La Universitat de València comença aquest curs la programació gratuïta de cinema

Fotograma d'Asfíxia.

L’Aula de Cinema de la Universitat de València inicia la programació d’aquest curs amb dos cicles de cinema gratuïts per a tota la ciutadania a seus universitàries (totes les projeccions es faran a les 18 hores i inclouen col·loqui). Cada dijous, al Palau de Cerveró, es projectaran quatre títols fonamentals del cinema de ciència-ficció sobre les conseqüències i els límits de l’experimentació científica.

Els dimarts, per la seua banda, el Col·legi Major Rector Peset oferirà un breu repàs a la influència estètica que ha deixat el corrent literari del ‘realisme brut’ sobre el cinema nord-americà produït des dels anys setanta. Una oferta de cinema de qualitat en versió original, a la qual se suma l’oferta de pel·lícules en versió original i subtitulades en valencià que es projectaran, amb la col·laboració del Servei de Política Lingüística, a València i ciutats amb seu universitària, com ara Ontinyent.
 
Autoexperimentació científica
Dijous 1 d’octubre, l’Aula de Cinema reprèn la seua programació al Palau de Cerveró amb la projecció d’‘El hombre y el monstruo’ (Dr. Jekyll and Mr. Hyde, Rouben Mamoulian, 1931). Adaptació de la novel·la de Robert Louis Stevenson, aquest clàssic de Hollywood és un títol imprescindible per examinar els tòpics que l’imaginari col·lectiu ha bastit al voltant de la pràctica de l’autoexperimentació, en la qual el científic posa a prova les seues investigacions sobre el seu propi cos.
 
Dijous 15, permetrà revisar un altre clàssic, ‘Me siento rejuvenecer’ (Monkey Business, Howard Hawks, 1952), una embogida comèdia protagonitzada per Cary Grant en el paper d’un científic que busca la fórmula de l’eterna joventut i que, a causa d’un accident, acabarà experimentant per si mateix una divertida regressió a la infància. 
 
La tercera sessió l’ocuparà ‘El hombre con rayos X en los ojos’ (X, Roger Corman, 1963), dijous 22, un film de culte de la sèrie B.  El cicle acabarà dijous 29 amb ‘La mosca’ (The Fly, 1986)’, la versió de David Cronenberg sobre el famós relat de George Langelaan. 
 
Cròniques del realisme brut
Encunyat el 1983 en les pàgines de la revista ‘Granta’, el terme ‘realisme brut’ va servir al seu editor, Bill Buford, per reunir sota una mateixa marca un nou corrent literari que incloïa autores de la talla de Raymond Carver, Tobias Wolff, Richard Ford o Cormac McCarthy: escritors que retrataven la part sòrdida i descoratjadora de la realitat nord-americana tot combinant ironia i una indubtable compassió envers els marginats i exclosos protagonistes de les seues històries. 
 
John Huston va recollir aquesta poètica en ‘Fat city, ciudad dorada’ (Fat City, 1972), un dels films més grans mai rodats sobre el món de la boxa, cru retrat d’hotels i bars atrotinats i bruts, habitats per eterns perdedors, que no renuncien als seus somnis incomplerts una vegada i una altra. Un títol clau amb el qual s'inaugurarà el cicle ‘Cròniques del realisme brut’ dimarts 6 d’octubre, a les 18 hores, al Col·legi Major Rector Peset. També es projectaran ‘Ordinaria locura’ (Storie di ordinaria follia, 1981), dimarts 13; ‘La última película’ (The Last Picture Show, 1971), el dia 20, i el dia 27, l’àcida i esbojarrada ‘Asfixia’ (Choke, Clark Gregg, 2008). Més informació: http://www.cineforumatalante.com/
 
Versió original subtitulada en valencià 
A  més, el Servei de Política Lingüística de la Universitat continua col·laborant amb diverses entitats i institucions per oferir una variada programació de cinema en versió original subtitulada en valencià a totes las ciutats que tenen campus de la Universitat de València, amb pel·lícules gratuïtes amb invitació.
 
Divendres 2 d’octubre (21.30 hores) es projectarà Rastres de sàndal a Patraix, una coproducció hispanofrancesa que relata la vida de dues germanes, Sita (Aina Clotet) i Mina (Nandita Das), que són separades a la força a la mort de la seua mare i que es troben anys més tard. A  Ontinyent, del 30 al 4 d’octubre, la programació arrancarà amb Nightcrawler, de Dan Gilroy.
 
Més informació i condicions d’accés de cada seu: http://www.cinemaenvalencia.com
 

Data d'actualització: 30 de de setembre de 2015 10:30.

Llista de notícies