La Universitat participa en la creació de una base de dades de bacteris aïllats en aigües de consum humà

Una investigadora revisant mostres

La Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus de la Universitat de València, la Societat Aïgues de Barcelona, i la Fundació Bosch i Gimpera treballen en el projecte 'Drinking Water Library', destinat a crear la primera base de dades per a la tecnologia MALDI‐TOF, de microorganismes aïllats en aigües de consum humà. La identificació d’aquest tipus de bacteris aquàtics suposa una millora qualitativa important per a l’avaluació de la qualitat microbiològica de l’aigua.

Les aigües de consum humà, tant l'aigua dels sistemes de proveïment com l'aigua embotellada, no són aigües estèrils malgrat ser sotmeses a rigorosos controls microbiològics, sinó que contenen microorganismes ambientals representants de la microbiota habitual de l'ecosistema del que procedeixen. La identificació ràpida i inequívoca d'aquests microorganismes representa una millora qualitativa important per a l'avaluació de la qualitat microbiològica de l'aigua més enllà dels bacteris aquàtics indicadors que s'analitzen comunament.

El consorci format per la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus de la Universitat de València (CECT), la Societat General Aigües de Barcelona i la Fundació Bosch i Gimpera-Universitat de Barcelona participa en una iniciativa conjunta per al desenvolupament del projecte Reptes Col·laboració “DRINKING WATER LIBRARY” (RTC-2015-4496-2), l’objectiu del qual és el desenvolupament d'una biblioteca de perfils MALDI-TOF MS, una tecnologia d'espectrometria de masses utilitzada habitualment en anàlisis clíniques, que permetrà la identificació a baix cost de microorganismes aïllats d'aigües de consum, tant de xarxes de distribució com embotellades.

Per a la creació d'aquesta biblioteca s'estan utilitzant bacteris aïllats de mostres d'aigua potable de diverses plantes de tractament, xarxes de proveïment i d'aigua embotellada, que són analitzades i contrastades amb ceps de referència procedents de la CECT.

El projecte, emmarcat en el programa de finançament públic “Reptes‐Col·laboració 2015”, del Ministeri d'Economia i Competitivitat, finalitzarà al setembre de 2018. La base de dades generada es podrà utilitzar en centres d'investigació, organismes públics o empreses públiques i privades d'aigua potable, encara que l'objectiu és ampliar el seu ús clau a escala mundial.

Amb seu en el Parc Científic de la Universitat de València, la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus (CECT) és l'únic Centre de Recursos Microbians públic a Espanya i actua com a dipositari i proveïdor de bacteris, arqueges, llevats i fongs filamentosos. A més de la R+D, el seu principal objectiu és proveir de material microbiològic de referència a la comunitat científica internacional. Ofereix serveis relacionats amb la conservació, identificació i caracterització de microorganismes, i també en el camp de la formació i la consultoria. Compta amb un total de 8.559 microorganismes entre bacteris, arqueges, fongs filamentosos i llevats.
 

Data d'actualització: 21 de de juny de 2016 06:40.

Llista de notícies