La Universitat signa un conveni amb l'administració i el sector empresarial per a promocionar l'habitatge cooperatiu

El rector, durant la inauguració de les jornades.

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; la consellera d'Educació, Formació i Ocupació, Mª José Català; Vicent Diego president de la Federació de Cooperatives d'Habitatges Valenciana i vicepresident de la Confederació de Cooperatives d'Habitatges d'Espanya i Luciano Caffini, president de la Secció Cooperativa del Comitè Europeu de Coordinació de l'Hàbitat Social (CECODHAS) han subscrit un conveni de col·laboració pel qual s'impulsaran noves actuacions tendents a promocionar i difondre el model cooperatiu.

A través d'aquest conveni, la Universitat, l'administració i el sector empresarial del cooperativisme d'habitatges, es comprometen a l'establiment d'un marc comú de col·laboració per a la promoció, difusió i foment de l'habitatge cooperatiu com mitjà de satisfacció del dret ciutadà a un habitatge digne. 
Després de la signatura del conveni, s'ha inaugurat la IV “Jornada sobre el Cooperativisme d'habitatges: altres experiències”, organitzada per l'Institut Universitari d'Investigació en Economia Social i Cooperativa (IUDESCOOP), la Direcció general d'Economia Social, conselleria d'Educació, Formació i Ocupació de la Generalitat Valenciana i la Federació de Cooperatives d'Habitatges Valenciana (FECOVI).
Per mig de l'acord signat aquest dilluns es realitzaran actuacions encaminades a la realització d'estudis i jornades tècniques i de difusió i anàlisi, així com d'intercanvi d'experiències i bones pràctiques, sobre les cooperatives d'habitatges i les diverses formes de l'allotjament cooperatiu, a la Comunitat Valenciana, Espanya i Europa. També es promourà el desenvolupament i millora de la normativa reguladora de les cooperatives d'habitatges a la Comunitat Valenciana; s'editaran i difondran informes, estudis, anàlisis i propostes sobre el cooperativisme d'habitatges i les fórmules actuals i futures de les solucions cooperatives a la problemàtica econòmica i social entorn de l'allotjament i es treballarà en la cooperació amb els representants de col·lectius o grups vinculats pels caràcters o problemàtica específiques de les seues necessitats d'habitatge en la recerca i disseny de fórmules cooperatives de satisfacció de les mateixes. El conveni, que tindrà una durada de dos anys prorrogables, es desenvoluparà a través d'una comissió mixta.
El rector Esteban Morcillo, ha destacat que “la necessitat d'habitatge és bàsica en una societat. I a aqueix repte, principalment en temps de crisi, cal donar una resposta. Açò és el que pretenem amb aquest conveni”. El rector ha manifestat que “com universitat capdavantera del sistema universitari públic valencià i com universitat pública al servei de la societat, la Universitat de València tracta de contribuir, com ha fet al llarg de tota la seua història, al progrés de la societat”.
“En l'àmbit de les necessitats d'habitatge de les persones, la Universitat de València, a través de IUDESCOOP, l'Institut Universitari d'Economia Social i Cooperativa, un institut d'investigació integrat per professors de les facultats d'Economia, Dret i Ciències Socials, ha realitzat les seues funcions d'investigació i anàlisi de les possibilitats que el cooperativismo d'habitatges pot oferir per a satisfer les necessitats de les persones i transfereix aquest coneixement a la societat, en el cas d'avui, amb jornades com la qual inaugurem en aquest acte”.


Jornada Cooperativisme d'habitatges
La IV Jornada sobre Cooperativisme d'Habitatges, organitzada pel  IUDESCOOP, en col·laboració amb la Direcció general d'Economia Social de la Generalitat Valenciana i la Federació de Cooperatives d'Habitatges de la Comunitat Valenciana (FECOVI), té un triple objectiu. D'una banda, pretén analitzar el present i futur del cooperativisme d'habitatges, des de diferents perspectives, nacional i europea, i tenint en compte l'opinió dels professionals del dret, representants del cooperativisme d'habitatges i de les seues gestores.
A més, es presenten nous models, reeixits o de futur, de cooperatives d'habitatges que tenen com objectiu la cessió de l'ús de l'habitatge als socis, habitatges destinats a joves, a persones majors, i altres experiències interessants que es desenvolupen fora de les nostres fronteres. Finalment, els organitzadors consideren que “aquesta Jornada és el marc idoni per a la signatura d'un conveni entre l'Administració pública, la Universitat i el sector empresarial del cooperativisme d'habitatges, pel qual es formalitza la col·laboració que es ve desenvolupant entre aquestes institucions, i s'impulsen noves actuacions tendents a la promoció, foment i difusió del model cooperatiu com mitjà de satisfacció del dret dels ciutadans a un habitatge digne”.
Des de 2009, el IUDESCOOP, en col·laboració amb la Direcció general d'Economia Social de la Generalitat Valenciana i la Federació de Cooperatives d'Habitatges de la Comunitat Valenciana (FECOVI), han vingut treballant en l'anàlisi de les possibilitats que el cooperativismo d'habitatges pot oferir per a satisfer les actuals necessitats d'allotjament de les persones. Enfront de la tradicional cooperativa per a la construcció d'habitatges en propietat, les noves condicions de vida afavoreixen altres formes d'allotjament i de titularitat més versàtils, per a la consecució de la qual la cooperativa es presenta com una fórmula idònia: allotjament per a les persones majors, per als joves, habitatges per a ús i gaudi, o autoconstrucción, entre d’altres.

Data d'actualització: 6 de de març de 2012 07:30.

Llista de notícies