La Universitat de València celebra el Dia de les Dones amb un homenatge a la seua primera doctora, Rosario Domingo

D'esquerra a dreta, Paco Tomás, Rosario Domingo Sebastián i Esteban Morcillo

Rosario Domingo Sebastián, primera dona en doctorar-se per la Universitat de València, ha rebut l’homenatge de tota la comunitat universitària en la celebració del Dia de les Dones, realitzat aquest divendres, 7 de març, al Saló d’Actes de l’edifici de Rectorat. Prèviament, a les 12 hores, ha hagut la tradicional concentració de cinc minuts a les portes de Rectorat. El rector, Esteban Morcillo, i el seu equip rectoral, s’han sumat a la iniciativa, així com tots els sindicats de la institució.

La celebració del Dia de les Dones té enguany diversos significats. Per una banda, la recuperació de la memòria amb l’homenatge a la professora de Química Física, ja jubilada, Rosario Domingo, qui en 1957 llegia la seua tesi doctoral i es convertia en la primera dona doctora per la Universitat de València. 

D’altra banda, l’acte institucional és l’afirmació que ni la crisi de valors ni els canvis legislatius fan invisible una realitat on la presència social de les dones i la seua participació és impossible d’esborrar. La Universitat de València ha sigut pionera en posar en marxa les polítiques d’igualtat i crear els òrgans institucionals que garantisquen l’acompliment de les línies estratègiques que s’arreplegaven en el primer Pla d’Igualtat i que ara es fan molt més paleses en el segon Pla, que ja s’està implantant.
 
El rector ha manifestat el compromís de la Universitat de València amb la defensa de la igualtat. “La igualtat no és una meta que s'aconseguirà automàticament deixant passar el temps. Les desigualtats persisteixen i es necessiten polítiques actives que acaben amb elles”, ha dit el rector. En aquest sentit, Esteban Morcillo ha qualificat de “dramàtiques” les xifres de violència de gènere, i de “inacceptables” les polítiques regressives adoptades en aquesta actual situació de crisi socioeconòmica que “afecten especialment a les dones i que les retornen a situacions de discriminació que semblaven superades i irreversibles”, ha dit.  A més, el rector ha anunciat que es proposarà al Consell de Govern de la Universitat de València el nomenament de doctora honoris causa de la professora Saskia Sassen, recentment guardonada amb el Premi Príncep d'Astúries de les Ciències Socials.
 
La Universitat de València s’ha integrat en el Grup de Treball en Igualtat Xarxa Vives i en la Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere per a l’Excel·lència Universitària (RUIGEU) amb les unitats i òrgans d’igualtat de 42 universitats públiques.
 
La Universitat, a més a més, acollirà les VII Jornades estatals d’Unitats d’Igualtat de les Universitats Públiques. S’hi treballarà i es conclourà sobre temes d’interés comú, com és ara la conciliació de la vida familiar i professional de tot el personal de les universitats, la transversalitat de les polítiques de gènere en la docència i la investigació amb perspectiva de gènere en tots els seus vessants. Temes que formen l’eix central de l’acció igualitària a totes les universitats. 
 
La Unitat d’Igualtat de la Universitat de València, Premi Isabel Ferrer 2014
Els Premis Isabel Ferrer que atorga la Generalitat amb motiu del Dia de les Dones, enguany han estat concedits a tres dones, una de les quals és la judoca paralímpica Mónica Mercenciano, estudianta de la Universitat de València.
 
El jurat ha concedit una menció especial al treball de les Unitats d’Igualtat de les Universitats Públiques Valencianes, i dissabte 8 de març, Dia de les Dones, Carmen Tomás, directora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València, recollirà el Premi.
 
Conferència sobre ciència i dona, en l’IFIC
Per la seua banda, l’IFIC i l’IATA han organitzat una conferència, que tindrà lloc a la sala de seminaris de l’IFIC dilluns, 10 de març, a les 12 hores, sota el títol ‘Les coses han canviat, han canviat les coses?’, a càrrec de Berta Rubio, professora d’investigació en l’IFIC.
 
Berta Rubio parlarà sobre els canvis en el paper de la dona en la ciència al llarg dels últims cent anys, repassant els assoliments i els passos que encara resten per donar.

Data d'actualització: 7 de de març de 2014 14:00.

Llista de notícies