La Universitat reclama la promoció del talent en la I Conferència del Programa Internacional d’Assessorament

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha reclamat la promoció del talent jove en l’obertura aquest dilluns de la I Conferència del Programa Internacional d’Assessorament (International Mentor Program Europa-EUA-IMP), promogut per la International Mentorship Foundation for the Advancement of the Higher Education (Imfahe) amb seu a Massachusetts.

La trobada, celebrada a la Facultat de Medicina i Odontologia, ha estat inaugurada, entre diverses autoritats, per la secretària d’Estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació del Ministeri d’Economia i Competitivitat, Carmen Vela, qui ha destacat aquest programa pioner a Espanya perquè investigadors de prestigi de l’àmbit internacional -espanyols que viuen a l’estranger- actuen com a mentors d’estudiants amb la finalitat de desenvolupar la seua carrera científica, la qual cosa permet “la generació d’un nou coneixement, una nova ciència que serveix per generar recursos econòmics i també recursos socials, és a dir, per millorar la qualitat de vida de les persones”.
 
Innovació i competitivitat
Per la seua banda, la presidenta de la fundació Imfahe i directora de l’IMP, Zafira Castaño, ha assegurat que aquesta iniciativa té l’objectiu de “connectar el talent amb els recursos tot fomentant la innovació, la competitivitat i l’assessorament qualificat”. Tot això, tenint en compte que ens trobem “en una nova era, d’alta competitivitat, globalització econòmica i tecnològica i on és necessària la col·laboració internacional”.
 
Castaño ha anunciat que el programa IMP s’oferirà als estudiants a partir de finals de setembre, quan es tanquen els convenis amb les universitats. “Amb una disponibilitat de 80 mentors, esperem incrementar l’oferta a 300 places tant en biomedicina, com també en humanitats, econòmiques i enginyeries. Fins ara, l’assessorament qualificat ha estat bàsicament a través de Linkedin, però esperem que també incloga estades i intercanvis”, ha agregat Castany, creadora de la iniciativa amb el model existent a la Universitat de Harvard.
 
Aquesta jornada, que s’estendrà durant tot el dia, és la primera de les tres sessions anuals que se celebraran sobre el Programa Internacional d’Assessorament, finançades per Banco Santander i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia i Competitivitat. Han estat convidats els 22 científics que han actuat com a mentors en aquest curs 2014-2015, primer de vida del projecte en format pilot, i els 78 alumnes assessorats pertanyents a cinc centres: la Universitat de València, la Universitat d’Oviedo, la Universitat del País Basc, la Universitat de Navarra i la Universitat Europea Miguel Cervantes. I del total de participants, han estat premiats l’estudianta de la Universitat de València Lucía Ramos, com la persona que ha realitzat un recorregut millor durant el procés d’assessorament, i el mentor Joaquín López, pertanyent al MIT, per la seua trajectòria de tutela al seu estudiant.
 
A més, el programa ha comptat amb el suport de l’Associació de Científics Espanyols als Estats Units (Ecusa), que reuneix professionals que treballen en universitats internacionals com  ara Harvard, Massachusetts Institute of Technology, John Hopkins, Salk Institute o Karolinska Institutet. 
 
També han participat en la inauguració el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de València, Joan Calabuig; el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues; la vicepresidenta d’Ecusa, Teresa Nieves; i el subdirector general adjunt de Banco Santander i director territorial a la Comunitat Valenciana, Antoni Valldecabres, qui ha subratllat que l’IMP “constitueix la primera plataforma d’assessorament internacional per a estudiants, un innovador programa amb el qual la nostra entitat es compromet perquè respon a la nostra responsabilitat social d’impulsar l’educació i la recerca”.
 
Retorn del 9,5% de l’Horizon 20/20
Carmen Vela ha apuntat que l’IMP “encaixa de ple en la nostra Estratègia de Ciència i Innovació”, de fet, “volem reconèixer el treball d’aquest tipus d’organització, de la promoció del ‘networking’, perquè no volem perdre investigadors de qualitat”.
 
Vela s’ha referit a l’excel·lència científica i la internacionalització de la recerca espanyola. “Com a mostra, en les primeres 73 convocatòries del programa Horitzó 20/20 de la Unió Europea, hem aconseguit un retorn del 9,5%, que supera el que Espanya aporta, el 8,5%, és a dir, 553 milions d’euros més, mentre que el 15% dels projectes aprovats estan liderats per tecnòlegs espanyols”.
 
Esteban Morcillo ha afirmat que la disponibilitat de mentors per als estudiants d’últims cursos de grau i tercer cicle “va a enriquir les nostres universitats a través del coneixement adquirit i compartit per aquests investigadors excel·lents”. Davant les xifres científiques aportades per Vela, el rector ha recordat que al voltant de “dos terços de la recerca espanyola es duu a terme en el sistema universitari públic, que és intensiu en recerca, a més de la seua responsabilitat docent”. Alhora, ha assenyalat que tres centres mixtos de la Universitat de València i el CSIC han estat reconeguts amb la menció d’excel·lència Severo Ochoa, el més recent, l’Institut de Física Corpuscular (IFIC).
 
Internacionalització
Per la seua banda, el vicerector d’Internacionalització i Cooperació, Guillermo Palao, ha ressaltat que la tendència a la internacionalització “és amplíssima i necessària perquè, a més, el talent no coneix fronteres i requereix d’altres talents per créixer”. Com a exemple d’aquesta tendència, Palao ha citat que la Universitat de València és la segona en recepció d’estudiants Erasmus en la Unió Europea, i la primera de l’àmbit espanyol, a més de l’aposta de la institució per l’emprenedoria a través del seu Parc Científic i acords com el signat amb la Universitat de Berkeley, juntament amb els seus avanços en la internacionalització dels seus campus.
 
El responsable de la Càtedra Príncep d’Astúries a la Universitat Georgetown, el catedràtic de la Facultat de Ciències Socials Jordi Garcés, ha insistit que el món “canvia segons la capacitat d’entusiasme, les ganes i l’esforç de la joventut, que garanteixen un pas qualitatiu”. Quant al Programa Internacional d’Assessoramen, Garcés ha advertit: “No solament fa falta tindre la idea, també voluntat i polítiques, és a dir, la internacionalització requereix d’un projecte planificat col·lectivament”.
 
Més informació:
www.imfahe.org
 

Data d'actualització: 27 de de juliol de 2015 14:24.

Llista de notícies