpia regulació europea planteja a la innovació en un camp determinat.
 

Data d'actualització: 8 de d’abril de 2017 08:00.

Llista de notícies