La Universitat i el ministeri de Sanitat impulsen el Registre Espanyol de Tumors Infantils

La Universitat de València i el Ministeri de Sanitat han signat aquest divendres un conveni per a impulsar el desenvolupament i manteniment del Registre Espanyol de Tumors Infantils (RETI- SEHOP). L'acord, rubricat pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i Mercedes Vinuesa, directora general de Salut Pública, Qualitat i Innovació del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat (MSSSI), inclou el finançament del ministeri per al desenvolupament i manteniment del RETI.

El Registre Español de Tumors Infantils (RETI-SEHOP) és un projecte científic, en col·laboració entre la Societat Espanyola d'Hematologia i Oncologia Pediàtriques (SEHOP) i la Universitat de València, on se situa el Grup de Recerca que actua com a Equip Central del Registre. Es tracta d'un projecte referent internacional per al càncer infantil, que contribueix a la lluita contra el càncer en la infància mitjançant l'estudi de la supervivència dels xiquets amb càncer a Espanya i la seua comparació internacional; l'estudi de la incidència i les seues tendències; i col·laborant a l'estudi de factors de risc causal. El Registre sintetitza els resultats globals i progressos de l'oncologia pediàtrica a Espanya i és el seu instrument d'autoavaluació. Totes les unitats de onco-hematologia pediàtrica d'Espanya són Centres Informants del Registre i col·laboren notificant les dades dels casos de càncer que diagnostiquen. En l'actualitat hi ha 44 Centres Informants. El RETI-SEHOP manté col·laboració amb els Registres de Càncer autonòmics i provincials d'Espanya per a millora mútua de la informació i realització de projectes conjunts sobre incidència i supervivència dels tumors infantils i de l'adolescència a Espanya. En aquests moments, la supervivència del càncer en menors de 15 anys ha crescut de forma espectacular, des d'un 50 %, en el començament del projecte, fins a quasi el 80% en l'actualitat.

El RETI-SEHOP, ubicat a la Universitat de València des de la seua creació, en 1980, és un registre central basat en una xarxa d'unitats hospitalàries que informen dels casos. Així, les seues dades cobreixen el país complet capturant més del 90% dels tumors infantils a Espanya; i aproximant-se al 100% dels casos a Aragó, Catalunya, Euskadi, Madrid i Navarra.
El Registre té una important projecció internacional i participa actualment en 6 projectes internacionals, contribuint al coneixement del càncer infantil a Europa, a la millora de la informació sobre aquests càncers i a l'avaluació dels resultats espanyols en comparació dels dels països europeus.

La missió del RNTI-SEHOP és realitzar recerca epidemiològica que contribuïsca a la millora de l'assistència al càncer infantil a Espanya, al coneixement d'aquests tumors en el nostre país i a l'estudi de les causes d'aquestes patologies. Entre els seus principals objectius es troba l'elaboració d'estudis de supervivència i d'efectivitat de l'assistència als xiquets oncològics a Espanya i les seues regions. A més, analitzen les tendències temporals i elaboren comparacions internacionals. També treballen en la cobertura assistencial, la protocolización, els estudis d'incidència del càncer infantil a Espanya i Europa i les diferències geogràfiques i contribueixen a l'estudi de les causes del càncer infantil.

El Registre Español de Tumors Infantils (RETI-SEHOP) va començar en 1980, com a projecte conjunt de la SEOP, actualment Societat Espanyola d'Hematologia i Oncologia Pediàtriques (SEHOP) i l'equip de recerca de la Universitat de València que, sota la direcció del professor Rafael Peris Bonet, s'ha desenvolupat des de llavors. Les unitats d'oncologia pediàtrica dels hospitals espanyols formen la xarxa de centres informants que proporciona les dades primàries.

Des d'Abril de 2007, l'equip central del RETI-SEHOP està constituït com a Grup de Recerca de la Universitat de València, amb el nom: "Registre Nacional de Tumors Infantils (RNTI-SEHOP),” d'acord amb el Conveni Marque de 26 d'abril de 2007 entre la Societat Espanyola d'Oncologia Pediàtrica  i la Universitat de València. El Registre s'ha inscrit com a fitxer de titularitat pública en el Registre General de Protecció de dades en l'Agència Espanyola de Protecció de Dades. Coincidint amb aquesta nova etapa, el RNTI-SEHOP, ha aprovat el canvi de denominació del Registre Nacional de Tumors Infantils, que passarà a denominar-se Registre Español de Tumors Infantils, i per tant serà denominat d'ara endavant RETI-SEHOP.

Amb la signatura d'aquest conveni, la Universitat de València es compromet a impulsar la informació i documentació necessàries per al desenvolupament del Registre, així com a realitzar l'Informe Anual sobre l'estat del càncer infantil a Espanya. La Universitat incorporarà les noves classificacions internacionals per a oncologia i de la corresponent versió de la International Classification of Childhood Cancer i treballarà en l'actualització i recodificación de la base de dades, la coordinació amb els registres de càncer de les comunitats autònomes i el seguiment complementari de les dades mitjançant l'Índex Nacional de Defuncions i altres registres. A més, col·laborarà en l'elaboració i actualització dels manuals de procediment i proporcionarà a l'Estratègia de càncer del SNS tota la informació epidemiològica necessària per a la seua implementació, avaluació i actualització.

A la signatura del conveni han assistit Susana Camarero Benítez, Secretària d'Estat del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat; Serafín Castellano, Delegat del Govern; Asunción Sánchez Zaplana, Consellera de Benestar Social; i Manuel Escolano, Secretari Autonòmic d'Autonomia Personal i Dependència.

L'acte ha explicat així mateix amb la presència de Luisa Baset, de la Federació de Pares de Xiquets amb Càncer i de Rafael Fernández Delgado, representant de SEHOP, entre d’ altres. Per part de la Universitat de València han estat presents Pilar Campins, vicerectora de Recerca i Política Científica, Daniel González Serisola, delegat del Rector per a Estudiants, i Federico Pallardó, degà de la Facultat de Medicina i Odontologia, entre d'altres.

Mes informació:
http://www.uv.es/rnti/index.html
http://mediauni.uv.es/4233

Data d'actualització: 4 de d’octubre de 2014 09:00.

Llista de notícies