La Universitat de València referma la seua aposta per la integració a través del III Campus Inclusiu-Campus sense Límits 2014

Les autoritats organitzadores i els alumnes del Campus Inclusiu 2014, en el Jardí Botànic de la Universitat de València.

La Universitat de València i la Universitat Politècnica de València acullen el programa ‘Campus Inclusiu-Campus sense Límits 2014’ del 21 al 29 de juliol, una activitat de VLC/CAMPUS, Valencia International Campus of Excellence. El programa d’enguany inclou, per primera vegada, la participació d’estudiants amb i sense discapacitat amb la finalitat d’afavorir la integració social real en un entorn inclusiu.

L’acte d’inauguració d’aquesta nova edició ha tingut lloc aquest dimarts, en el Jardí Botànic de la Universitat de València, i ha comptat amb la presència d’Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València; Francisco Mora, rector de la Universitat Politècnica de València; José Pío Beltrán, coordinador institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana; Jacobo Navarro, director general de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP); Isabel Martínez, de la Fundación ONCE; Natalia Álvarez, de la Fundación Repsol; i Enrique Ruiz Llin, delegat territorial d’ONCE a la Comunitat Valenciana.

Durant l’obertura d’aquest Campus Inclusiu, el rector Esteban Morcillo ha destacat que la Universitat de València acull 1.200 persones amb diversitat funcional. “Som la universitat amb més nombre d’estudiants presencials amb diversitat funcional. Tenim programes per a professorat i per a personal tècnic”, ha confirmat. “L’educació, l’ensenyament, és fonamental per a la integració. La nostra aposta per la integració és ferma, el nostre compromís és ferm”, ha dit. En aquest sentit, el rector ha esmentat els últims reconeixements que ha rebut la Universitat de València, concretament el Telefónica Ability Awards i el Premi Cermi 2013.

Esteban Morcillo s’ha dirigit als estudiants seleccionats per a participar en aquest programa i els ha dit que “el descens d’estudiants amb discapacitat conforme s’avança en els estudis és, realment, una pèrdua de talent, d’oportunitats, és una pèrdua per a la societat. Vosaltres heu de ser capdavanters d’opinió amb els vostres companys i transmetre la idea que cal lluitar, cal arribar a la universitat i cal completar els estudis superiors. Vosaltres sou més conscients que ningú de l’important que és la motivació i l’esforç”.

A la inauguració de les jornades, que han presidit els rectors de les universitats de València, Esteban Morcillo, i Politècnica de València, Francisco Mora, juntament amb el coordinador institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, José Pío Beltrán, han assistit també les vicerectores Maria Vicenta Mestre, de la Universitat de València, i Rosa Puchades, de la Universitat Politècnica de València, així com representants de la Fundació General de la Universitat de València, de la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat, de l’Oficina de Polítiques per a l’Excel·lència (OPEX) de la Universitat de València i de la Fundació Lluís Alcanyís, entre uns altres.

També hi han estat presents responsables d’organitzacions i associacions vinculades a la integració de les persones amb diversitat funcional, com ara el Comité Espanyol d’Entitats de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI).

En el Campus Inclusiu d’enguany han estat seleccionats vint estudiants, catorze dels quals presenten diferents discapacitats, com ara Síndrome d’Asperger, TDAH o Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat, ceguesa, sordesa o mobilitat reduïda, entre altres.

A més de propiciar el coneixement mutu de les realitats de joves amb i sense discapacitat, aquest Campus Inclusiu pretén oferir a l’estudiantat preuniversitari amb diversitat funcional una oportunitat per a conèixer directament la vida universitària. Altres objectius més específics del programa són fomentar que aquest col·lectiu no abandone els estudis després de l’educació secundària; promoure l’adequació i l’adaptació dels sistemes, mètodes i materials educatius; i implementar l’accessibilitat universal com a eina d’inclusió social.

Així doncs, la iniciativa s’estructura en la celebració de diferents esdeveniments formatius i divulgatius, i amb visites d’interés per als futurs estudiants; i compta amb el suport de la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat, dins de la Fundació General de la Universitat de València; l’OPEX; i el Servei d’atenció a Estudiants amb Discapacitat de la UPV (FUNDACIÓ CEDAT).

L’organització d’aquest Campus, gratuït per als estudiants seleccionats, és possible gràcies al conveni entre el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, i les fundacions ONCE i REPSOL.

+Info:
http://www.uv.es/upd
 

Data d'actualització: 22 de de juliol de 2014 13:00.

Llista de notícies