La Universitat redueix un 0,1% el pressupost 2015, i preveu retallar 114 milions de deute

Rectorat de la Universitat de València.

La Universitat de València tindrà en 2015 un pressupost de 319 milions d’euros (-0,10% respecte de 2014), amb una estabilització dels ingressos per taxes, i una reducció del 15% en ingressos per contractes i convenis amb empreses i institucions. Els comptes preveuen reduir el deute financer de la institució en 113,95 milions d’euros, per aplicació del nou conveni amb la Generalitat. Així es recull en el projecte aprovat dilluns 22 pel Consell de Govern.

La subvenció ordinària de la Generalitat serà de 225,87 milions d’euros, exactament igual que en 2014, a la qual s’afegeixen 2,53 milions per finançar el rescabalament de part de la paga extraordinària de 2012. La recaptació per taxes s’estabilitzarà en 2015, junt amb les altres partides d’ingressos.
 
Pel que fa a les despeses, el pressupost inclou la previsió de dues pagues extraordinàries, i el pagament de la part de l’extra de 2012, que serà efectiva a finals de gener de 2015. S’inclou també una previsió per incorporar a l’estructura retributiva del PAS la carrera professional implantada en l’àmbit de la Generalitat.
 
D’altra banda, l’augment de la taxa de reposició de la plantilla fins al 50% (els darrers anys era del 10%) suposarà un increment important en l’apartat dels fons destinats a l’ampliació i promoció de plantilla. 
 
El pressupost ha estat presentat pel gerent, Joan Oltra, i el vicerector d’Economia i Infraestructures, Juan Luis Gandía. Segons les seus dades, durant 2014 s’han patit greus dificultats de tresoreria, que han forçat la institució a destinar recursos a les despeses financeres per un import sensiblement superior a les que són necessàries (tot i que estaven previstes). Ara bé, la signatura de la reformulació del conveni de 2008 amb la Generalitat, que suposa disminuir el deute financer de la Universitat de València en 113,95 milions d’euros, reduirà les despeses financeres.
 
No obstant, les tensions de tresoreria continuen sent previsibles per a l’any que ve pel que fa a la recepció dels fons mitjançant la fórmula del ‘confirming’, i per això s’ha consignat una quantitat menor que en 2014 (0,78 milions en 2015 enfront els 3,15 milions en 2014), i també preveient un cert endarreriment respecte del deute recent.
 
La Universitat mantindrà l’esforç en reducció de despeses, com ara els consums d’energia, i continuarà demanant un esforç a tots els sectors de la institució. Així, els pressupostos de centres, departaments i instituts tingueren una reducció de 5% en 2008, un altre 5% en 2009, cap creixement en 2010 i 2011, 10% en 2012, 7% en 2013, 5% per a 2014, i es mantenen amb 0% per a 2015. 
 
A la resta de serveis se’ls ha demanat el mateix comportament, i s’ha fet una previsió suficient per a les obres de manteniment, incloent una partida per import d’1,3 milions provinents de la revisió del conveni de sanejament de 2008 per a noves infraestructures.
 
D’altra banda, es mantenen les aportacions de fons propis cap a la investigació, procurant un efecte estabilitzador automàtic que es podria retirar quan la situació econòmica siga millor i es recuperen sendes anteriors, en un intent de mantenir i potenciar la capacitat investigadora i de transferència de la Universitat de València.
 
Les taxes i altres ingressos es redueixen -1,51% respecte a l’any anterior, amb una quantitat esperada de 56,20 milions d’euros per taxes per estudis de grau i postgrau. La resta de recaptació correspon a altres taxes per estudis no reglats i altres ingressos, especialment 6,80 milions d’euros previstos per recaptar en convenis d’investigació, quantitat inferior en 1,20 milions d’euros a la prevista en anys anteriors, com a conseqüència de l’estancament de l’activitat econòmica. 
 
Les transferències corrents precedeixen fonamentalment de les aportacions de la Generalitat. La previsió contemplada al projecte de llei de pressupostos de la Generalitat Valenciana de 2015 per a la Universitat de Valencia és de 225,87 milions d’euros, quantitat idèntica a la de l’any anterior. 
 
Les inversions augmenten 14,32% i comprenen les previsions per atendre les obres en curs i les accions previstes en manteniment i noves infraestructures.
 
La documentació aporta informació suficient per a la comprovació que els comptes de 2015 compleixen els objectius d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera recollits en la LOU, segons les disposicions de la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera.
 
Seguretat de la informació en mitjans electrònics
El Consell de Govern ha aprovat també el Reglament de Seguretat de la Informació en Mitjans Electrònics de la Universitat de València. Aquesta norma té com a objectiu principal garantir als usuaris l’accés a la informació amb la quantitat i qualitat que es requereix per al compliment de les seues funcions, així com evitar pèrdues d'informació i accessos no autoritzats a la mateixa.
 
El document ha estat presentat pel vicerector d’Economia i Infraestructures, Juan Luis Gandía, i pel tècnic de l’àrea de Protecció de Dades Ricard Martínez.
 
La seguretat s’articula entorn de cinc grans objectius-principis: la confidencialitat: (la informació pertanyent a la Universitat de València ha de ser coneguda exclusivament per les persones autoritzades, prèvia identificació, en el moment i pels mitjans habilitats), la integritat (la informació ha de ser completa, exacta i vàlida, sent el seu contingut el facilitat pels afectats sense cap tipus de manipulació), l’autenticitat (la informació és generada per un autor adequadament identificat, la qual cosa inclou el no repudi de la informació introduïda, doncs es garanteix que l’emissor és qui diu ser), la disponibilitat (la informació està accessible i utilitzable pels usuaris autoritzats i identificats en tot moment, quedant garantida la seua pròpia persistència davant qualsevol eventualitat), i la traçabilitat (suposa que les actuacions d’usuaris autoritzats i identificats es poden rastrejar a posteriori per a definir qui ha accedit o modificat certa informació).
 
D’acord amb el Reglament, la informació de la Universitat de València està classificada en tres categories depenent del seu grau de confidencialitat, i tot treballador de la institució ha de ser conscient d’aquesta classificació: ‘No classificada’ (aquesta informació pot ser compartida sense restriccions. Té caràcter públic), ‘Restringida’ (és sempre per a ús intern i pot ser compartida entre el personal afectat pel present reglament amb competència en el seu tractament. A més, la informació restringida pot ser catalogada com de difusió limitada. En aquest cas, pot ser compartida també amb tercers interessats com administrats o proveïdors vinculats amb algun tipus de contracte), ‘Confidencial’ (aquesta informació ha de ser únicament compartida entre personal que en virtut de les seues funcions haja de ser coneixedor de la mateixa).
 
Centre d'Idiomes
Prèviament al Consell de Govern, s’ha celebrat la Junta General del Centre de Idiomes de la Universitat de València, SL. S’ha aprovat modificacions del Estatuts del centre, la major part de caràcter tècnic, i s’ha renovat la composició dels membres del consell d’administració. La vicerectora d’Estudis i Política Lingüística, Isabel Vázquez, presidirà el consell, i la secretària general de la Universitat, María José Añón, serà també la secretària al Centre d’Idiomes. La resta de membres són el vicerector d’Economia i Infraestructures, Juan Luis Gandía; el de Polítiques de Formació i Qualitat Educativa, Ramón López; el d'Internacionalització i Cooperació, Guillermo Palao; el gerent de la Universitat, Joan Oltra; el degà de Filologia, Traducció i Comunicació, Carles Padilla; el d’Economia, Vicent Soler, el delegat del Rector per a Estudiants, Daniel González Serisola; el secretari del Consell Social, Vicente Boquera; i el vocal del Consell Social José Gil.
 
El rector, Esteban Morcillo, ha aprofitat per agrair els anteriors membres del consell d’administració del Centre d’Idiomes la seua tasca dels darrers anys, on s’han aconseguit uns excel·lents resultats econòmics i acadèmics.
 
Condol institucional
Finalment, en el seu informe, el rector, Esteban Morcillo, ha expressat el condol institucional per la mort recent de l’estudiant de la Facultat d’Economia, matriculat en el Grau de Negocis Internacionals Business, Carlos Damián González Colomer.
 

Data d'actualització: 22 de de desembre de 2014 15:00.

Llista de notícies